Pýtate sa, my odpovedáme: Čo sú to prchavé látky a prečo ich obsah vo výrobkoch sledujeme? - Portál úradov
Oznam
Dňa 29.11.2024 (piatok) a 30.11.2024 (sobota) od 7.00 h do 1.12.2024 (nedeľa) do 22.00 h budú prebiehať technické práce, ktoré spôsobia nedostupnosť platobných systémov.
V uvedenom čase nebudú funkčné platobné procesy po podaní spoplatnených služieb, a teda nebudú sa vytvárať a zasielať príkazy na úhradu a nebude dostupná ani platobná brána pre online platbu za tieto služby.
Prípadné úhrady vykonané v dotknutom čase prostredníctvom iných metód (napr. bankovým prevodom) budú spracované až po skončení prác.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Oznam
Dňa 29.11.2024 (piatok) a 30.11.2024 (sobota) od 7.00 h do 1.12.2024 (nedeľa) do 22.00 h budú prebiehať technické práce, ktoré spôsobia nedostupnosť platobných systémov.
V uvedenom čase nebudú funkčné platobné procesy po podaní spoplatnených služieb, a teda nebudú sa vytvárať a zasielať príkazy na úhradu a nebude dostupná ani platobná brána pre online platbu za tieto služby.
Prípadné úhrady vykonané v dotknutom čase prostredníctvom iných metód (napr. bankovým prevodom) budú spracované až po skončení prác.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Najčastejšie vyhľadávané informácie a služby verejného zdravia dôležité pre Vaše podnikanie.
V tejto sekcii nájdete informácie a služby najčastejšie požadované odbornou verejnosťou.
Top aktuality
Aktuality
Späť Pýtate sa, my odpovedáme: Čo sú to prchavé látky a prečo ich obsah vo výrobkoch sledujeme?
V oznámeniach Úradu verejného zdravotníctva SR o nevyhovujúcich výrobkoch sa občas objaví upozornenie na výrobok, ktorý prekročil limit prchavých látok a neodporúčame ho používať. Často sa nás pýtate, o čo vlastne ide. Ponúkame odpoveď:
Všetky materiály a predmety určené na kontakt s potravinami - napríklad obaly, kuchynský riad, náradie, hrnce a podobne - musia byť vyrobené tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky, ktoré by mohli ovplyvniť zdravie ľudí.
Pod “obvyklými a predvídateľnými podmienkami” máme na mysli bežné používanie výrobku, napríklad pri formách na pečenie zahriatie na teploty bežne používané v rúrach. Látkam, ktoré sa takto môžu uvoľniť z výrobku, hovoríme prchavé látky. Nachádzať sa môžu vo výrobkoch zo silikónu a gumy.
Ako veľmi sú tieto látky škodlivé?
Prchavé látky môžu byť rôzne, a takisto aj ich toxicita, ktorá závisí aj od dĺžky vystavenia sa tejto látke, teda ako často sa výrobok používal.
Akútne ochorenie je síce v prípadoch prekročenia limitu prchavých látok vo výrobku nepravdepodobné, ale počas života môže byť ľudský organizmus vystavený malým dávkam týchto látok. Nemajú akútny dopad na zdravie, ale môžu mať kumulatívny charakter, čiže môžu sa v tele ukladať a spôsobiť ťažkosti neskôr.
Ako sa testujú výrobky na prítomnosť prchavých látok?
“Laboratórne vzorky zo silikónu sa testujú tak, že sa 10 g vzorky nastrihá do vopred odváženej a vysušenej misky. Táto vzorka sa suší 60 minút pri 100 °C a po ochladení sa odváži. Následne sa suší 4 hodiny pri 200 °C a znova sa po ochladení odváži. Na základe rozdielu hmotnosti vzorky po jednotlivých fázach sušenia sa vypočíta úbytok hmoty – množstvo látok, ktoré týmto postupom vyprchali. Akonáhle sa zistí percentuálny pokles hmotnosti vzorky o 0,5 % a viac, tak sa výrobok považuje za nevyhovujúci,” vysvetľuje Ing. Milada Syčová, MPH, vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami zriadenom na RÚVZ so sídlom v Poprade.
Ako sa chrániť pred prchavými látkami?
