Základné informácie o vtáčej chrípke A(H5N1) - Portál úradov
Vitajte na webovom sídle úradov verejného zdravotníctva
Oznam
Portál elektronických služieb je dočasne z technických dôvodov nefunkčný.
Elektronické podanie je možné realizovať prostredníctvom Všeobecnej agendy na slovensko.sk.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Oznam
Portál elektronických služieb je dočasne z technických dôvodov nefunkčný.
Elektronické podanie je možné realizovať prostredníctvom Všeobecnej agendy na slovensko.sk.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Najčastejšie vyhľadávané informácie a služby verejného zdravia dôležité pre Vaše podnikanie.
V tejto sekcii nájdete informácie a služby najčastejšie požadované odbornou verejnosťou.
Top aktuality
Aktuality
Späť Základné informácie o vtáčej chrípke A(H5N1)
Čo je chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky A(H5N1)?
Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivé prenosné ochorenie predovšetkým vtákov a hydiny. Prirodzeným rezervoárom vírusu vtáčej chrípky sú voľne žijúce vodné vtáky.
Vírusy vtáčej chrípky sa delia na subtypy s vysokou a nízkou patogenitou. Vysokopatogénne subtypy vírusu vtáčej chrípky spôsobujú u zvierat vysokú smrtnosť, zatiaľ čo nízkopatogénne spôsobujú mierne ochorenie alebo asymptomatickú infekciu.
Vysokopatogénny subtyp vírusu vtáčej chrípky A(H5N1) je vysoko infekčný pre viaceré druhy vtákov vrátane väčšiny druhov domácej hydiny. Na rozdiel od ostatných subtypov môže infikovať aj cicavce, vrátane mačiek či ošípaných. Vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky preukázal schopnosť prenosu na človeka, zostáva však naňho slabo adaptovaný. Prenos z vtákov na človeka je zriedkavý.
Hodnotenie rizika
Riziko prenosu vírusu chrípky A(H5N1) na širokú verejnosť je nízke. Pokračujúce monitorovanie a testovanie voľne žijúcich vtákov a domácej hydiny v EÚ je dôležité na zistenie a prevenciu ďalšieho šírenia vírusu na hydinu a iné chované vtáctvo.
Ako sa môže človek nakaziť?
K prenosu na človeka z infikovaných vtákov dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. Takmer všetky infekcie u ľudí súviseli s úzkym kontaktom s infikovanými alebo chorými vtákmi alebo ich fekálnymi produktmi. Ohrozené sú najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte/manipulujú s chorými vtákmi alebo hydinou alebo ich kadávermi (napríklad farmári, veterinári a robotníci zapojení do utrácania a likvidácie). Medzi najčastejšie rizikové faktory patrí kontakt s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny; dotýkanie sa a starostlivosť o infikovanú hydinu či plávanie alebo kúpanie sa vo vodných plochách (jazerách, rybníkoch, štrkoviskách), ktoré môžu byť kontaminované vírusom vtáčej chrípky. Z toho dôvodu sa neodporúča kúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá.
Aké sú u človeka príznaky ochorenia?
Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh ochorenia u ľudí závisí od vlastností vírusu vtáčej chrípky a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlym postupom ochorenia do dolných dýchacích ciest. Príznaky ochorenia horných dýchacích ciest nemusia byť prítomné u všetkých pacientov. Pri ochorení môže dôjsť k poškodeniu pľúc, respiračnému zlyhaniu a zlyhaniu vnútorných orgánov.
Aké sú odporúčania pre verejnosť?
V prípade, že spozorujete uhynuté vtáctvo, odporúča sa:
- nedotýkať sa uhynutého jedinca, vyvarovať sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, ich výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.),
- čo najskôr nahlásiť informáciu o uhynutom vtáctve na telefónne číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR; podrobnosti nájdete na stránke ŠVPS
Pri chove domácej hydiny je potrebné dodržiavať:
- zásady osobnej hygieny, najmä dôkladné umývanie rúk,
- dodržiavať odporúčania ŠVPS a v prípade zmeny správania sa hydiny okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.
Pri manipulácii s mäsom a vajíčkami z hydiny je dôležité:
- dôkladné a časté umývanie rúk teplou vodou a mydlom pri príprave surového mäsa z hydiny a vajec,
- surovú hydinu a vajcia skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín; používať oddelené náradie, riady a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami,
- uskladňovať jedlo v nádobách a obaloch tak, aby sa zabránilo kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami; aby sa predišlo kontaminácii iných potravín, hydinu rozmrazovať na podnose v chladničke,
- odstraňovať obaly, v ktorých bola zabalená hydina, vajcia, a hygienicky odstraňovať tekutinu vytekajúcu z rozmrazenej hydiny,
- dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a riadu pod tečúcou teplou vodou s prídavkom čistiaceho prostriedku na riady,
- Dôkladná tepelná úprava potravín usmrcuje vírus, pokrm z hydiny a vajec je potrebné tepelne upraviť tak, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 °C vo všetkých častiach spracovanej potraviny; ideálne je používať teplomer. Presvedčte sa o tom, aby po tepelnej úprave šťava z mäsa hydiny bola číra a nie ružová, aby mäso z hydiny nebolo červené alebo ružové a aby bielka a žĺtka vajec boli pevné (odporúča sa tepelná úprava vajec min. 6 minút v závislosti od ich veľkosti),
- neodporúča sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny (vrátane vajec).
Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav a v prípade vzniku príznakov chrípky a chrípke podobného ochorenia bezodkladne kontaktovať ošetrujúceho lekára. Ten určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorej osoby (výter z nosa a hrdla).
Ďalšie aktuálne informácie o vtáčej chrípke nájdete tu:
- Informácie o vtáčej chrípke a situácia v Slovenskej republike sú dostupné na ŠVPS SR
- Informácie Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb
PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH
hlavný hygienik Slovenskej republiky
Oblasti verejného zdravia a radiačnej ochrany
Poslaním verejného zdravotníctva je ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia. Napĺňanie svojho poslania realizuje prostredníctvom 8 doleuvedených odborných oblastí.
Prenosné ochorenia a ich monitoring, analýza epidemiologickej situácie, preventívne a represívne opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu ochorení, nemocničné nákazy, očkovanie a ďalšie súvisiace aktivity
Bezpečnosť a hygiena potravín a výživových doplnkov, správna výživa obyvateľstva, dojčenecká výživa, bezpečnosť kozmetických výrobkov, riziká pesticídov a prípravkov ochrany rastlín
Zdravotný stav a uvedomenie obyvateľstva, opatrenia pre zdravý životný štýl, sledovanie rizíkových faktorov, programy a projekty podpory zdravia, poradenské centrá zdravia pre občanov
Rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie, hygiena pre životné a pracovné podmienky detí a mládeže, hodnotenie zdravotných rizík, ochrana pred poškodeniami zdravia
Hygiena životného prostredia, pitná voda, voda na kúpanie, fyzikálne, chemické a biologické faktory, hygiena zariadení, pri ktorých dochádza ku kontaktu s ľudským telom, pohrebníctvo
Ochrana zdravia pri práci, výkon štátneho zdravotného dozoru, rizikové práce, prevencia ochorení z vplyvu pracovných podmienok, rozhodovanie v oblasti pracovnej zdravotnej služby
Diagnostika biologického materiálu, analýzy chemických, biologických, mikrobiologických faktorov a fyzikálnych faktorov životného a pracovného prostredia
Ochrana zdravia pracovníkov, pacientov a obyvateľov pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia, štátny dozor v oblasti radiačnej ochrany, špecializované analýzy a merania
Regionálne úrady
undefined
-miestaundefined
Zvoľte kategóriu
Skryť filterZoznam úradov verejného zdravotníctva
- Úrad verejného zdravotníctva SR (úrad s celoslovenskou pôsobnosťou)
Bratislavský kraj
- Bratislava (okresy Bratislava I. - V., Malacky, Pezinok a Senec)
Banskobystrický kraj
- Banská Bystrica (okresy Banská Bystrica a Brezno)
- Lučenec (okresy Lučenec a Poltár)
- Rimavská Sobota (okresy Rimavská Sobota a Revúca)
- Veľký Krtíš (okres Veľký Krtíš)
- Zvolen (okresy Zvolen, Detva a Krupina)
- Žiar nad Hronom (okresy Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom)
Košický kraj
- Košice (okresy Košice I - IV a Košice - okolie)
- Michalovce (okresy Michalovce a Sobrance)
- Rožňava (okres Rožňava)
- Spišská Nová Ves (okresy Spišská Nová Ves a Gelnica)
- Trebišov (okres Trebišov)
Nitriansky kraj
- Nitra (okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce)
- Komárno (okres Komárno)
- Levice (okres Levice)
- Nové Zámky (okres Nové Zámky)
- Topoľčany (okres Topoľčany)
Prešovský kraj
- Prešov (okresy Prešov a Sabinov)
- Bardejov (okres Bardejov)
- Humenné (okresy Humenné, Medzilaborce a Snina)
- Poprad (okresy Poprad, Kežmarok a Levoča)
- Stará Ľubovňa (okres Stará Ľubovňa)
- Svidník (okresy Svidník a Stropkov)
- Vranov nad Topľou (okres Vranov nad Topľou)
Trnavský kraj
- Trnava (okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany)
- Galanta (okres Galanta)
- Dunajská Streda (okres Dunajská Streda)
- Senica (okresy Senica a Skalica)
Trenčiansky kraj
- Trenčín (okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava)
- Považská Bystrica (okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava)
- Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske)
Žilinský kraj
- Žilina (okresy Žilina a Bytča)
- Čadca (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto)
- Dolný Kubín (okres Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo)
- Liptovský Mikuláš (okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok)
- Martin (okresy Martin a Turčianske Teplice)