Tlačové správy
MZ SR/ÚVZ SR: Národná rada SR schválila novelu zákona o pohrebníctve Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 29 Október 2019 11:02

Obce si po novom môžu určiť ochranné pásmo pohrebiska na svojom území všeobecne záväzným nariadením s prihliadnutím na miestne zvyklosti a špecifické podmienky. Vyplýva to z novely zákona č. 131/2010 Z. z o pohrebníctve, ktorú 28.10.2019 schválili poslanci v Národnej rade Slovenskej republiky.


Ochranné pásmo pohrebiska legislatíva v súčasnosti predpisuje v šírke 50 metrov pre všetky pohrebiská, pričom v ňom nemožno umiestňovať budovy s výnimkou domu smútku a budov, ktoré súvisia s prevádzkou pohrebiska.  Toto legislatívne ustanovenie sa miestami ukázalo ako problematické, najmä pri existujúcich pohrebiskách situovaných v obytných zónach. Obec si preto vo všeobecne záväznom nariadení bude môcť po novom určiť šírku ochranného pásma (v rozsahu maximálne do 50 metrov), pravidlá povoľovania a umiestňovania budov a stavieb so zreteľom na pietny charakter pohrebiska a ustanoviť činnosti, ktoré budú v ochrannom pásme počas pohrebu zakázané.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Reštaurácie si pri podávaní tatárskych biftekov plnia zákonné povinnosti Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 29 Október 2019 09:11

Prevádzkovatelia reštaurácií si plnia povinnosti, ktoré im vyplývajú z legislatívy pri podávaní tatárskych biftekov. Vyplýva to z kontrol zariadení verejného stravovania, ktoré daný pokrm ponúkali. Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR pri viac ako 96% prevádzok nenašli pochybenia.


„Po možnosti podávať tatárske bifteky volali mnohí prevádzkovatelia i spotrebitelia. Ponúkať tepelne nespracované mäso môžu reštaurácie za jasne nastavených pravidiel už viac ako dva roky. Oceňujeme zodpovedný prístup prevádzkovateľov, ktorí sa stotožnili s povinnosťami, ktoré musia spĺňať pri podávaní tatárskych biftekov. Veľká časť z nich si plní oznamovaciu povinnosť o príprave pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa voči orgánom verejného zdravotníctva, dbá na informovanosť spotrebiteľa z pohľadu možných zdravotných rizík po jeho konzumácii a dodržiava hygienické požiadavky a postupy správnej výrobnej praxe,“
povedala Iveta Trusková, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že kontrolu dodržiavania pravidiel pri podávaní biftekov vykonávajú hygienici priebežne.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Pripravte sa na zimný čas Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 24 Október 2019 11:41

whiteZo soboty na nedeľu (26. 10. 2019 – 27. 10. 2019) sa mení letný čas na zimný, o tretej hodine v noci sa ručičky hodín vrátia o hodinu späť. Pripravte svoj organizmus na zmenu a prechod do zimného obdobia. Pomôže vám dodržiavanie spánkovej hygieny, pitného režimu, pravidelný pohyb a vyvážená strava.


Biologický rytmus organizmu sa posunu času na jeseň prispôsobuje pomalšie ako na jar, pretože naň výrazne  vplýva úroveň osvetlenia za súmraku a úsvitu. Väčšie ťažkosti pociťujú počas tejto zmeny času ľudia, ktorí vstávajú skoro a tí, ktorí spávajú menej ako sedem hodín. Má však aj pozitíva, kým pri prechode na letný čas viaceré štúdie poukázali na vyšší počet dopravných nehôd, úrazov na pracovisku či vyššie riziko srdcových infarktov, jesennej zmene času pripisujú pokles ich počtu.


,,Z výsledkov medicínskych výskumov vyplýva, že cirkadiánny rytmus – vnútorné hodiny organizmu, nedokážu okamžite, zo dňa na deň  reagovať na zmenu času. Adaptácia je veľmi individuálna, aj s ohľadom na vek a zdravotný stav. Ťažkosti môžu mať malé deti, ktorým sa naruší denný a spánkový režim, ale aj ľudia s psychickými a chronickými ochoreniami, napríklad srdcovo-cievnymi, endokrinnými, neurologickými, s poruchami imunity,“ hovorí docentka MUDr. Jana Hamade, PhD., MPH, MHA, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Ruky si umývajte dôkladne, ochránite si zdravie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 15 Október 2019 09:46

Letak_Svetovy_den_cistych_rukDôkladným umývaním rúk môžete predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb. Myslite na to najmä počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Na účinnosť takejto prevencie upozorňuje aj Svetový deň umývania rúk, ktorý pripadá na 15. októbra. Správnu techniku umývania rúk je potrebné si osvojiť ako pravidelný návyk už u malých detí.


Umývanie rúk je najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť šíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení, parazitárnych ochorení, či žltačky typu A. Najmä počas chrípkovej sezóny patrí medzi základné formy prevencie chrípky.

„Až 80% percent infekcií sa šíri špinavými rukami. Ich pôvodcovia sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave a nákupných košíkoch, tlačidlá zvončekov a výťahov či vodovodné batérie. Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné zárodky, a tým obmedzujeme ich šírenie. Preto je hygiena rúk prvým predpokladom zabráneniu infekčných ochorení. Dôkladné umývanie rúk môže ochrániť vaše zdravie,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Zmrzlinárne tento rok najčastejšie pochybili v prevádzkovej hygiene Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 23 September 2019 10:04

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Slovenskej republike vykonali počas tohtoročnej letnej sezóny celkovo 1 376 kontrol987 prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Nedostatky zistili v 254 z nich, čo predstavuje 25,7 % kontrolovaných subjektov. Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Prešovskom kraji – 46, najmenej v Žilinskom kraji - 27 prevádzok.


„Z celkového počtu 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike potvrdilo nedostatky v rámci kontroly zmrzliny až 35. Pochybenia pri kontrole nebalenej zmrzliny nezistil iba Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach. Opatrenia na odstránenie nedostatkov museli prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení, pričom ich plnenie bolo zo strany hygienikov kontrolované,“
uviedla Iveta Trusková, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň srdca: Základom je prevencia, navštívte naše poradne zdravia Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 23 September 2019 11:40

electrocardiogramSpôsoby prevencie pred srdcovocievnymi ochoreniami a zvýšenie povedomia o nich sú témou Svetového dňa srdca, ktorý pripadá na dátum 29.09.2019. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a vybrané regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike pripravili pri tejto príležitosti pre verejnosť, firmy i školy viacero aktivít. Okrem prednášok ide aj o vyšetrenia na zistenie základných zdravotných parametrov a poradenstvo o zdravom životnom štýle.

Ochorenia srdca a ciev patria v celosvetovom meradle k najzávažnejším príčinám pracovnej neschopnosti, aj na popredné priečky najčastejších príčin hospitalizácie, pričom výnimkou nie je ani Slovensko (choroby obehovej sústavy tvorili v roku 2018 najväčší podiel všetkých hospitalizácií – 15,2%). Ochorenia srdca a ciev postihujú čoraz mladšie ročníky, medzi hlavné rizikové faktory ich rozvoja patrí sedavý spôsob života, málo fyzickej aktivity, veľa stresujúcich situácií, fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak, nezdravý spôsob stravovania a z toho vznikajúca nadváha a obezita.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 3 z 50