Deti a mládež
Výsledky mimoriadneho cieleného štátneho zdravotného dozoru vo vybraných zariadeniach školského stravovania so zameraním sa na kontrolu hygieny, označovania a vysledovateľnosti mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 17 Jún 2013 10:24

V zmysle § 5 ods. 4 písm. j) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení vo veci riadenia, kontroly a koordinácie výkonu štátnej správy nariadil ÚVZ SR všetkým RÚVZ v SR vykonanie mimoriadnej cielenej kontroly vo vybraných zariadeniach školského stravovania so zameraním na kontrolu hygieny, označovania a vysledovateľnosti mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov. Kontrola bola zameraná na vybrané zariadenia školského stravovania (v rámci predškolských zariadení a škôl).

Súčasne pracovníci RÚVZ v SR realizovali v prípade možností počas výkonu uvedenej mimoriadnej cielenej kontroly aj zdokumentovanie nedostatkov formou fotodokumentácie (napr. nedostatky v skladovaní a pri manipulácii s mäsom, resp. s inými potravinami a hotovými pokrmami, nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene).

Uvedená kontrola prebiehala v termíne od 06. mája do 24. mája 2013.

Čítať celý článok...
 
Výsledky mimoriadneho cieleného štátneho zdravotného dozoru,  zameraného na dodržiavanie legislatívnych požiadaviek, týkajúcich sa priestorov, určených na výučbu telesnej výchovy na základných a stredných školách v Slovenskej republike PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 16 Máj 2013 11:48

V nadväznosti na plánovanú  realizáciu projektu „Monitoring telovýchovných podmienok žiakov základných a stredných škôl; využitie hodín TV“,  ktorý vyplýva  z  plnenia Národného programu prevencie obezity, vykonali pracovníci všetkých RÚVZ v SR monitoring hygienického stavu priestorov, určených na výučbu telesnej výchovy na základných a stredných školách, vrátane vonkajších telovýchovných plôch, z hľadiska dodržania požiadaviek zameraných na dodržiavanie ustanovení vyhlášky MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Mimoriadna cielená kontrola prebiehala na všetkých RÚVZ v SR v období od 02.04.2013 do 22.04.2013.


Uvedená cielená kontrola bola zameraná na dodržiavanie nasledovných požiadaviek:
 

1.  dodržiavanie požiadaviek na tepelno-vlhkostnú mikroklímu (možnosti merania teploty vnútorných priestorov, možnosti a spôsob vetrania),

2.  dodržiavanie požiadaviek na priestorové usporiadanie a funkčné členenie priestorov na výučbu telesnej výchovy (dodržiavanie plochy priestorov a plochy šatne (v zmysle § 3 ods. 5 vyhl. č. 527/2007 Z. z.,), osvetlenie  - osvetľovacie telesá, kryty na svietidlách, ochranné mriežky,  podlahová krytina, steny - povrchová úprava, obklad stien (v zmysle §2 a § 4 Vyhlášky MZ SR č.525/2007 Z. z.),

3.  dodržiavanie požiadaviek na vybavenie priestorov na výučbu telesnej výchovy (v zmysle  §5 ods. 7 vyhl. č. 527/2007 Z. z.),

4.  zabezpečenie prívodu studenej pitnej vody a teplej vody,

5.  využívanie priestorov na výučbu telesnej výchovy (žiakmi, resp. verejnosťou),

6.  vonkajšie telovýchovné plochy (sú alebo nie sú vyčlenené, oplotené, na nezastavanom pozemku školy, čím sú vybavené  - aké ihriská, pieskoviská a pod.),

7.  využívanie iných športových plôch a zariadení na telovýchovu a šport žiakmi školy (Mestské kúpele, športová hala a pod.) v rámci výučby,

8.  dodržiavanie schváleného prevádzkového poriadku.

Čítať celý článok...
 
