Pripravte pracovisko na návrat zamestnancov |
![]() |
![]() |
Utorok, 26. máj 2020 10:10 |
Ako sa COVID-19 šíri
Spôsoby prevencie šírenia COVID-19 na pracovisku a/ Podporujte pravidelné a dôkladné umývanie rúk u zamestnancov, dodávateľov a zákazníkov - umiestnite na viditeľných miestach na pracovisku dávkovače s dezinfekčným prostriedkom na ruky a pravidelne ich dopĺňajte - rozmiestnite na pracovisku plagáty propagujúce umývanie rúk - zabezpečte zamestnancom, zákazníkom a dodávateľom prístup k miestu, kde si je možné umyť ruky mydlom a vodou b/ Dbajte na dezinfekciu pracovných povrchov: - povrchy a predmety, napríklad telefóny, klávesnice, či iné pomôcky, pravidelne dezinfikujte c/ Propagujte respiračnú hygienu - využiť môžete plagáty, poradenstvo odborníkov na pracovné lekárstvo a bezpečnosť práce, informácie zo serióznych webov (národné zdravotnícke inštitúcie a podobne)
- zamestnanci a dodávatelia by sa mali pred pracovnými cestami riadiť národnými odporúčaniami - informujte zamestnancov, dodávateľov a zákazníkov, že v prípade šírenia ochorenia COVID-19 vo vašom okolí by mal každý s príznakmi, aj s miernym kašľom alebo zvýšením teploty, zostať doma
Pretože existuje riziko, že ľudia, ktorí sa zúčastnia vášho stretnutia alebo podujatia, tam môžu nechcene zaniesť koronavírus. U väčšiny ľudí prebieha ochorenie mierne, no u niektorých sa priebeh môže skomplikovať, približne jeden z piatich musí byť hospitalizovaný.
Pozrite si úradné odporúčania pre miesto, kde sa stretnutie alebo podujatie bude konať, informujte sa o situácii na príslušnom úrade verejného zdravotníctva alebo u autorít v oblasti zdravotnej starostlivosti.
- zvážte, či je nevyhnutné osobné stretnutie a či nie je možné nahradiť ho telekonferenciou alebo on-line - zvážte, či nie je možné znížiť počet účastníkov - zabezpečte dostatočné množstvo dezinfekcie na ruky a papierových utierok - aktívne sledujte výskyt ochorenia COVID-19, poučte vopred účastníkov, že ak majú akékoľvek príznaky alebo sa necítia dobre, podujatia by sa nemali zúčastniť - zabezpečte si kontaktné údaje organizátorov, účastníkov, zásobovateľov i návštevníkov a informujte ich, že ich osobné údaje budú poskytnuté miestnym úradom, ak niekto z účastníkov ochorie na infekčné ochorenie
- vyčleňte miesto alebo miestnosť, kde je možné bezpečne izolovať osobu, u ktorej sa prejavili príznaky, alebo sa necíti dobre - vypracujte plán pre bezpečnú prepravu takejto osoby do zdravotníckeho zariadenia
- informujte účastníkov o epidemiologických opatreniach - viditeľne rozmiestnite dávkovače alkoholového dezinfekčného roztoku na ruky v priestoroch podujatia - rozmiestnite miesta na sedenie tak, aby boli účastníci dva metre od seba - kedykoľvek je to možné, otvorte okná a dvere a priestory vyvetrajte
- uchovajte mená a kontaktné informácie účastníkov aspoň mesiac, ak by jeden alebo viacero účastníkov ochorelo, môžu sa dohľadať ľudia, ktorí mohli prísť do kontaktu s nákazou - ak bol niekto na podujatí izolovaný alebo u neho vzniklo podozrenie na COVID-19, usporiadatelia by o tom mali informovať ostatných zúčastnených
- uistite sa, že vaša organizácia a zamestnanci majú aktuálne informácie o miestach, kde sa vyskytuje COVID-19 - dôkladne zvážte prínosy a riziká spojené s nadchádzajúcou cestou
- upozorňujte zamestnancov, aby si pravidelne umývali ruky a boli aspoň dva metre od ľudí, ktorí kýchajú a kašlú
- zamestnanci, ktorí sa vrátia z oblasti, kde sa šíri COVID-19, by mali sledovať svoj zdravotný stav počas 14 dní a merať si telesnú teplotu dvakrát denne - ak sa u nich vyskytne kašeľ alebo mierne zvýšenie teploty, mali by zostať izolovaní doma, vyhýbať sa úzkemu kontaktu s inými ľuďmi vrátane členov rodiny, kontaktovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva a uviesť podrobnosti o poslednom pohybe a príznakoch
Je zodpovedné mať pripravené pracovisko na výskyt ochorenia COVID-19. Chráni to vašich zamestnancov a podnik.
|