ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo |
![]() |
![]() |
Utorok, 11. apríl 2017 11:55 |
Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.
- obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote - pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky - rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia - nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie - potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté 3 x mäso - znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú - pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy - surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín
Pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia.
Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte. Aj keď údené mäso nie je vo výžive tým optimálnym, patrí tiež k tradícii. Vyberte si radšej menej zaúdené a v každom prípade by ste ho mali pred konzumáciou uvariť.
Riziková môže byť aj majonéza, ktorú si urobíte doma z čerstvých slepačích vajec. Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.
- majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín - zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín - obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín - uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia - potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova |