16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy) |
![]() |
![]() |
Utorok, 15. október 2019 07:25 |
Hlavným posolstvom tohtoročného Svetového dňa potravy je „Zdravou výživou pre svet bez hladu“. FAO vyzýva svet, aby každý z nás prispel svojou troškou k lepšiemu výsledku. Nabáda krajiny k spoločným aktivitám so spoločným cieľom. Aktivít na podporu a zviditeľnenie tohto cieľa sa každý rok zúčastní asi 150 krajín sveta a Slovensko nie je výnimkou. Prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva – odborov Podpory zdravia a výchovy k zdraviu a Poradenských centier na ochranu a podporu zdravia je zabezpečená propagácia tohto dňa, rovnako aj odborné prednášky a aktivity na túto tému, predovšetkým v súvislosti s realizáciou medzinárodného projektu EÚ „Školský program“. V materských, základných a stredných školách odborníci v rámci „Týždňa zdravej výživy“ vysvetľujú deťom význam potravy pre človeka, jej dôležitosť, potrebu jej kvality, bezpečnosti, ako aj vyčerpateľnosti a spôsobu zaobchádzania s ňou. Významným projektom na počesť tohto dňa je aj projekt „Hovorme o jedle“, ktorého organizátorom je Centrum rozvoja znalostí o potravinách, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa.
http://www.fao.org/world-food-day/en/ http://www.opotravinach.sk/ Text pripravil Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZSR |