Tlačové správy
Európsky imunizačný týždeň  Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 21 Apríl 2017 13:00

EIW_foto1Implementácia imunizačných programov do národných očkovacích stratégií krajín Euroregiónu počas posledných 30 rokov viedla k dramatickému zníženiu ochorení a úmrtí v dôsledku ochorení preventabilných očkovaním. V každej krajine stále existujú zraniteľné populácie, u ktorých pretrváva riziko vzniku týchto ochorení. Z toho dôvodu všetky krajiny v Euroregióne musia poskytovať presné a zrozumiteľné informácie o rizikách ochorení, ktorým je možné predchádzať očkovaním a prínosoch očkovania.
 

Európsky imunizačný týždeň (EIW) je iniciatíva, ktorú vedie a koordinuje Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu (WHO/EUROPE) v spolupráci s kľúčovými partnermi v jednotlivých krajinách Európy. Koná sa každoročne v apríli. Prvý ročník EIW sa konal v roku 2005. Krajiny celého regiónu sa aktívne zapájajú do EIW svojimi iniciatívami, činnosťou a cielenou imunizáciou. WHO/EUROPE podporuje regionálne iniciatívy a krajinám poskytuje pomoc pri zavádzaní ich imunizačných programov a tiež pri realizácii aktivít súvisiacich s ochranou zdravia a imunizáciou. Musí byť však zachovaná aj silná politická podpora vakcinácie. Inak krajiny riskujú znovuobjavenie vysoko nákazlivých ochorení, ktoré predstavujú značnú záťaž pre systémy zdravotnej starostlivosti, detského pacienta a rodiča.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 13 Apríl 2017 16:07

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: 65 rokov ochrany verejného zdravia na Slovensku Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 12 Apríl 2017 13:22

Okrúhle výročie hygienikov v SR

 

Dňa 1. apríla 2017 sme si pripomenuli 65 rokov od prijatia zákona č. 4/1952 Zb. o hygienickej a protiepidemickej starostlivosti, ktorým sa ustanovili okresné a krajské hygienické stanice a orgány hygienickej služby. Tu sa začala oficiálne písať história dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý v minulosti prešiel niekoľkými transformáciami. V súčasnosti okrem Úradu verejného zdravotníctva SR pôsobí aj 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR – orgánov verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré postupujú pri ochrane zdravia ľudí podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Typizovali sme ďalší typ salmonely – Salmonella Minnesota Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 07 Apríl 2017 14:19

V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Evidujeme ďalší typ salmonely. Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú. Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu kontrolovaných zariadení. Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:23

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Touto cestou by som rád poďakoval kontrolovaným prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania za ich ochotu a ústretovosť spolupracovať pri výkone mimoriadnych kontrol, ktoré realizujú regionálne úrady verejného zdravotníctva už druhý týždeň po celom Slovensku a súčasne oceňujem prácu našich odborných pracovníkov RUVZ v SR vykonávajúcich predmetné kontroly a vzájomnú súčinnosť s kontrolovanými zariadeniami pri rýchlom nachádzaní podozrivých vzoriek."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Odporúčania v súvislosti s prevenciou a znížením rizika nákazy salmonelózou Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:17

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s predchádzaním výskytu salmonelózy pri manipulácii s potravinami, odporúča zariadeniam spoločného stravovania ale aj všetkým spotrebiteľom dodržiavať všeobecné hygienické zásady pri kulinárskom spracovávaní potravín. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR: „Vzhľadom na blížiace sa letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 9 z 38