Tlačové správy
ÚVZ SR: Užitočné informácie v súvislosti s horskými/lesnými studničkami Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 11 Júl 2019 15:15

waterPriezračnosť vody v horských/lesných studničkách nie je ukazovateľom jej zdravotnej bezpečnosti. Využívajte ich iba príležitostne – a aj to iba studničky a pramene s označením „Pitná voda“. Vodou z neznámeho zdroja sa môžu šíriť predovšetkým pôvodcovia črevných nákaz. Prejavmi ochorení môžu byť nevoľnosti, bolesti brucha a hlavy, hnačky, kŕče a zvracania, teploty až triašky. Prečítajte si odpovede na najčastejšie kladené otázky v súvislosti s horskými/lesnými studničkami.


O aký zdroj pitnej vody ide v prípade studničiek?

Ide o zdroje vody, ktoré sú využívané na pitné účely len príležitostne a nie sú určené na trvalé využívanie a hromadné zásobovanie pitnou vodou. Starostlivosť o ne nevykonáva obyčajne žiaden subjekt, nie sú zabezpečené (nemajú vytvorené ochranné pásmo), sú voľne prístupné, a teda aj  „ľahko zraniteľné“. Používanie vody z neznámych zdrojov, studničiek aj prameňov vzhľadom na to, že nemajú ochranné pásma, možno považovať za rizikové. A to z toho dôvodu, že každý zdroj pitnej vody musí mať určené ochranné pásmo - územie so stanoveným režimom hospodárenia, ktoré má zabezpečiť, že nedôjde k ovplyvneniu kvality jeho vody.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR:  Užitočné rady, ako dovolenkovať bez zdravotných problémov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 27 Jún 2019 11:03

shellfish

Pri výbere dovolenkovej destinácie by ste mali zohľadniť viacero faktov. Napríklad cestovanie do exotiky si vyžaduje dlhšiu a náročnejšiu prípravu než návšteva európskych krajín. Počas rozhodovania o vhodnej dovolenke je mimoriadne dôležité prihliadať aj na potreby a vek detí.


Pred plánovanou cestou do zahraničia odporúčame navštíviť praktického lekára – nielen v prípade detí, ale aj v prípade dospelých. Oboznámte ho o účele cesty, trvaní predpokladaného pobytu, type ubytovania a spôsobe stravovania, vhodné je overiť si očkovací status proti tetanu. Výber destinácie konzultujte s doktorom v prípade chronických ochorení so špeciálnou liečbou alebo diétou. Ošetrujúci lekár vám vzhľadom na charakter dovolenkovej destinácie poskytne informácie o:

  • povinných alebo odporúčaných očkovaniach

  • prevencii niektorých ochorení

  • odporúčaných liekoch na samoliečbu v priebehu cesty

  • dôsledkoch cesty na  zdravotný stav

  • spôsobe obmedzenia rizík ochorení v zahraničí

Čítať celý článok...
 
ÚVZ: Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti, pomôže nám to pri znižovaní zdravotných rizík spojených s kvalitou vody na kúpanie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 27 Jún 2019 09:48

dotaznikÚrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (SR) zbiera v rámci prebiehajúcej kúpacej sezóny prostredníctvom anonymného dotazníka na webe údaje o ochoreniach a zdravotných ťažkostiach súvisiacich s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie, a to na prírodných vodných plochách a kúpaliskách. Budeme vám preto vďační, ak si nájdete na zodpovedanie otázok niekoľko minút času (k dotazníku sa dostanete kliknutím na obrázok v tomto texte alebo kliknutím na link na konci textu). Poskytnuté údaje nám poslúžia k zmapovaniu a vyhodnoteniu situácie týkajúcej sa výskytu ochorení súvisiacich s kvalitou vody na kúpanie a pobytom na kúpaliskách v Slovenskej republike. Získané údaje budú podkladom pri určovaní postupov pre zníženie zdravotných rizík spojených s kvalitou vody na kúpanie.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: „Zmrzlinárne“ kontrolujeme už niekoľko týždňov, opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov prevádzkovatelia prijímajú okamžite Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 24 Jún 2019 15:12

ice_creamOdborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva už niekoľko týždňov kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Kontroly budú vykonávať až do septembra, teda do konca tohtoročnej letnej sezóny.


