Dodržiavanie zásad správnej výživy počas obdobia pandémie COVID-19 Tlačiť E-mail
Pondelok, 27. apríl 2020 09:31

Dodržiavanie zásad správnej výživy a hydratácie je základ pre zdravšiu populáciu a silnejší imunitný systém. Ľudia, ktorí sa zdravo stravujú majú nižšie riziko vzniku chronických ochorení, ako aj infekčných chorôb ku ktorým patrí aj ochorenie Covid-19. Svetová zdravotnícka organizácia publikovala odporúčania pre zdravšie stravovanie počas obdobia pandémie COVID-19, kedy je obmedzený pohyb množstva osôb. Cieľom je podpora imunitného systému aj celkového zdravia.

V tomto čase môže byť prístup k čerstvým potravinám obmedzený, tým pádom môže byť konzumácia zdravej a pestrej stravy ohrozená. To môže viesť ku konzumácii jedál s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli. Avšak aj s obmedzenými potravinami je možné dodržať model správneho stravovania a podporiť tak funkciu imunitného systému.
 

Základom pre výživu je už samotný nákup potravín. V dnešnom období je potrebné naplánovať si položky nákupu dopredu. Pomôcť by nám mohol prehľad niektorých potravín s vysokou výživnou hodnotou, cenovou dostupnosťou a dlhšou trvanlivosťou, čo je v tomto čase veľmi dôležité.

 

  • Trvanlivé čerstvé ovocie a zelenina:  WHO odporúča konzumáciu minimálne 400 g (5 porcií  ovocia a zeleniny denne. Medzi vhodné ovocie patria citrusy, banány či jablká, ktoré je možnosť aj zamraziť na neskoršiu potrebu. Zo zeleniny ide o mrkvu, repu, kapustu, brokolicu alebo karfiol. Taktiež nám dlhšie vydrží cesnak, zázvor alebo cibuľa, ktoré môžeme použiť aj na dochucovanie jedál.  

  • Mrazené ovocie a zelenina: mrazené bobule, ananás či mango obsahujú vysoké množstvo vlákniny a vitamínov. Môžu sa použiť pri príprave smoothies alebo do jedla s nízkotučným jogurtom. Mrazená zelenina je výživná a rýchla na prípravu. Jej konzumácia môže pomôcť pri dosiahnutí odporúčaní, aj keď je nedostatok čerstvých potravín.  

  • Sušené a konzervované strukoviny: šošovica, fazuľa, cícer či iné strukoviny sú skvelými zdrojmi rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.  

  • Celozrnné výrobky a potraviny obsahujúce škrob: Pri výbere ryže a cestovín, by sme mali uprednostniť výrobky celozrnné. Obsahujú vlákninu, sú jednoduché na prípravu a majú dlhú trvanlivosť. Pri pečive je tiež potrebné uprednostniť celozrnné výrobky. Pečivo je možné zamraziť na neskoršie použitie. Dobrým zdrojom uhľohydrátov sú napríklad zemiaky. Ideálne ich je upraviť varením, dusením alebo pečením.  

  • Sušené ovocie, orechy a semená: najmä nesolené a nesladené môžu slúžiť ako zdravá desiata, alebo byť pridávané do šalátov alebo iných jedál. 

  • Vajcia: sú výborným zdrojom bielkovín a živín. Najvhodnejšou úpravou je ich varenie.  

  • Konzervovaná zelenina: ako napríklad huby, špenát, hrach, paradajky, zelené fazule sú dobré alternatívy pre zabezpečenie dostatočného príjmu zeleniny. Ideálne je vybrať produkty s nízkou alebo žiadnou pridanou soľou. 

  • Konzervované ryby: konzervovaný tuniak, sardinky či iné ryby sú dobrým zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Je možné ich pridávať do šalátov, cestovín alebo ku celozrnnému pečivu. Uprednostniť treba ryby vo vlastnej šťave, pred rybami v oleji alebo slanom náleve. 

  • Mlieko so zníženým obsahom tuku: mliečne výrobky poskytujú lacný zdroj bielkovín a ďalších živín. Konzumácia mliečnych výrobkov so zníženým obsahom tuku znižuje spotrebu nasýtených tukov a zároveň sú prítomné všetky výhody mliečnych výrobkov.


A taktiež nezabúdajme na pitný režim. Najzdravším a najlacnejším nápojom je voda z kohútika. Jej konzumáciou nevytvárame žiadny odpad, ako naopak pri balenej. Ochutiť si ju môžeme nakrájaným ovocím alebo bylinami. Odporúčaný pitný režim je v rozmedzí 2,5 – 3,0 litre.

Viac informácii je dostupných na internetových stránkach:

  1. http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html

  2. http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-self-quarantine

  3. http://www.emro.who.int/noncommunicable-diseases/campaigns/healthy-diet-for-adults.html



konzumacia