Tlačové správy
Užitočný letný manuál pre cestovateľov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 11 Júl 2017 11:04

foto1Cestovanie je jednou z mála činností, za ktorú sa platí, no napriek tomu sa ňou človek stáva bohatším. Zároveň však môže so sebou priniesť aj isté zdravotné riziká, na ktoré v rámci prevencie upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Aby ste sa vyhli možným problémom, v dostatočnom predstihu pred plánovanou cestou by ste si mali urobiť zastávku u svojho lekára. Veľmi dôležité je to najmä pre cestovateľov, ktorí „majú v hľadáčiku“ krajiny s nízkym hygienickým štandardom, zvlášť trópy a subtrópy.

Čítať celý článok...
 
Podávanie „tatárskych biftekov“ v reštauráciách je v platnosti už mesiac Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 06 Júl 2017 12:03

tatarak_foto1Od 1. júna 2017 vstúpila do platnosti novela vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. (t.j. vyhláška č. 125/2017 Z. z.), ktorá upravuje pravidlá pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripomína prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania (reštaurácie), ktoré majú záujem pokrm podávať zákazníkom, aby si nezabudli splniť tzv. oznamovaciu povinnosť.


Oznámenie podávania

k sa v reštaurácii rozhodnú pripravovať a podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je povinný oznámiť to miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Bez predmetného oznámenia „tatárske bifteky“ v reštauráciách nie je povolené podávať.

Čítať celý článok...
 
Horúčavy jedlu škodia. Skladujte ho správne Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 30 Jún 2017 09:30

chladnicka_ilustrakMožno aj vy radi v lete ochutnávate  nové potraviny a skúšate netradičné recepty. Doprajte si  lahôdky,  no vždy dodržiavajte tri pravidlá. Používajte iba zdravotne bezpečné potraviny, pri príprave jedál dodržiavajte hygienu a  správne ich skladujte.
 

Dovolenky, prázdniny,  cestovanie, to všetko mení zvyklosti bežných pracovných dní a často i jedálny lístok. V horúčavách veľmi nechutia ťažké, vyprážané, mastné jedlá,  leto je ideálna príležitosť na  naštartovanie správnej životosprávy ako aj na trvalú zmenu zlých stravovacích návykov. 

Čítať celý článok...
 
Kúpte sa pri bazéne zdravšie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 23 Jún 2017 13:38

infographic2Rady, ako si užiť kúpanie a plávanie bez obáv o zdravie, nájdete v tejto sezóne na všetkých umelých kúpaliskách na Slovensku od mesiaca júl 2017. Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade a Úradu verejného zdravotníctva SR pripravili informatívny plagát o pravidlách zdravšieho kúpania. Osvojte si ich.


Predovšetkým platí, že bazény sú čisté najmä vtedy, ak všetci návštevníci kúpaliska dodržiavajú základné hygienické zásady. Z nášho plagátu sa dozviete ako sa na kúpalisku správať, prečo sa voda čistí chlórom ako aj čo ju najviac znečisťuje.

Čítať celý článok...
 
Ako si poradiť s horúčavami na pracovisku Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 22 Jún 2017 13:38

zataz_teplomExtrémne zvýšené teploty môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk. U zamestnancov môže záťaž teplom viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním. Za účelom prevencie porúch zdravia v súvislosti so zvýšenou záťažou teplom počas letného obdobia odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR zabezpečiť na pracoviskách tieto preventívne opatrenia:

Čítať celý článok...
 
Kúpacia sezóna začína. Kde a ako sa bezpečne okúpať? Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 21 Jún 2017 13:24

zaciatok_kupacej_sezonyNeviete sa už dočkať kúpania vonku? Doprajte si ho, plávanie a čerstvý vzduch sú ideálne spojenie pre zdravie. Viete, čo všetko by ste mali o vode skôr ako do nej skočíte,  vedieť?


Na bazény, jazerá a ďalšie vodné plochy sa tešia tisícky dospelých i detí.  Vo všeobecnosti  sa za kúpaciu sezónu na Slovensku považuje obdobie od 15. júna do 15. septembra, skutočný začiatok závisí najmä od aktuálneho počasia. Hygienici tesne pred jej začiatkom urobili predsezónne odbery vôd na kúpanie na prírodných vodných plochách a zostavili Zoznam vôd určených na kúpanie.


Sledujú najmä mikrobiologickú a biologickú kontamináciu, teda či nie sú znečistené fekáliami, odpadmi a sinicami. Mikrobiologická kontaminácia (nadlimitná prítomnosť črevných enterokokov a Escherichia coli) nebýva najväčším problémom. Zvyčajne je totiž krátkodobá a prejaví sa najmä po intenzívnych dažďoch. Patogénne organizmy nebývajú  vo vysokých koncentráciách, veľký objem vody  a jej nízka teplota ich obvykle rozptýlia, takže nedosiahnu infekčnú dávku, ktorá by spôsobila prenosné ochorenie.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 32