- Uprednostňujte kvalitné výrobky od osvedčených výrobcov,
- Používajte ich vždy len podľa návodu a na účel, na ktorý sú určené - napríklad neprekračujte maximálnu teplotu, na ktorú je možné výrobok zohriať,
- Venujte pozornosť oznamom o nevyhovujúcich výrobkoch v médiách a na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.
Úrad verejného zdravotníctva SR
Oblasti verejného zdravia a radiačnej ochrany
Poslaním verejného zdravotníctva je ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia. Napĺňanie svojho poslania realizuje prostredníctvom 8 doleuvedených odborných oblastí.
Prenosné ochorenia a ich monitoring, analýza epidemiologickej situácie, preventívne a represívne opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu ochorení, nemocničné nákazy, očkovanie a ďalšie súvisiace aktivity
Bezpečnosť a hygiena potravín a výživových doplnkov, správna výživa obyvateľstva, dojčenecká výživa, bezpečnosť kozmetických výrobkov, riziká pesticídov a prípravkov ochrany rastlín
Zdravotný stav a uvedomenie obyvateľstva, opatrenia pre zdravý životný štýl, sledovanie rizíkových faktorov, programy a projekty podpory zdravia, poradenské centrá zdravia pre občanov
Rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie, hygiena pre životné a pracovné podmienky detí a mládeže, hodnotenie zdravotných rizík, ochrana pred poškodeniami zdravia
Hygiena životného prostredia, pitná voda, voda na kúpanie, fyzikálne, chemické a biologické faktory, hygiena zariadení, pri ktorých dochádza ku kontaktu s ľudským telom, pohrebníctvo
Ochrana zdravia pri práci, výkon štátneho zdravotného dozoru, rizikové práce, prevencia ochorení z vplyvu pracovných podmienok, rozhodovanie v oblasti pracovnej zdravotnej služby
Diagnostika biologického materiálu, analýzy chemických, biologických, mikrobiologických faktorov a fyzikálnych faktorov životného a pracovného prostredia
Ochrana zdravia pracovníkov, pacientov a obyvateľov pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia, štátny dozor v oblasti radiačnej ochrany, špecializované analýzy a merania
Regionálne úrady
undefined
-miestaundefined
Zvoľte kategóriu
Skryť filterZoznam úradov verejného zdravotníctva
- Úrad verejného zdravotníctva SR (úrad s celoslovenskou pôsobnosťou)
Bratislavský kraj
- Bratislava (okresy Bratislava I. - V., Malacky, Pezinok a Senec)
Banskobystrický kraj
- Banská Bystrica (okresy Banská Bystrica a Brezno)
- Lučenec (okresy Lučenec a Poltár)
- Rimavská Sobota (okresy Rimavská Sobota a Revúca)
- Veľký Krtíš (okres Veľký Krtíš)
- Zvolen (okresy Zvolen, Detva a Krupina)
- Žiar nad Hronom (okresy Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom)
Košický kraj
- Košice (okresy Košice I - IV a Košice - okolie)
- Michalovce (okresy Michalovce a Sobrance)
- Rožňava (okres Rožňava)
- Spišská Nová Ves (okresy Spišská Nová Ves a Gelnica)
- Trebišov (okres Trebišov)
Nitriansky kraj
- Nitra (okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce)
- Komárno (okres Komárno)
- Levice (okres Levice)
- Nové Zámky (okres Nové Zámky)
- Topoľčany (okres Topoľčany)
Prešovský kraj
- Prešov (okresy Prešov a Sabinov)
- Bardejov (okres Bardejov)
- Humenné (okresy Humenné, Medzilaborce a Snina)
- Poprad (okresy Poprad, Kežmarok a Levoča)
- Stará Ľubovňa (okres Stará Ľubovňa)
- Svidník (okresy Svidník a Stropkov)
- Vranov nad Topľou (okres Vranov nad Topľou)
Trnavský kraj
- Trnava (okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany)
- Galanta (okres Galanta)
- Dunajská Streda (okres Dunajská Streda)
- Senica (okresy Senica a Skalica)
Trenčiansky kraj
- Trenčín (okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava)
- Považská Bystrica (okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava)
- Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske)
Žilinský kraj
- Žilina (okresy Žilina a Bytča)
- Čadca (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto)
- Dolný Kubín (okres Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo)
- Liptovský Mikuláš (okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok)
- Martin (okresy Martin a Turčianske Teplice)