Viem, čo zjem je projekt, v ktorom Úrad verejného zdravotníctva SR figuruje ako odborný garant už niekoľko rokov. Počas školského roku 2021/2022 prebiehal na Slovensku už šiesty ročník tohto projektu. Projekt patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids.
Cieľová skupina: žiaci 3. – 6. ročníka ZŠ získavajú zábavnou formou vedomosti o význame zdravého stravovania, zásad správnej výživy, taktiež sa zorientujú v zložení potravín a učia sa, ako ich správne skladovať či konzumovať.
Cieľom projektu je motivovať žiakov ZŠ, ktorí sú vo veku 8-12 rokov, k správnym stravovacím návykom, k vyváženému životnému štýlu a podporiť ich záujem o pohybovú aktivitu.
Od školského roku 2020/2021 je možnosť vybrať si voliteľný predmet Viem, čo zjem (zahŕňa 6 tematických celkov: Vyvážená strava, Pitný režim, Ovocie a zelenina, Riziká nevhodného stravovania, Energia, Hygiena potravín.)
Počet zapojených škôl v školskom roku 2021/2022: 212
Počet zapojených žiakov v školskom roku 2021/2022: 23 320
Počet zapojených škôl vo voliteľnom predmete: 83.
Realizácia prieskumu – Marec 2022
Cieľová skupina: rodičia tretiakov až šiestakov na ZŠ (8-11 r.)Vzorka: 907 respondentov (28% chlapcov a 72% dievčat)
Výsledky:
- Najsilnejší faktor, ktorý ovplyvňuje nadváhu detí? pohybová aktivita dieťaťa à deti, ktoré sa viac hýbu, majú nadváhu menej často
- Druhý faktor: pitie sladených nápojov à deti, ktoré pijú viac sladených nápojov, majú nadváhu častejšie
- Tretí faktor: nadváhu ovplyvňujú raňajky à Deti, ktoré raňajkujú 1-, 2- a menej krát týždenne, majú častejšie nadváhu ako deti, ktoré raňajkujú každý deň
- Významným faktorom, ktorý sa podieľa na stravovacích návykoch detí:
- deti rodičov s nižším príjmom celkovo žijú menej zdravo, okrem pohybu a športu (častejšia konzumácia fastfood či vyprážaného jedla; častejšie a viac konzumujú sladené nápoje)
- deti rodičovvyšším príjmom celkovo žijú zdravšie, okrem pohybu a športu (častejšia konzumácia zeleniny a ovocia, častejšie sú každodenné raňajky, menej častá je konzumácia fastfood či vyprážaného jedla)
Ďalšie zistenia:
- Narastá podiel detí so stravovacími obmedzeniami (rok 2017 – 9 %, 2019 – 10 %, 2022 – 12 %)
- najčastejšie obmedzenia: alergia na laktózu/mlieko ; alergia všeobecne/na nejakú potravinu, bezlepková diéta atď.
- Konzumácia raňajok počas týždňa:
- 66 % každý deň
- 10 % 3-4-krát
- 12 % 1-2-krát
- 12 % nikdy
- Konzumácia ovocia či zeleniny za týždeň:
- 44 % každý deň
- 36 % 3-4-krát
- 17 % 1-2-krát
- 3 % nikdy
- Pitie sladených nápojov za týždeň:
- 21 % každý deň
- 17 % 3-4-krát
- 47 % 1-2-krát
- 14 % nikdy
Podrobnejšie výsledky prieskumu nájdete tu.
Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu |