ÚVZ SR: Ako sa stravujú Slováci |
![]() |
![]() |
Pondelok, 30. november 2020 14:11 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výživa na Slovensku sa už viac rokov charakterizuje nadmerným energetickým príjmom a nevyváženosťou zastúpenia základných živín. Ide najmä o vysoký podiel konzumácie tukov a súčasný deficit ochranných faktorov, ako sú vitamíny, minerálne látky či stopové prvky. Údaje týkajúce sa stravovacích návykov zisťoval ÚVZ SR v rokoch 2013, 2016 a 2019 dotazníkom Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR. V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku 3 744 respondentov, pričom bolo 49,8% mužov a 50,2% žien. Respondenti boli vo veku od 15 rokov. Na základe prieskumu boli zistené tieto najdôležitejšie výsledky: Konzumácia mäsa a rýb: u respondentov stúpa konzumácia hovädzieho mäsa aj konzumácia hydiny (tabuľka 1). Každoročne stúpa takisto aj denná konzumácia údenín a naopak klesá konzumácia čerstvých rýb, pričom respondenti uprednostňujú skôr výrobky z nich ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb.
Tabuľka 1: Rozdelenie respondentov podľa frekvencie konzumácie hydiny Ako pozitívny výsledok hodnotíme pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny denne alebo obdeň (obrázok 1). V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň 10,0% respondentov, v roku 2016 9,8% respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2%. Obrázok 1: Rozdelenie respondentov podľa frekvencie konzumácie margarínov Konzumácia mlieka každý deň/obdeň klesá u respondentov každým rokom. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne/obdeň 42,0% respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7% a v roku 2019 iba 37,1% respondentov (tabuľka 2).
Tabuľka: 2 Rozdelenie respondentov podľa frekvencie konzumácie mlieka Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení z prieskumu klesá konzumácia svetlého chleba a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže, strukovín. Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2% respondentov na 45,6% respondentov v roku 2019 (obrázok 2). Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov.
Základnou podmienkou pri realizácii zdravej výživy je striedmosť v jedení. Zodpovedajúca energetická hodnota denne konzumovanej potravy má byť rozdelená na 4 až 6 jedál denne, pričom porcie majú obsahovať porovnateľné množstvá potravín. |