Občan

Najviac vyhľadávané informácie a služby súvisiace s verejným zdravím dôležité pre občana.

Podnikateľ

Najčastejšie vyhľadávané informácie a služby verejného zdravia dôležité pre Vaše podnikanie.

Odborná verejnosť

V tejto sekcii nájdete informácie a služby najčastejšie požadované odbornou verejnosťou.

Top aktuality

Aktuality

Späť Pýtate sa, my odpovedáme: Čo sú to prchavé látky a prečo ich obsah vo výrobkoch sledujeme?

V oznámeniach Úradu verejného zdravotníctva SR o nevyhovujúcich výrobkoch sa občas objaví upozornenie na výrobok, ktorý prekročil limit prchavých látok a neodporúčame ho používať. Často sa nás pýtate, o čo vlastne ide. Ponúkame odpoveď:

Všetky materiály a predmety určené na kontakt s potravinami - napríklad obaly, kuchynský riad, náradie, hrnce a podobne - musia byť vyrobené tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky, ktoré by mohli ovplyvniť zdravie ľudí.
Pod “obvyklými a predvídateľnými podmienkami” máme na mysli bežné používanie výrobku, napríklad pri formách na pečenie zahriatie na teploty bežne používané v rúrach. Látkam, ktoré sa takto môžu uvoľniť z výrobku, hovoríme prchavé látky. Nachádzať sa môžu vo výrobkoch zo silikónu a gumy.

Ako veľmi sú tieto látky škodlivé?
Prchavé látky môžu byť rôzne, a takisto aj ich toxicita, ktorá závisí aj od dĺžky vystavenia sa tejto látke, teda ako často sa výrobok používal.
Akútne ochorenie je síce v prípadoch prekročenia limitu prchavých látok vo výrobku nepravdepodobné, ale počas života môže byť ľudský organizmus vystavený malým dávkam týchto látok. Nemajú akútny dopad na zdravie, ale môžu mať kumulatívny charakter, čiže môžu sa v tele ukladať a spôsobiť ťažkosti neskôr.

Ako sa testujú výrobky na prítomnosť prchavých látok?
“Laboratórne vzorky zo silikónu sa testujú tak, že sa 10 g vzorky nastrihá do vopred odváženej a vysušenej misky. Táto vzorka sa suší 60 minút pri 100 °C a po ochladení sa odváži. Následne sa suší 4 hodiny pri 200 °C a znova sa po ochladení odváži. Na základe rozdielu hmotnosti vzorky po jednotlivých fázach sušenia sa vypočíta úbytok hmoty – množstvo látok, ktoré týmto postupom vyprchali. Akonáhle sa zistí percentuálny pokles hmotnosti vzorky o 0,5 % a viac, tak sa výrobok považuje za nevyhovujúci,”
vysvetľuje Ing. Milada Syčová, MPH, vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami zriadenom na RÚVZ so sídlom v Poprade.


Ako sa chrániť pred prchavými látkami?

  • Uprednostňujte kvalitné výrobky od osvedčených výrobcov,
  • Používajte ich vždy len podľa návodu a na účel, na ktorý sú určené - napríklad neprekračujte maximálnu teplotu, na ktorú je možné výrobok zohriať,
  • Venujte pozornosť oznamom o nevyhovujúcich výrobkoch v médiách a na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

Úrad verejného zdravotníctva SR

Oblasti verejného zdravia a radiačnej ochrany

Poslaním verejného zdravotníctva je ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia. Napĺňanie svojho poslania realizuje prostredníctvom 8 doleuvedených odborných oblastí.

Epidemiológia

Prenosné ochorenia a ich monitoring, analýza epidemiologickej situácie, preventívne a represívne opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu ochorení, nemocničné nákazy, očkovanie a ďalšie súvisiace aktivity

Výživa, potraviny a kozmetické výrobky

Bezpečnosť a hygiena potravín a výživových doplnkov, správna výživa obyvateľstva, dojčenecká výživa, bezpečnosť kozmetických výrobkov, riziká pesticídov a prípravkov ochrany rastlín

Životný štýl

Zdravotný stav a uvedomenie obyvateľstva, opatrenia pre zdravý životný štýl, sledovanie rizíkových faktorov, programy a projekty podpory zdravia, poradenské centrá zdravia pre občanov

Deti a mládež

Rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie, hygiena pre životné a pracovné podmienky detí a mládeže, hodnotenie zdravotných rizík, ochrana pred poškodeniami zdravia

Životné prostredie

Hygiena životného prostredia, pitná voda, voda na kúpanie, fyzikálne, chemické a biologické faktory, hygiena zariadení, pri ktorých dochádza ku kontaktu s ľudským telom, pohrebníctvo

Pracovné prostredie

Ochrana zdravia pri práci, výkon štátneho zdravotného dozoru, rizikové práce, prevencia ochorení z vplyvu pracovných podmienok, rozhodovanie v oblasti pracovnej zdravotnej služby

Laboratóriá

Diagnostika biologického materiálu, analýzy chemických, biologických, mikrobiologických faktorov a fyzikálnych faktorov životného a pracovného prostredia

Radiačná ochrana

Ochrana zdravia pracovníkov, pacientov a obyvateľov pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia, štátny dozor v oblasti radiačnej ochrany, špecializované analýzy a merania

Regionálne úrady

Zoznam úradov verejného zdravotníctva

Bratislavský kraj

  • Bratislava (okresy Bratislava I. - V., Malacky, Pezinok a Senec)

Banskobystrický kraj

Košický kraj

Nitriansky kraj

 

Prešovský kraj

Trnavský kraj

Trenčiansky kraj

  • Trenčín (okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava)
  • Považská Bystrica (okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava)
  • Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske)

Žilinský kraj