V rámci cieleného štátneho zdravotného dozoru hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú aj použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú tiež dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená a teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Hygienici zabezpečujú aj náhodné odbery sterov z pracovných plôch a náhodné odbery vzoriek zmrzliny na ich mikrobiologické a chemické vyšetrenie, čím si overujú kritérium zdravotnej bezpečnosti.

„Hygienické kontroly, ktoré realizujeme, majú svoje opodstatnenie – prevádzkovateľov usmerníme a upozorníme na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej  legislatívy. Cielené kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie a ochrany zdravia obyvateľov, ktorá je pre nás prvoradá. Radi by sme aj tohtoročnú letnú sezónu požiadali prevádzkovateľov zariadení o súčinnosť a spoluprácu počas výkonu kontrol,“ povedal Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Informácia k nadmernému výskytu komárov v konkrétnych oblastiach SR Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 14 Jún 2019 17:34

Odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR ako aj regionálnych úradov verejného zdravotníctva sú pripravení v rozsahu svojich kompetencií úzko spolupracovať a byť maximálne súčinní pri riešení problematiky nadmerného/kalamitného výskytu komárov v konkrétnych oblastiach SR (najmä v okolí povodí riek). Výskyt komárov je lokálnym problémom. Kompetenciou obce, prípadne príslušného samosprávneho kraja, je zvážiť a následne zabezpečiť vykonanie postrekov pre zníženie miery nežiaduceho obťažovania obyvateľov z dôvodu nadmerného výskytu komárov.


Orgány verejného zdravotníctva môžu v takýchto prípadoch, s prihliadnutím na uvedené skutočnosti, postreky iba odporúčať. Postreky môžu orgány verejného zdravotníctva nariadiť len v prípade, ak by to bolo potrebné za účelom zabránenia vzniku a šíreniu prenosného ochorenia. Riziko poškodenia zdravia v dôsledku uštipnutia komárom je podľa názoru epidemiológov minimálne. Komáre na území SR pôsobia na ľudí v prípade ich nadmerného výskytu predovšetkým obťažujúco, čím sú príčinou zhoršovania komfortu života, nie poškodzovania zdravia. Doposiaľ sa prenos závažnejšieho humánneho infekčného ochorenia prenášaného komármi na našom území nepotvrdil. Za posledných 12 rokov boli zaznamenané len sporadické prípady výskytu dirofilariózy (hlásené 3 prípady), inak toto ochorenie spôsobené parazitujúcimi vlásovcami postihuje predovšetkým zvieratá.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Soľ áno, ale málo Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 21 Jún 2019 10:23

solUčiteľky, vychovávateľky v materských školách i rodičia môžu deťom príťažlivou formou vysvetliť, prečo je potrebné soľou šetriť.


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripravil informačný leták  o rizikách nadmerného príjmu soli a o nezdravých potravinách, ktorý v týchto dňoch distribuujú do škôlok všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva. Deti sa napríklad dozvedia, že soľ je aj v sladkých koláčoch,  v šunke, v mliečnych výrobkoch, či v konzervovanej zelenine. Okrem informácií o tom, čo spôsobuje nadmerný príjem soli v organizme, leták prináša tipy, ako sa dá množstvo soli pri varení a úprave jedál znížiť. Deti si zdravé rady lepšie zapamätajú aj vďaka omaľovánke na zadnej strane letáka a pexesu, s ktorým sa naučia rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny. Leták a pexeso je možné stiahnuť aj z našej webovej stránky.


Vyrobené s finančnou a odbornou pomocou WHO v rámci Dvojročnej dohody o spolupráci s MZ SR na roky 2018-2019.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 46