Deti a mládež
Ovocie a zelenina na školách  - význam ich konzumácie u detí a mládeže v zariadeniach pre deti a mládež PDF Tlačiť E-mail

 V súčasnosti otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže  rezonuje  nielen v odbornej, ale i laickej verejnosti.  Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a nemali by v nej chýbať čerstvé ovocie a zelenina.

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých i detí.

Vo výžive majú  nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu. Ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich  porciách denne, najmä v čerstvom stave. Výživová hodnota zeleniny sa však  neznižuje ani dusením, varením, či restovaním. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny. Ovocie i zelenina obsahuje päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

Čítať celý článok...
 
Stravovanie školopovinných detí PDF Tlačiť E-mail

Školské  stravovanie predstavuje rokmi overený, vyhovujúci systém zabezpečenia plnohodnotnej  výživy deťom a mladistvým počas vyučovacieho procesu najmä vtedy, ak sú v plnej miere pri zostavovaní jedálnych lístkov rešpektované odporúčania odborníkov v oblasti výživy.

Systém stravovania v zariadeniach školského stravovania je koncipovaný tak, aby podávaná strava zodpovedala výživovým odporúčaným dávkam pre obyvateľstvo SR  podľa vekových skupín, ako aj materiálno - spotrebným normám a receptúram, vypracovaným MŠVVaŠ SR.  Podávaná strava zohľadňuje všetky fyziologické zvláštnosti detského veku a receptúry sú vypracované nielen pre zdravé deti, ale aj pre deti s osobitnými nárokmi na stravovanie, kde strava predstavuje dôležitú liečebnú zložku (deti s diabetes mellitus, celiakiou, príp. fenylketonúriou a pod.)

Systém školského stravovania umožňuje optimálne zastúpenie jednotlivých makro a mikronutrientov.  Jedálne lístky sú zostavované tak, aby v rámci vyhovujúcej pestrosti stravy bola deťom podávaná aj zelenina a ovocie v surovom stave. Problém spočíva v tom, že deti odmietajú podávané ovocie a zeleninu a preferujú viac múčnych sladkých jedál. Deficit konzumácie ovocia a zeleniny u školských detí bol jedným z dôvodov pre vypracovanie projektu tzv. "Školské ovocie", kde sa atraktívnou formou ponúka deťom sezónne ovocie počas desiatovej prestávky. Pitný režim je v zariadeniach školského stravovania optimálny. Z odborného hľadiska sa odporúča piť čistú vodu, nesladené ovocné a bylinné čaje a vyhýbať sa sladeným nápojom. Legislatívne je upravený okrem sortimentu v školských bufetoch aj pitný režim v zmysle zákazu predaja nápojov s obsahom kofeínu a chinínu.

Z posledných štatistických údajov, získaných realizáciou VI. celoštátneho antropometrického prieskumu v r. 2001  vyplýva, že na Slovensku sa pohybuje percento  obéznych detí  ( vo vekových skupinách  7 až 18 ročných) chlapcov od 5,6 do 9,8 %  a dievčat od 5,3 - 8,9 %.

Čítať celý článok...
 
Školský rok a s ním spojené užitočné informácie pre rodičov PDF Tlačiť E-mail

Školské prázdniny sa blížia k svojmu záveru a pre deti to znamená nástup do školy a pre rodičov opäť kolotoč každodenných povinností okolo svojich ratolestí. Pre jednoduchší nástup a priebeh ponúkame návody, postupy, odporúčania, aby ďalší školský rok svojho dieťaťa zvládli bez najmenších problémov.

Čítať celý článok...
 
Prieskum telesného vývoja detí a mládeže na Slovensku PDF Tlačiť E-mail

Prieskum telesného vývoja detí a mládeže  je  celosvetový unikát  kontinuálne dlhodobého sledovania   vybraných antropometrických  ukazovateľov detí a mládeže. Na  ich základe  sa získavajú národné rastové štandardy, ktoré slúžia okrem iného na zmapovanie trendov výskytu nadhmotnosti a obezity detskej a dorastovej populácie. Gestorom prieskumu a štatistického  spracovania je  Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky  a Ústav Hygieny Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského Bratislava.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 Dopredu > Koniec >>

Stránka 5 z 6