Aktuality

Späť Správa o výsledkoch z mimoriadnych kontrol v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja potravín počas konania Vianočných (Mikulášskych) trhov v Bratislavskom kraji

Odborní pracovníci tunajšieho úradu vykonávali v termíne od 27.11.2023 do 20.12.2023 počas konania hromadných podujatí mimoriadne kontroly v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja so zameraním na kontrolu prípravy, manipulácie a podávania pokrmov a nápojov (vysledovateľnosť potravín, chladiaci a teplotný reťazec, dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a potravín, označovanie alergénov a prídavných látok), kontrolu prevádzkovej hygieny, dodržiavania zásad pri skladovaní potravín, pokrmov a nápojov, dodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami a kontrolu dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov. Súčasťou kontrol bol aj odber vzoriek na laboratórnu analýzu.

V uvedenom období bolo v Bratislavskom kraji vykonaných 65 kontrol v 40 zariadeniach stánkového  a ambulantného predaja. 

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrilo:

•    porušenie chladiaceho reťazca,
•    suroviny po dátume spotreby/dátume minimálnej trvanlivosti,
•    potraviny neznámeho pôvodu,
•    chýbajúce označenie na potravinách,
•    zamestnanec bez dokladu o zdravotnej spôsobilosti.

Uložených bolo 9 blokových pokút v celkovej sume 1700 eur a 17 opatrení na mieste v zmysle zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov. 

Pri kontrolách bolo odobratých 5 vzoriek pokrmov (zemiaková placka, pečené bravčové mäso, pečená klobása, jahňacie mäso dusené, pečené kačacie prsia) na laboratórnu analýzu, pričom všetky vzorky vyhoveli mikrobiologickým kritériám v zmysle platnej legislatívy.

Mgr. Eva Fitzová, MPH
regionálna hygienička

fotografie: RÚVZ Bratislava