Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 3814
Počet zobrazení obsahu : 22109599
Listerióza (listeria monocytogenes) Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 25. jún 2012 08:17

listeriozaL.monocytogenes je gram – pozitívna baktéria, je jediným patogénnym druhom z doposiaľ popísaných Listérií. Baktéria rastie v širokom teplotnom rozmedzí od 4 °C – 60 °C. Dobre je odolná aj voči vyššej koncentrácii kuchynskej soli (NaCl). Bola nájdená v rôznych zložkách životného prostredia (napr. v pôde, vo vode), u zvierat, vrátane vtákov a rýb.


Ochorenie listerióza môže vzniknúť po konzumácii kontaminovaných potravín touto baktériou  (potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu – napr. syry s plesňou na povrchu a vo vnútri cesta, prírodne zrejúce syry, tepelne nespracované alebo nedostatočne spracované mäso, mäsové výrobky – tatárske bifteky,  kontaminovaná zelenina – listová , nepasterizované mlieko a iné).


Výskyt ochorenia závisí od vnímavosti jedinca a veľkosti infekčnej dávky. Citlivejšie sú niektoré skupiny populácie, napr. ľudia s oslabeným imunitným systémom, diabetici, ľudia chorí na nádorové ochorenie, tehotné ženy, malé deti, ale ochorieť môžu aj zdraví ľudia. Čas po konzumácii kontaminovanej potraviny, kedy sa ochorenie prejaví u človeka, môže byť rôzne dlhý. Najčastejšie od 3 do 30 dní. Ochorenie môže prebiehať podobne ako ľahké chrípkové ochorenie s prejavmi pretrvávajúcej horúčky, bolesťami svalov, nevoľnosťou, poruchami tráviacimi – zvracanie, hnačka. V najťažších prípadoch môže dôjsť k meningoecefalitíte (zápal mozgových blán) až k smrti. U tehotných žien je nebezpečenstvo  predčasných pôrodov a potratov, najčastejšie v 2./3. trimestri tehotenstva.


Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, príp. v malých epidémiách. Na Slovensku je  výskyt len sporadický a obyčajne ide o ľahkú formu. Za posledných 20 rokov bolo  u nás hlásených 1 až 31 ochorení.


Z preventívnych opatrení je dôležité dodržiavať :

-     zásady hygieny (aj pri príprave pokrmov v domácnosti – čistotu pracovných plôch, kuchynského riadu),

-     dodržiavať teploty pri tepelnom opracovaní mäsa (najmenej 70 – 75 °C v jadre mäsa, pokrmu po určený čas),

-     oddelene  skladovať potraviny v surovom stave od potravín určených na priamu spotrebu,

-     potraviny vyžadujúce si chladenie – udržiavať pri predpísaných chladiacich teplotách uvedených na obale potraviny,

-     nekonzumovať potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou, po uplynutí dátumu spotreby alebo minimálnej trvanlivosti a pod.

-     nepasterizované mlieko konzumovať len po jeho prevarení,  nekonzumovať  tatárske bifteky zo surového mäsa alebo nedostatočne tepelne opracované, surovú zeleninu dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou



prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH

hlavný hygienik Slovenskej republiky - zastupujúci