PORADENSKÉ CENTRUM ZDRAVIA V roku 1993 bolo Slovensko prijaté Svetovou zdravotníckou organizáciou do siete krajín plniacich program CINDI (Countrywide Integrated Noncommunicable Disease Prevention) - Celospoločenský integrovaný program intervencií proti neinfekčným chorobám. V rámci tohto programu boli v 36. okresoch Slovenska zriadené pri Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva "Poradne zdravia" zamerané na znižovanie rizikových faktorov životného štýlu.
Hlavným cieľom Poradenských centier zdravia je zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva a predchádzanie chronickým neinfekčným (tzv. civilizačným) chorobám. Základom účinného predchádzania týmto chorobám je vylúčenie zdravotných rizík, ako sú: - nevhodná výživa, - prejedanie sa alebo prejedanie sa sladkosťami, - neprimeraný spôsob zvládania nahromadeného stresu, - fajčenie, - nadmerné užívanie alkoholu, - nijaká alebo neúčinná fyzická aktivita, - zneužívanie liečiv a omamných drog. Význam vplyvu týchto faktorov a účinok ich zvládania sú jednoznačne medicínsky dokázané. V krajinách, kde sa podpora zdravia a primárna prevencia neinfekčných chorôb obyvateľstva stala skutočnou celospoločenskou prioritou, napr. Fínsko, sa podarilo zabrániť až 70 % predčasných úmrtí na srdcovo-cievne a nádorové choroby. Tieto choroby spolu tvoria viac ako 70 % príčin predčasných úmrtí aj u nášho obyvateľstva. Poradenské centrá zdravia poskytujú klientom poradenské služby na ovplyvňovanie hlavných rizikových faktorov srdcovo-cievnych a iných neinfekčných chorôb cestou základného poradenstva a špecializovaného poradenstva. KOMU JE PORADENSTVO URČENÉ Na choroby srdca a ciev, ktorým sa dá predchádzať, u nás ročne zomiera okolo 28 500 ľudí. Tieto choroby sa začínajú rozvíjať už v detstve, hoci sa prejavia až o desaťročia neskôr. Dnes ohrozujú už osoby vo veku 20-30 rokov. V spoločnosti, kde polovica ľudí predčasne zomiera na srdcovo-cievne choroby, by mal o svojom riziku uvažovať každý!
Zámerom Poradenských centier zdravia je zvyšovať záujem obyvateľov o vlastné zdravie, poznávanie zdravotných rizík a vlastnými silami predchádzať vzniku chronických neinfekčných chorôb a to najmä srdcovo-cievnych (vysoký krvný tlak, srdcová či mozgová príhoda), chorôb látkovej premeny (obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov) a chorôb nádorových. Pretože Poradenské centrá zdravia sú zamerané na prevenciu, klientami by mali byť predovšetkým ľudia mladší a ľudia stredného veku. ČO POSKYTUJÚ PORADENSKÉ CENTRÁ ZDRAVIA
Do poradne zdravia prichádzajú ľudia, motivovaní záujmom o svoje zdravie. Poradenstvo vychádza z vyšetrenia hlavných rizikových faktorov, ktoré súvisia so spôsobom života a následného stanovenia osobného rizikového skóre. Vyhodnotenie jednotlivých rizikových faktorov a osobného rizikového skóre umožnia odporúčať optimálne a danej osobe primerané opatrenia v spôsobe života v základnej poradni a v špecializovaných poradniach. Vzhľadom na to, že najhlavnejšie rizikové faktory pôsobia na zdravie spoločne, medzi mnohými z nich sú významné väzby a ich účinky sa vzájomne násobia, je zásadne nevyhnutné ich komplexné vyhodnotenie a vypracovanie komplexného plánu na ich ovplyvnenie v základnej poradni. ZÁKLADNÁ PORADŇA