Otázky a odpovede v súvislosti s organizovaním zotavovacích podujatí pre deti a mládež PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 14 Máj 2013 11:22

deti_059Koniec školského roku sa blíži a mnohí rodičia rozmýšľajú, kam s ich ratolesťami počas letných prázdnin. Pre svoju pracovnú zaneprázdnenosť sa im nemôžu venovať tak, ako by chceli. Z toho dôvodu volia alternatívu – letné tábory pre deti a mládež. Úrad verejného zdravotníctva SR ponúka niekoľko odborných rád pri výbere vhodných podujatí pre svoje deti.


1. Čo sa rozumie pod zotavovacím podujatím pre deti a mládež?
 

V zmysle § 25 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 355/2007 Z. z.“) sa zotavovacím podujatím rozumie organizovaný spoločný pobyt najmenej   5 detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého účelom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti.

Čítať celý článok...
 
Kontroly v zariadeniach školského stravovania v Slovenskej republike PDF Tlačiť E-mail
Streda, 30 Január 2013 12:21

V súvislosti s plnením úloh Programového vyhlásenia vlády SR v zmysle zefektívnenia cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže, vykonali pracovníci odborov HDM všetkých RÚVZ v SR cielený štátny zdravotný dozor vo vybraných zariadeniach školského stravovania pri MŠ, ZŠ a SŠ na Slovensku, v dňoch  od 10.12. – 21.12. 2012.
 

Cielené kontroly boli zamerané na:

  1. dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky)

  2. doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov

  3. doklad o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov

  4. manipulácia so surovinami/polotovarmi/potravinami/pokrmami (pracovné plochy, pracovné náčinie, nepovolené zmrazovanie surovín, ochrana potravín pred kontamináciou, dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca)

  5. skladovanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov (spôsob, podmienky skladovania a kontrola skladovaných potravín prevádzkovateľom, oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov surovín a/alebo potravín použitých pri výrobe hotových pokrmov, monitoring a evidencia teplôt skladovania)

  6. používanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti

  7. hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach (manipulácia s pokrmami, používanie kuchynského náradia, jednorazových rukavíc, manipulácia so stolovým riadom a jeho čistota)

  8. dodržiavanie času podávania a teploty hotových pokrmov.

Čítať celý článok...
 
Cielené hygienické kontroly v predškolských zariadeniach PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 17 Január 2013 11:00

Jednou z úloh, vyplývajúcich z Programového vyhlásenia vlády SR na rok 2012 a ďalšie roky na úseku zdravotníctva,  je aj zefektívnenie cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže. 

V zmysle uvedenej úlohy  v mesiaci december roku 2012  vykonali pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR cielený štátny zdravotný dozor,  zameraný na celkové hygienické podmienky v predškolských zariadeniach a  v prevádzkarniach, v ktorých sa prevádzkuje živnosť starostlivosti o deti do šesť rokov veku. 

 

V rámci kontroly sa sledovalo:

-          zabezpečenie zásobovania zariadenia tečúcou pitnou vodou a tečúcou teplou vodou,

-          kontrola teploty v miestnostiach zariadení (v súvislosti so začiatkom vykurovacej sezóny),

-          zabezpečenie pravidelného čistenia a udržiavania vonkajších i vnútorných priestorov zariadení,

-          prevádzkové poriadky a ich náležitosti.

Čítať celý článok...
 
Ovocie a zelenina na školách  - význam ich konzumácie u detí a mládeže v zariadeniach pre deti a mládež PDF Tlačiť E-mail
Streda, 02 Január 2013 14:25

 V súčasnosti otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže  rezonuje  nielen v odbornej, ale i laickej verejnosti.  Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a nemali by v nej chýbať čerstvé ovocie a zelenina.

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých i detí.

Vo výžive majú  nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu. Ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich  porciách denne, najmä v čerstvom stave. Výživová hodnota zeleniny sa však  neznižuje ani dusením, varením, či restovaním. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny. Ovocie i zelenina obsahuje päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 Dopredu > Koniec >>

Stránka 5 z 6