Kontroly v zariadeniach školského stravovania v Slovenskej republike |
![]() |
![]() |
![]() |
Streda, 30. január 2013 11:21 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V súvislosti s plnením úloh Programového vyhlásenia vlády SR v zmysle zefektívnenia cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže, vykonali pracovníci odborov HDM všetkých RÚVZ v SR cielený štátny zdravotný dozor vo vybraných zariadeniach školského stravovania pri MŠ, ZŠ a SŠ na Slovensku, v dňoch od 10.12. – 21.12. 2012. Cielené kontroly boli zamerané na:
Ako vyplýva z Tabuľky č. 1, celkový počet vykonaných kontrol v zariadeniach školského stravovania bol 742, celkový počet skontrolovaných zariadení bol 710 a celkový počet zariadení so zistenými nedostatkami bol 203. Celkový počet uložených opatrení bol 367. Spolu bolo uložených 60 blokových pokút vo výške 1002 Eur. Najvyšší počet skontrolovaných zariadení školského stravovania bol v Nitrianskom kraji (129) a najnižší počet bol v Trenčianskom kraji (49). Najvyšší počet nedostatkov bol zistený v Banskobystrickom kraji (38) a najnižší počet bol zistený v Trenčianskom kraji (10). Najvyšší počet uložených opatrení bol v Žilinskom kraji (76) a najnižší počet uložených oparení bol v Trenčianskom kraji (15). Tabuľka č. 1 Porovnanie výsledkov zvýšeného štátneho zdravotného dozoru v zariadeniach školského stravovania
K najčastejšie vyskytujúcim sa nedostatkom patrili nasledovné: zmrazovanie zvyškov mäsa v prevádzke, nedostatočná osobná hygiena zamestnancov, nedokladovanie odbornej spôsobilosti zamestnancov, zlá manipulácia so surovinami, zlé skladovanie surovín, nedostatky pri podávaní pokrmov v zariadeniach, opotrebované kuchynské náradie, prítomnosť plesní v škrabke zemiakov, chýbajúce doklady zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, nerešpektovanie stanovených teplotných limitov, nedostatok teplomerov, nedostatočne a nepravidelne vykonávaný monitoring vrátane príslušnej evidencie mikroklimatických ukazovateľov skladovania potravín, skladovanie surovín voľne na podlahe, používanie surovín po uplynutí dátumu spotreby, nepoužívanie jednorazových rukavíc, neodloženie vzoriek pokrmov z predchádzajúcich dní, nepravidelne vedený monitoring kritických kontrolných bodov, nekompletný pracovný odev zamestnancov, nesprávne označovanie pracovných plôch, nedostatky týkajúce sa zabezpečenia oddeleného skladovania nezlučiteľných potravín, nevyhovujúce skladové pivničné priestory pre zeleninu a zemiaky, ktoré boli plesnivé a zvlhnuté, nedodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe – kríženie prevádzky v dôsledku nedostatku pracovných plôch a drezov, nezabezpečenie podmienok na osobnú hygienu zamestnancov školskej jedálne – netiekla teplá voda do WC pre pracovníkov ŠJ. Napriek pretrvávajúcej, pre školy nepriaznivej finančnej situácii, si školské stravovanie zachováva dlhodobo svoj relatívne dobrý štandard. Čistota a hygienická úroveň zariadení školského stravovania je adekvátna, avšak pretrvávajú nedostatky spojené s nedostatočnou údržbou budov a s tým súvisiacimi stavebno-technickými problémami, s opotrebovaním kuchynského a jedálenského riadu, so zastaraným technickým vybavením a pod. Možno konštatovať, že školské stravovanie, napriek viacerým nedostatkom hlavne v materiálno-technickom zabezpečení, plní poslanie garanta racionálnej výživy detí a mládeže. Postupnou rekonštrukciou a obnovou technologických zariadení postupne dochádza k zvyšovaniu ich úrovne. Školské stravovanie predstavuje rokmi overený, vyhovujúci systém zabezpečenia plnohodnotnej výživy deťom a mladistvým počas vyučovacieho procesu najmä vtedy, ak sú v plnej miere pri zostavovaní jedálnych lístkov rešpektované odporúčania odborníkov v oblasti výživy. Príloha 1 Zoznam zariadení so zistenými nedostatkami vyplývajúcimi z výkonu zvýšeného ŠZD v zariadeniach školského stravovania (pdf)
hovorkyňa ÚVZ SR Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. 0917 802 500, 02/49 284 384 |