Pondelok, 17. jún 2013 09:24 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V zmysle § 5 ods. 4 písm. j) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení vo veci riadenia, kontroly a koordinácie výkonu štátnej správy nariadil ÚVZ SR všetkým RÚVZ v SR vykonanie mimoriadnej cielenej kontroly vo vybraných zariadeniach školského stravovania so zameraním na kontrolu hygieny, označovania a vysledovateľnosti mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov. Kontrola bola zameraná na vybrané zariadenia školského stravovania (v rámci predškolských zariadení a škôl). Súčasne pracovníci RÚVZ v SR realizovali v prípade možností počas výkonu uvedenej mimoriadnej cielenej kontroly aj zdokumentovanie nedostatkov formou fotodokumentácie (napr. nedostatky v skladovaní a pri manipulácii s mäsom, resp. s inými potravinami a hotovými pokrmami, nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene). Uvedená kontrola prebiehala v termíne od 06. mája do 24. mája 2013.
V rámci celej SR bolo vykonaných 986 kontrol zameraných na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov. Skontrolovaných bolo 773 zariadení školského stravovania (Tabuľka č. 1). Počet kontrol vykonaných RÚVZ v SR zobrazuje aj Graf č. 1. Najväčší počet vykonaných kontrol bol v Prešovskom kraji (231) a v Nitrianskom kraji (172). Najväčší počet skontrolovaných zariadení školského stravovania bol v Nitrianskom kraji (153) a v Prešovskom kraji (124) (Graf č. 2). Najviac blokových pokút bolo uložených v Košickom kraji (v 14 prípadoch v celkovej sume 376 €) a v Prešovskom kraji (v 13 prípadoch v celkovej sume 493 €. Celkovo, za celú SR bolo uložených 64 blokových pokút v celkovej sume 1639 € (Tabuľka č. 2 a Graf č. 3). Najčastejšie zisťované nedostatky v prípade kontroly mäsa: chýbanie identifikačných znakov v dokladoch, neúplná dokumentácia o pôvode mäsa, nerešpektovanie zákazu zmrazovania mäsa, ktoré bolo dodané na prevádzku v chladenom stave, potraviny (vajcia), po dobe ich spotreby. Najčastejšie nedostatky zisťované v oblasti osobnej a prevádzkovej hygieny: špinavá a zatečená mraznička, kríženie čistej a nečistej prevádzky, opotrebovanie a nefunkčnosť technologického vybavenia varní a skladov, znečistené maľovky, nerešpektovanie zásad správnej výrobnej praxe, nesprávne alebo nekompletné vedenie dokumentácie o monitoringu, nesprávne odložené vzorky pokrmov, nesprávne skladovanie surovín, nedodržiavanie zásad osobnej hygieny.
Tabuľka č. 2 Porovnanie počtu uložených blokových pokút podľa krajov
|