Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, hlavné mesto so sídlom v Bratislave (RÚVZ BA)

má územnú pôsobnosť pre okresy Bratislava I - V, Malacky, Pezinok a Senec.

Je orgánom verejného zdravotníctva pre okresy Bratislava I - V, Malacky, Pezinok a Senec a orgánom radiačnej ochrany pre Bratislavský kraj. Ako orgán verejného zdravotníctva odborne zabezpečuje laboratórne činnosti a diagnostiku.

RÚVZ BA je rozpočtová organizácia, ktorá je finančnými vzťahmi napojená na rozpočet ministerstva zdravotníctva, riadi a za jeho činnosť zodpovedá regionálny hygienik, ktorý je zároveň aj generálnym tajomníkom služobného úradu.

Regionálnou hygieničkou a generálnou tajomníčkou služobného úradu je Mgr. Eva Fitzová, MPH
 

Aktuality

Späť Zdravé veľkonočné sviatky - Veľký piatok - pôstny deň a deň utrpenia Pána

Veľký piatok – deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista, je sprevádzaný dodržiavaním prísneho pôstu - spočíva v tom, že sa iba raz denne dosýta najeme, zdržiavame sa mäsitých pokrmov, ráno a večer však niečo menšie zjeme.

V minulosti sa v tento deň už postupne začínali veľké prípravy na veľkonočnú hostinu. Gazdinky vypekali rôzne koláče – kysnuté - buchty, syrové koláče, moravské koláče a tradičný mazanec. Na Veľký piatok pripravovali jedlá zo zemiakového cesta, napríklad makové šúľance. V súčasnosti na Veľký piatok zvykneme pripravovať hlavne jedlá z rýb, ktoré sú doplnené o zeleninovú alebo zemiakovú prílohu. V podstate je takéto menu veľmi zdravé a má bohatú výživovú hodnotu.

ČO PATRÍ NA NÁŠ STÔL?

Ryby sú pre nás vzácnym zdrojom nielen omega-3 mastných kyselín, ale aj "významným zdrojom vitamínu D a kvalitných bielkovín. Ich konzumácia môže mať vplyv na zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení, vzniku autoimunitných ochorení a môžu dokonca zlepšiť kvalitu nášho spánku", hovorí Mgr.Blažová z našej Poradne zdravia. Za najvhodnejšie sú považované tzv. tučné ryby napríklad losos, pstruh, sardinky, tuniak alebo makrela, práve v nich sa nachádza veľké množstvo omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. "Ak si rybu dochutíme rozmarínom, získame navyše pre náš organizmus éterické oleje - cineol a borneol, ktoré pôsobia blahodarne na nervovú sústavu a na podporia dobré trávenie", tvrdí naša odborníčka.

Zemiakyako príloha k rybe sú veľmi dobrou voľbou a to nielen chuťovo, ale aj ako mimoriadne bohatý zdroj minerálov a stopových prvkov. "Napriek tomu, že obsahujú skoro 80% vody a sú bohaté na výživné škroby, majú v sebe aj draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, sodík a meď. Prospešné sú aj vďaka kyseline fenolovej, ktorá pôsobí proti baktériám a vírusom. Nájdeme v nich aj vitamíny A, B1, B2 a B6 a dokonca štyrikrát viac vitamínu C než v jablkách", hovorí Mgr. Blažová. Zemiaky si môžeme posypať čerstvo nasekanou mladou cibuľkou, ktorá obsahuje alicín - prírodné antibiotikum, antivirotikum, ktoré dokáže pomôcť tiež pri plesňových ochoreniach.

Mladá cibuľka nám zlepší chuť do jedla, prospeje pri žalúdočných problémoch a pre vysoký obsah vlákniny zabezpečí správne fungovanie tráviaceho systému.

Šalát z rôznych druhov listovej zeleniny nám pekne a zdravo dotvorí náš pôstny obed. Vedeli ste, že strava obsahujúca tmavú listovú zeleninu pomáha chrániť naše bunky pred poškodením? Sýta tmavozelená farba znamená prítomnosť vysokého množstva antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi prispievajúcimi k starnutiu a chorobám. "Listová zelenina obsahuje tiež mnoho ďalších dôležitých vitamínov a minerálov, upevní náš imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, posilní nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti", vymenúva pozitíva naša odborníčka na zdravú výživu.