Úrad verejného zdravotníctva SR v nadväznosti na výzvu generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie silne podporuje a pripája sa k aktivitám Svetového dňa potravinovej bezpečnosti, ktorý prijalo Valné zhromaždenie OSN (A/RES/73/250) v decembri 2018 a bude sa sláviť 7. júna 2019.
Význam Svetového dňa potravinovej bezpečnosti je zameraný na pomoc pri udržaní hybnej sily vytvorenej na medzinárodnej konferencii o bezpečnosti potravín, ktorá sa začala vo februári 2019 v Addis Abebe v Etiópii a bola ukončená v apríli 2019 v Ženeve vo Švajčiarsku, ako aj snahu o začlenenie bezpečnosti potravín do agendy verejného zdravia a globálneho zníženia záťaže chorobami prenášanými potravinami.
Cieľom je upriamiť pozornosť a inšpirovať sa k pomoci pri predchádzaní, odhaľovaní a riadení potravinových rizík, ktoré prispievajú k potravinovej bezpečnosti, zdraviu ľudí, ekonomickej prosperite, poľnohospodárstvu, prístupu na trh, cestovnému ruchu a trvalo udržateľného rozvoja.
ÚVZ SR a RÚVZ v SR sa význame podieľajú na ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia obyvateľov SR v širokej oblasti úloh vyplývajúcich zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Svojimi aktivitami v oblasti ochrany a podpory zdravej výživy a potravín obyvateľov, starostlivosti o zdravé stravovanie vybraných populačných skupín s prednostným zameraním sa na detskú populáciu, prevencie prenosných ochorení z potravín, aktivitami na ochranu pitnej vody a zdravého životného prostredia atď. významne prispievajú k formovaniu a regulovaniu princípov pre udržateľnosť verejného zdravia v SR.
Podrobné informácie o aktivitách ÚVZ SR a RÚVZ v SR sú uvedené v jednotlivých blokoch odborných pracovísk a vo výročných správach www.uvzsr.sk

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/WFSD/en/.
Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR.
|