Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 3262
Počet zobrazení obsahu : 18672007
Tlačové správy
Zoznam zariadení so zistenými nedostatkami z úradnej kontroly epidemiologicky rizikových činností osôb v prevádzkach supermarketov, hypermarketov a obchodných domov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 29. jún 2012 10:41

Zoznam zariadení so zistenými nedostatkami z úradnej kontroly epidemiologicky rizikových činností osôb v prevádzkach supermarketov, hypermarketov a obchodných domov (pdf)

 
Správa z úradnej kontroly epidemiologicky rizikových činností osôb v prevádzkach supermarketov, hypermarketov a obchodných domov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 27. jún 2012 10:05

V nadväznosti na § 23 ods. 2 písm. b), podľa ktorého orgány verejného zdravotníctva vykonávajú úradnú kontrolu potravín vo vzťahu k epidemiologicky rizikovým činnostiam osôb vo výrobe, manipulácii a umiestňovaní na trh (§ 18 ods. 1 písm. a)), regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike pod koordináciou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vykonali cielenú kontrolu v prevádzkach supermarketov, hypermarketov a v obchodných domoch na úsekoch činností s nebalenými epidemiologicky  rizikovými potravinami (napr. lahôdkárske výrobky, cukrárske výrobky) v termíne od 6.6.2012 – 13.6.2012.

Čítať celý článok...
 
Listerióza (listeria monocytogenes) Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 25. jún 2012 09:17

listeriozaL.monocytogenes je gram – pozitívna baktéria, je jediným patogénnym druhom z doposiaľ popísaných Listérií. Baktéria rastie v širokom teplotnom rozmedzí od 4 °C – 60 °C. Dobre je odolná aj voči vyššej koncentrácii kuchynskej soli (NaCl). Bola nájdená v rôznych zložkách životného prostredia (napr. v pôde, vo vode), u zvierat, vrátane vtákov a rýb.


Ochorenie listerióza môže vzniknúť po konzumácii kontaminovaných potravín touto baktériou  (potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu – napr. syry s plesňou na povrchu a vo vnútri cesta, prírodne zrejúce syry, tepelne nespracované alebo nedostatočne spracované mäso, mäsové výrobky – tatárske bifteky,  kontaminovaná zelenina – listová , nepasterizované mlieko a iné).

Čítať celý článok...
 
PODOZRENIE susp. A 84.1 Stredoeurópska kliešťová encefalitída Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 22. jún 2012 14:55

Úrad verejného zdravotníctva SR zaznamenal podozrenie na epidemický výskyt: Stredoeurópskej kliešťovej encefalitídy v obci Budiná.  V epidemiologickej súvislosti bolo nahlásených  9 možných prípadov, z toho 4 prípady v jednej rodine vo veku od 28 do 89 rokov. Rizikovú potravinu  konzumovali 30. 5. 2012 a symptómy ochorenia - podobné príznaky ako pri chrípke -  sa prejavili 1. 6. 2012.  K dnešnému dňu je hospitalizovaných 6 z celkového počtu 9 pacientov, ktorí udávali konzumáciu domáceho čerstvého ovčieho syra zakúpeného formou podomového predaja od jedného súkromného výrobcu. Pacienti sú hospitalizovaní na Infekčnom oddelení VšNsP Lučenec, n.o. V súčasnosti prebieha overovanie diagnózy ochorenia prostredníctvom laboratórnych vyšetrení.  Vyšetrenie chovu oviec, syra, mlieka vykonala ŠVaPS Lučenec 20.06.2012 a  21.06.2012. Štátny zdravotný dozor v ohnisku nákazy - v obci Budiná 19.06.2012 vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci.


prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH

hlavný hygienik Slovenskej republiky - zastupujúci

 
Dioxíny a ich účinky Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 21. jún 2012 13:54

Dioxíny sú považované za toxické zlúčeniny, ktoré zahrňujú tri akútne toxické chemické skupiny, a to skutočné dioxíny,  furány a polychlorované bifenily.  98% dioxínov v životnom prostredí vzniká ľudskou činnosťou , čiže sa jedná o antropogény environmentálny kontaminant. Vznikajú ako vedľajšie produkty spaľovacích procesov a chemického priemyslu za prítomnosti chlóru, pri kúrení tuhým palivom, cestnej doprave, v papiernickom a ocieliarskom priemysle.  Zvyšok sa považuje za tzv. „prírodné dioxíny“, ktoré sa môžu uvoľňovať pri lesných požiaroch a sopečnou činnosťou.

Dioxíny sú bezfarebné zlúčeniny, zlé rozpustné vo vode a dobre rozpustné v tukoch a v organických zlúčeninách podobným tukom. Preto sa najčastejšie nachádzajú v tukových tkanivách živočíchov, v ktorých sa následne ukladajú. Sú kontaminantmi globálneho ekosystému vrátane ovzdušia, vody, rýb, voľne žijúcej zveri, humánnej krvi, tukových tkanív a mlieka.

Čítať celý článok...
 
Informácie pre cestovateľov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 21. jún 2012 10:12

Pred cestou

            Cestovanie môže často so sebou prinášať aj riziko poškodenia zdravia. V záujme predchádzania potenciálnym zdravotným problémom sa cestujúcim odporúča, aby si v dostatočne dlhom čase  pred cestou naplánovali návštevu svojho lekára. Zvlášť dôležité je to u osôb cestujúcich  do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov.

Je celý rad rizík, ktoré na cestujúceho číhajú počas cesty alebo pri pobyte v neznámom

prostredí. Môžu to byť najmä :

- nepriaznivé účinky samotného cestovania na zdravie (cestovanie lietadlom, autom, autobusom, loďou, na bicykli),

- infekčné choroby,

- alergie,

- úrazy a drobné poranenia,

- telesná záťaž v horúcom, príp. vlhkom prostredí

- príznaky zo strany srdcovocievneho, zažívacieho a dýchacieho systému,

- športové riziká potápanie, horolezectvo), nadmerná telesná záťaž z klimatických  podmienok,

- násilie (krádeže, prepadnutia),

- psychická záťaž v dôsledku samoty.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Dopredu > Koniec >>

Stránka 52 z 61