ÚVZ SR: Vykonali sme takmer 40-tisíc kontrol v potravinárskych prevádzkach |
![]() |
![]() |
Správy z úradných kontrol a ŠZD za rok 2017 |
Streda, 09. máj 2018 14:12 |
Hlavný hygienik Slovenskej republiky vyhlásil v minulom roku 5 mimoriadnych cielených kontrol. Boli zamerané na monitoring vajec, výrobkov z vajec a hydinového mäsa v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republike a potravín pre dojčatá a malé deti na kontrolu fipronilu; na kontroly mäsa v zariadeniach spoločného stravovania; ďalej na kontroly v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny; mimoriadna cielená kontrola bola zameraná na prevádzky verejného stravovania, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa a na konci roka hygienici skontrolovali aj zariadenia stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov počas konania hromadných podujatí – vianočných, resp. Mikulášskych trhov. Pri kontrolách zistili spolu 5 522 nezhôd so súčasne platnými právnymi predpismi v 2 677 prevádzkach.
Najčastejšou príčinou nezhôd vo všeobecnosti boli nedostatky v prevádzkovej hygiene (1 290 prevádzok), v skladovaní potravín (726 prevádzok), v systéme HACCP/SVP, v manipulácii s potravinami a v zistení potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, resp. dátume spotreby. Nezhody v hygiene prevádzky sa týkali znečistenia prevádzky ako aj pracovných plôch, plesní, nedostatočnej sanitácie prevádzkových priestorov. Pri skladovaní potravín sa v niektorých prevádzkach nedodržiaval chladiaci reťazec, oddelené skladovanie vzájomne nezlučiteľných potravín, nefunkčné chladiace zariadenie alebo zmrazovanie potravín dodaných do prevádzky v nemrazenom stave. Zaznamenali sme aj nevhodné odstraňovanie odpadov a chýbajúce doklady o nakladaní s organickým odpadom. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi (2015 a 2016) aj v roku 2017 zaznamenávame pri kontrolách najviac nezhôd v rámci hygieny potravinárskych prevádzok. V dôsledku nevyhovujúcej prevádzkovej hygieny je riziko sekundárnej mikrobiologickej kontaminácie potravín, hotových výrobkov i pokrmov. Na druhej strane môžeme konštatovať, že v roku 2017 evidujeme určitý pokles počtu nedostatkov v manipulácii s potravinami a pokrmami a zlepšenie prevádzok v rámci dodržiavania zásad správnej výrobnej praxe. Naopak viac nedostatkov bolo zistených v prípade overovania pôvodu potravín, teda vo vysledovateľnosti“, informuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR.
Orgány verejného zdravotníctva prijali v roku 2017 celkom 1 145 podnetov, rok predtým ich bolo 1 098. Z nich bolo 416 (36 %) opodstatnených, 431 (38 %) neopodstatnených a v 298 nebolo možné dokázať ich opodstatnenosť, resp. boli odstúpené na doriešenie. Základ úradných kontrol, ktoré vykonávajú orgány verejného zdravotníctva - regionálne úrady verejného zdravotníctva - tvoria zariadenia spoločného stravovania a až 69 % prijatých podnetov sa týkalo týchto zariadení. Najčastejšie predmetom podnetov boli nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, zdravotné ťažkosti po konzumácii pokrmov, nevyhovujúca senzorická kvalita pokrmov, nedostatky v skladovaní surovín a potravín, podnety sa týkali aj nesprávnej manipulácie so surovinami a hotovými pokrmami, zákazníci sa sťažovali i na nevyznačenie alergénov na jedálnom lístku, či hluk z hudobnej produkcie. Najzávažnejším problémom, sprevádzaným zvyšujúcim sa počtom podnetov, bol internetový predaj výživových doplnkov, ktorý si vyžaduje náročné dokazovanie.
V roku 2017 bolo spolu odobratých a vyšetrených 14 141 vzoriek potravín, pokrmov, prídavných látok do potravín a materiálov a predmetov určených na styk s potravinami. Z uvedeného počtu bolo vyšetrených 6 391 vzoriek hotových pokrmov, vrátane pokrmov rýchleho občerstvenia, kde boli mikrobiologicky izolované najmä koliformné baktérie, Enterobacteriaceae, kvasinky a plesne.
V roku 2017 sa zistilo vyššie percento nevyhovujúcich vzoriek epidemiologicky rizikových potravín pri porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi v prípade pokrmov rýchleho občerstvenia, lahôdkarských výrobkov a cukrárskych výrobkov.
hlavný hygienik Slovenskej republiky |