Deti a mládež
Otázky a odpovede v súvislosti s organizovaním zotavovacích podujatí pre deti a mládež PDF Tlačiť E-mail

deti_059Koniec školského roku sa blíži a mnohí rodičia rozmýšľajú, kam s ich ratolesťami počas letných prázdnin. Pre svoju pracovnú zaneprázdnenosť sa im nemôžu venovať tak, ako by chceli. Z toho dôvodu volia alternatívu – letné tábory pre deti a mládež. Úrad verejného zdravotníctva SR ponúka niekoľko odborných rád pri výbere vhodných podujatí pre svoje deti.


1. Čo sa rozumie pod zotavovacím podujatím pre deti a mládež?
 

V zmysle § 25 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 355/2007 Z. z.“) sa zotavovacím podujatím rozumie organizovaný spoločný pobyt najmenej   5 detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého účelom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti.

Čítať celý článok...
 
Kontroly v zariadeniach školského stravovania v Slovenskej republike PDF Tlačiť E-mail

V súvislosti s plnením úloh Programového vyhlásenia vlády SR v zmysle zefektívnenia cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže, vykonali pracovníci odborov HDM všetkých RÚVZ v SR cielený štátny zdravotný dozor vo vybraných zariadeniach školského stravovania pri MŠ, ZŠ a SŠ na Slovensku, v dňoch  od 10.12. – 21.12. 2012.
 

Cielené kontroly boli zamerané na:

  1. dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky)

  2. doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov

  3. doklad o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov

  4. manipulácia so surovinami/polotovarmi/potravinami/pokrmami (pracovné plochy, pracovné náčinie, nepovolené zmrazovanie surovín, ochrana potravín pred kontamináciou, dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca)

  5. skladovanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov (spôsob, podmienky skladovania a kontrola skladovaných potravín prevádzkovateľom, oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov surovín a/alebo potravín použitých pri výrobe hotových pokrmov, monitoring a evidencia teplôt skladovania)

  6. používanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti

  7. hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach (manipulácia s pokrmami, používanie kuchynského náradia, jednorazových rukavíc, manipulácia so stolovým riadom a jeho čistota)

  8. dodržiavanie času podávania a teploty hotových pokrmov.

Čítať celý článok...
 
Cielené hygienické kontroly v predškolských zariadeniach PDF Tlačiť E-mail

Jednou z úloh, vyplývajúcich z Programového vyhlásenia vlády SR na rok 2012 a ďalšie roky na úseku zdravotníctva,  je aj zefektívnenie cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže. 

V zmysle uvedenej úlohy  v mesiaci december roku 2012  vykonali pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR cielený štátny zdravotný dozor,  zameraný na celkové hygienické podmienky v predškolských zariadeniach a  v prevádzkarniach, v ktorých sa prevádzkuje živnosť starostlivosti o deti do šesť rokov veku. 

 

V rámci kontroly sa sledovalo:

-          zabezpečenie zásobovania zariadenia tečúcou pitnou vodou a tečúcou teplou vodou,

-          kontrola teploty v miestnostiach zariadení (v súvislosti so začiatkom vykurovacej sezóny),

-          zabezpečenie pravidelného čistenia a udržiavania vonkajších i vnútorných priestorov zariadení,

-          prevádzkové poriadky a ich náležitosti.

Čítať celý článok...
 
Ovocie a zelenina na školách  - význam ich konzumácie u detí a mládeže v zariadeniach pre deti a mládež PDF Tlačiť E-mail

 V súčasnosti otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže  rezonuje  nielen v odbornej, ale i laickej verejnosti.  Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a nemali by v nej chýbať čerstvé ovocie a zelenina.

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých i detí.

Vo výžive majú  nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu. Ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich  porciách denne, najmä v čerstvom stave. Výživová hodnota zeleniny sa však  neznižuje ani dusením, varením, či restovaním. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny. Ovocie i zelenina obsahuje päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 Dopredu > Koniec >>

Stránka 5 z 7