Návšteva klienta v základnej poradni spočíva vo vyšetrení hlavných rizikových faktorov, ktoré súvisia so spôsobom života, v orientačnom určení jeho osobného rizikového skóre s následným poradenstvom. Kvalifikované zdravotné sestry vykonávajú nasledovné vyšetrenie: - antropometrické, - telesná výška a hmotnosť, - obvod pása a bokov, - hrúbka kožných tukových rias, - biochemické vyšetrenie krvi (odber krvi sa robí z prsta a výsledky sú hotové do 10 minút), - celkový cholesterol, - HDL cholesterol (tzv. dobrý), - LDL cholesterol (tzv. zlý), - triglyceridy, - glukóza (cukor). Štandardné meranie krvného tlaku a tepovej frekvencie na oboch rukách - anamnestické dotazníky, - rodinná anamnéza, - osobná anamnéza, - úroveň psychickej pohody, - stravovacie zvyklosti, - úroveň pohybovej aktivity. Stanovenie osobného rizikového skóre počítačom. Po skončení vyšetrenia si klienta preberie lekár, ktorý po zhodnotení vyšetrení a osobného rizikového skóre odporúča: optimálne a primerané zmeny v spôsobe života formou komplexného individuálneho poradenstva s následnými kontrolnými návštevami základnej poradne po vykonaní komplexného individuálneho poradenstva odporúčanie návštevy špecializovanej. V prípade potreby sa klientovi odporúčajú ďalšie potrebné vyšetrenia a dispenzarizácia cestou praktického lekára. Pri všetkých vyšetreniach , poradenských a konzultačných činnostiach sa záväzne dodržiavajú štandardné metódy a postupy, ako i aktuálne odborné odporúčania medzinárodných a slovenských odborných lekárskych spoločností pre primárnu prevenciu chronických neinfekčných chorôb. Na vyšetrenie je potrebné prísť nalačno. Deň pred vyšetrením na večeru už nekonzumovať mastné a vyprážané jedlá (údeniny, slanina, klobásky, palacinky …), sladké jedlá (čokolády, napolitánky, zákusky …) a žiadny alkohol. V deň vyšetrenia je vhodné piť nesladený čaj alebo čistú vodu. Nie kávu a minerálku. Pol hodiny pred vyšetrením nefajčiť. Súčasťou základných Poradní zdravia sú aj nadstavbové poradne, ktoré sú: a) Poradňa zdravej výživy b) Poradňa optimalizácie pohybovej aktivity c) Poradňa odvykania od fajčenia d) Poradňa podpory psychického zdravia e) Poradňa pre deti a mládež f) Poradňa ochrany a podpory pri práci g) Poradňa nefarmakologického ovplyvňovania TK h) Poradňa protidrogová - HIV/AIDS i) Poradňa pre HbsAg pozitívnych a ich rodiny j) Poradňa pre tehotné a dojčiace matky Vyšetrenie a poradenstvo je bezplatné. ČO SÚ HLAVNÉ RIZIKOVÉ FAKTORY
Rizikové faktory, ktoré nemôžeme zmeniť: 1. VEK/POHLAVIE S vekom stúpa pravdepodobnosť ochorenia srdcovo-cievneho systému. Muži majú riziko vyššie než ženy. Najvyššie riziko srdcovo-cievnych chorôb majú muži nad 50 rokov. Avšak riziko stúpa aj u žien v menopauze. 2. RODINNÁ ANAMNÉZA Srdcovo-cievne choroby často postihujú pokrvných príbuzných. Ak Vaši rodičia, starí rodičia, súrodenci prekonali alebo trpia na srdcovo-cievnu chorobu, Vaše riziko je vyššie. Vaše riziko je podstatne vyššie, ak Vaši príbuzní mali srdcovú alebo mozgovú príhodu mladší než 60-roční. Ak pochádzate z tzv. "rizikovej rodiny", je pre Vás nadmieru dôležitá úprava každého z ďalších rizikových faktorov. 3. OSOBNÁ ANAMNÉZA Ak už máte ochorenie tepien zásobujúcich srdce, mozog alebo dolné končatiny, je Vaše riziko cievnych príhod zvýšené. Úprava každého z ďalších rizikových faktorov je pre Vás nanajvýš dôležitá. Rizikové faktory, ktoré môžeme zmeniť: 1. FAJČENIE Popri zapríčinení 90 % prípadov rakoviny pľúc, fajčenie škodí aj Vášmu srdcu a cievam. Fajčiari cigariet majú o 70 % viac infarktov myokardu ako nefajčiari. Fajčiari majú 5-krát vyššiu pravdepodobnosť náhlej smrti na rozsiahly infarkt myokardu než nefajčiari. Ak prestanete fajčiť, môžete napraviť škody spôsobené cigaretami Vášmu srdcu a cievam. Po ročnej abstinencii sa Vaše riziko môže znížiť na polovicu. 2. VYSOKÝ KRVNÝ TLAK Normálna hodnota krvného tlaku u zdravého človeka je 120/80 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca) v každom veku. Vysoký krvný tlak poškodzuje Vaše srdce, cievy, mozog, obličky a iné orgány. Vysoký krvný tlak zvyšuje Vaše riziko mozgovej porážky, srdcového zlyhania a infarktu myokardu. Vysoký krvný tlak je mimoriadne nebezpečný, lebo mnohokrát sa dlhú dobu neprejavuje žiadnymi ťažkosťami, a tak ostáva neliečený. Ak je Váš "horný" (systolický) tlak 160 mmHg a viac, a/alebo Váš "dolný" (diastolický) tlak 90 mmHg a viac, navštívte svojho lekára. 3. VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU Normálna hladina cholesterolu u zdravého dospelého človeka je menej než 5 mmol/l (milimolov na liter). Vysoká hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť upchatie Vašich ciev. Vysoká hladina cholesterolu v krvi môže mať viaceré príčiny. Strava bohatá na živočíšne tuky a cholesterol môže zvyšovať Vašu hladinu cholesterolu v krvi a tým i Vaše riziko srdcovo-cievnych chorôb. Nevhodné potraviny sú najmä: tučné mäso, vnútornosti, maslo, plnotučné syry, plnotučné mlieko, smotana, zmrzlina, margaríny z palmového a kokosového oleja, čokoláda, údeniny… Hladinu cholesterolu si môžete upraviť napríklad konzumáciou 5 kusov čerstvého ovocia a 500-800g čerstvej zeleniny denne a tiež pravidelnou fyzickou aktivitou ( napr. rýchlou chôdzou) denne 1 hodinu a udržiavaním si primeranej hmotnosti. 4. DIABETES MELLITUS (CUKROVKA) Cukrovka spôsobuje zužovanie ciev zásobujúcich Vaše srdce a iné orgány. U osôb s cukrovkou je riziko srdcovo-cievnych chorôb výrazne zvýšené. K vývoju cukrovky u dospelých vedie veľmi často nadváha. Ak máte nadváhu, zmena zloženia potravy a zvýšenie fyzickej aktivity Vám môže pomôcť znížiť riziko ochorenia na cukrovku. 5. TELESNÁ HMOTNOSŤ Osoby s nadváhou umierajú na srdcovo-cievne choroby vo vyššom percente ako osoby s primeranou hmotnosťou. K nadváhe sa často pridružujú ďalšie rizikové faktory ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu. Telesná hmotnosť sa hodnotí podľa indexu telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočíta zo vzorca: váha (v kg) vydelená výškou na druhú (v metroch). Normálna hodnota BMI je pre ženy do 24 a pre mužov do 25. BMI do 30 je nadváha a BMI nad 30 je obezita. Jedzte viac čerstvej, surovej zeleniny a ovocia, strukovín, chlieb a pečivo s celozrnej múky, menej tučných a sladkých jedál. V kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou Vám to pomôže schudnúť a udržať si primeranú hmotnosť.
|