Aktuality

Späť Dbajte na zdravú a vyváženú stravu prispôsobenú vášmu zdravotnému stavu.

Dbajte na zdravú a vyváženú stravu prispôsobenú vášmu zdravotnému stavu s dostatočným príjmom tekutín.

Je dôležité, aby súčasťou vášho stravovania boli aj teplé pokrmy a nápoje. Preferujte nápoje a jedlá s vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok.
Na podporu obranyschopnosti je vhodný zvýšený príjem vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D - primárne prostredníctvom výživnej stravy. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, šípky, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu.
ODPORÚČANIA MEDZINÁRODNEJ DIABETOLOGICKEJ FEDERÁCIE (IDF) PRE VŠEOBECNÚ POPULÁCIU
Vyberať si vodu alebo čaj namiesto ovocnej šťavy, malinovky alebo iných nápojov sladených cukrom

  • Jesť najmenej tri porcie zeleniny každý deň, vrátane zelenej listovej zeleniny
  • Jesť až tri porcie čerstvého ovocia každý deň
  • Výber orechov, kúska čerstvého ovocia alebo nesladeného jogurtu na desiatu
  • Obmedziť príjmem alkoholu
  • Uprednostniť chudých porcií bieleho mäsa, hydiny alebo rýb a morských plodov namiesto červeného alebo spracovaného mäsa
  • Uprednostniť celozrnné pečivo, celozrnnú ryžu, alebo celozrnné cestoviny (namiesto bieleho pečiva, lúpanej ryže alebo klasických “bielych” cestovín )
  • Výber nenasýtených tukov (repkový olej, olivový olej, kukuričný olej alebo slnečnicový olej) namiesto nasýtených tukov (živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej)