Tlačové správy
Hlavný hygienik SR: Aktuálna situácia v rámci prebiehajúcich kontrol mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 29 Marec 2017 10:13

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene

niektorých zákonov v platnom znení v oblasti výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, začali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR dňom 23.3.2017 vykonávať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania, zamerané na zistenie pôvodu – vysledovatelnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti, vzhľadom na podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.

Čítať celý článok...
 
Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 27 Marec 2017 14:05

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení v oblasti výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, začali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR dňom 23.3.2017 vykonávať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania, zamerané na zistenie pôvodu – vysledovatelnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti, vzhľadom na podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.

Čítať celý článok...
 
Odporúčanie hlavného hygienika SR smerom k prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania a k občanom v súvislosti s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z Brazílie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 23 Marec 2017 09:44

Hlavný hygienik SR z preventívnych dôvodov vyzýva prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, vrátane školských a predškolských zariadení, aby vzhľadom na vzniknutú situáciu spojenú s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z Brazílie, boli zodpovední a ústretoví a aby dobrovoľne pozastavili používanie mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na prípravu pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania až do preukázania jeho zdravotnej neškodnosti na základe vykonaných laboratórnych vyšetrení.

V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Z rovnakých preventívnych dôvodov súčasne odporúčame spotrebiteľom, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a masových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu.

Uvedené navrhované opatrenia sú z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR.

 

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., v. r.
hlavný hygienik Slovenskej republiky

 
Hlavný hygienik SR nariadil mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod v spojení s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 22 Marec 2017 14:52

Úrad verejného zdravotníctva SR obdržal dnes 22. marca 2017 prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) oznámenie o podozrení na podvod v spojení s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení vo veci výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., hlavný hygienik Slovenskej republiky, nariadil všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Slovenskej republike vykonanie mimoriadnych kontrol v zariadeniach spoločného stravovania – všetkých, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania. Mimoriadne kontroly budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.

Nariadený výkon kontrol bude prebiehať v úzkej súčinnosti a komunikácii s príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou, ktorá realizuje kontrolu mäsa v obchodnej sieti a vo veľkoskladoch v Slovenskej republike.

Zároveň budú zabezpečené odbery vzoriek mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na laboratórne vyšetrenie za účelom overenia ich zdravotnej neškodnosti a súladu s požiadavkami platnej legislatívy. V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek legislatívy budú okamžite prijaté potrebné opatrenia.

 

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., v. r.
hlavný hygienik Slovenskej republiky

 
ÚVZ SR: Svetový deň vody 2017 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 15 Marec 2017 15:23

Okrúhle výročie Svetového dňa vody

Svetový deň vody si na všetkých kontinentoch pripomíname už celé štvrťstoročie (od roku 1993). Význam vody nevyhnutnej pre zachovanie života na našej planéte a rovnako upriamenie pozornosti ľudí, aby sa viac starali o udržateľné zaobchádzanie s vodnými zdrojmi. To je posolstvo Svetového dňa vody (aktuálne na tému odpadová voda), pri príležitosti ktorého aj tento rok v stredu 22. marca 2017 nebude chýbať množstvo aktivít. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky opätovne organizuje tú najpopulárnejšiu- bezplatné rozbory vody zo studní.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Nové pravidlá k podávaniu tatárskych biftekov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 13 Marec 2017 14:07

Pravidlá pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách upravuje novela vyhlášky MZ č. 533/2007 Z. z.. V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do platnosti by mala vstúpiť od mája 2017.


Nové pravidlá

Návrh novely upravuje viaceré postupy v prevádzkach verejného stravovania. K hlavným zmenám patrí, že prevádzky spoločného stravovania, ako sú napr. reštaurácie, budú môcť pripravovať pokrmy z tepelne nespracovaného alebo čiastočne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov. Patrí tam aj tzv. tatársky biftek. Do takýchto pokrmov je možné pridávať surové slepačie vajcia. Vajcia však musia byť len z registrovaných a kontrolovaných chovov. ,,Takéto pokrmy možno  podávať bezprostredne po  ich príprave a  len v prevádzkach verejného stravovania,“ zdôrazňuje MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 29