Tlačové správy
ÚVZ SR: Vírus vtáčej chrípky sa u ľudí nepotvrdil Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 04 Január 2017 11:26

Prvý prípad vtáčej chrípky u hydiny na Slovensku
 

Pri potvrdení prípadu vtáčej chrípky u vtákov a hydiny 29.12.2016 v Bratislave (mestská časť Dúbravka) sú  preventívne opatrenia v kompetencii Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Bratislave, ktorá nariadila samosprávam v štvrtom bratislavskom okrese vykonať sériu bezpečnostných a preventívnych opatrení.


V ochrannom pásme troch kilometrov od ohniska nákazy, na celom katastrálnom území Dúbravky, Lamača a Devína a častiach katastrálneho územia Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrice, nariadila RVPS vykonať do 3.01.2017 súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí. Nariadila tiež vykonať preventívne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti takýchto chovov.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: „Vianočné“ potraviny- bezpečné skladovanie a konzumácia Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 21 December 2016 15:15


Počas Vianoc je v domácnostiach na výber z viac druhov jedál ako obvykle. Ich nesprávne skladovanie však môže znamenať zdravotné riziko. ÚVZ SR prináša stručný prehľad odporúčaného spôsobu uskladnenia potravín, ktoré sa na sviatočných stoloch objavujú najčastejšie.


Manipulácia a uskladňovanie potravín


Kvalita a zdravotná bezpečnosť potravín závisia vo veľkej miere od správneho postupu pri uskladňovaní.


V prípade potravín (najmä však tých, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze) je dôležité vždy dodržiavať dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti a konkrétne podmienky skladovania uvedené v označení týchto potravín. Potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad, vôňu, atď., je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti.

Čítať celý článok...
 
Vyhlásenie 2. ročníka celoslovenskej súťaže pod názvom „Najlepšia protidrogová nástenka“ Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 08 November 2016 09:00

ÚVZ SR: Kreativita detí v boji proti drogám


Žiaci základných škôl sú najviac ohrození rizikom experimentovania s drogami. Ochrana mladistvých pred drogovým nebezpečenstvom je veľmi dôležitou agendou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Aj touto cestou preto apeluje na rodičov a učiteľov, aby si všímali svoje deti a žiakov, vysvetľovali im nástrahy súčasnej doby. Podstatné je tiež, aby ich podporovali v edukačných a tvorivých činnostiach. Aj naším cieľom je poukázať na tvorivosť a vnímavosť žiakov. Spôsob, akým sa ohrozená skupina (žiaci 7. ročníkov základných škôl) pozerá na súčasnú problematiku legálnych a nelegálnych drog, má možnosť aktívne ukázať v súťaži kreativity.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň umývania rúk 2016 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 13 Október 2016 14:24

Každoročne si 15. októbra pripomíname Svetový deň umývania rúk a epidemiológovia ÚVZ SR pri tejto príležitosti radia, ako túto hygienicky jednoduchú, ale dôležitú preventívnu procedúru robiť správne.

Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Napriek tomu, že takmer každý si je vedomý tohto faktu, v aktuálnom období roka je potrebné dbať na dostatočnú hygienu viac ako inokedy. Práve sa totiž začalo obdobie zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení, tzv. „chrípková sezóna". Umývanie rúk nás však chráni aj pred ďalšími chorobami nazývanými tiež choroby špinavých rúk, ako sú hepatitída (žltačka) typu A a rôzne hnačkové ochorenia.

Čítať celý článok...
 
Doplnenie k stanovisku k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 11 Október 2016 11:35

Z hľadiska väčšej pravdepodobnosti vzniku nepriaznivého zdravotného účinku prítomného mikrobiologického nebezpečenstva poznáme tzv. epidemiologicky rizikové potraviny. Epidemiologicky rizikové potraviny sú potraviny, ktoré sú svojím zložením, technologickým postupom výroby, nárokmi na spôsob uchovávania a svojimi vlastnosťami vhodným prostredím pre rast a rozmnožovanie nežiaducich mikroorganizmov a tým ich konzumácia predstavuje vyššie riziko vzniku nepriaznivého zdravotného účinku – tzn. alimentárneho ochorenia.

Prenosné ochorenia v Slovenskej republike podliehajú v zmysle prílohy č. 5 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov povinnému hláseniu. Údaje uvedené v tabuľke, týkajúce sa konzumu hovädzieho mäsa, boli  exportované z Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení (EPIS), v rámci ktorého sa nachádza databáza prenosných ochorení.

Pri zisťovaní epidemiologickej anamnézy zameranej na potravinový reťazec sa u chorých pacientov zisťuje druh konzumovaných potravín napr. mäso a tiež druh mäsa, napr. hovädzina. Ako doplňujúca informácia sa zisťuje tzv. rizikový faktor, ktorý zahŕňa položky zamerané na dostatočnú úpravu pokrmu.

Čítať celý článok...
 
Stanovisko k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 30 September 2016 13:59

Tatársky biftek je pokrm zo surového hovädzieho (prípadne iného) mäsa, najemno naškrabaného, prípadne pomletého, ochuteného koreninami a podávaný so surovým žĺtkom.


Legislatívne požiadavky

Podľa § 9 ods. 2 písm. i) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá je vykonávacím predpisom k zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení možno na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa. Zároveň podľa § 9 ods. 3 písm. c) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. na zabezpečenie podmienok počas tepelného spracovania pokrmov musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70 °C dosiahnutá v jadre výrobku. Zároveň v zmysle citovanej vyhlášky platí, že v súlade s § 9 ods. 3 písm. b) sa nesmú do pokrmov počas posledných 20 minút ich tepelnej úpravy pridávať prísady, ktoré by mohli zapríčiniť ich mikrobiálnu kontamináciu; ak tepelné spracovanie pokrmu trvá menej ako 20 minút, možno do pokrmov pridávať len prísady, ktoré boli osobitne tepelne spracované, alebo pridávať prísady pred začatím takéhoto tepelného spracovania a podľa § 9 ods. 3 písm. e) sa musia vaječné pokrmy dôkladne tepelne spracovať z oboch strán.

Z vyššie uvedených požiadaviek platného právneho predpisu vyplýva, že podávanie „tatárskeho bifteku“ v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republike nie je v súlade s požiadavkami citovanej vyhlášky, platnej od roku 2007 (táto legislatívna požiadavka však bola súčasťou aj predchádzajúcich právnych predpisov).

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dopredu > Koniec >>

Stránka 11 z 37