Tlačové správy
Prevencia počas letných horúčav Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 07 Júl 2016 11:52

slnko

Letné mesiace okrem zábavy a relaxu so sebou prinášajú aj isté nástrahy. Na ľudský organizmus vplývajú nielen extrémne horúčavy, ale i jedlo, potraviny či voda v prírodných a umelých kúpaliskách. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj pieskoviskám v detských ihriskách.


Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Čítať celý článok...
 
Tlačová správa k Európskemu imunizačnému týždňu 2016 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 22 Apríl 2016 09:36

logo

Čítať celú správu... (pdf)

 
Svetový deň zdravia - 7.4.2016 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 06 Apríl 2016 12:09

Téma: diabetes mellitus

Svetový deň zdravia bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na 7. apríla. Témou pre rok 2016 je diabetes mellitus- cukrovka. Ide o čoraz viac rozšírené metabolické ochorenie, ktoré sa prejavuje vysokou hladinou glukózy v krvi (nad 11 mmol/l).

Čítať celý článok...
 
Jarné obdobie so sebou prináša aj aktivitu kliešťov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 22 Marec 2016 08:10

kliestAko je známe, kliešte sa vyskytujú hlavne v tráve a v nízkych porastoch, vo vidieckych i mestských lokalitách. Pri prechode cez miesta ich výskytu môžu kliešte uštipnúť človeka, čím vzniká riziko možného prenosu infekcie, v prípade ak kliešť bol predtým infikovaný.


Prečo si dať pozor na kliešťa?

Kliešte sa nachádzajú po celom Slovensku. Číhajú teda všade. Kliešť sa na hostiteľa neprichytí bezprostredne potom, čo sa dostane na jeho telo, ale hľadá si vhodné miesto, ktorým je obvykle jemná a vlhká pokožka. Najmä v podpazuší, slabinách, zákolenných jamkách, za ušami alebo na bruchu. Môže sa ale prisať na akomkoľvek inom mieste, často i na hlave vo vlasoch. Veľmi nebezpečné ochorenia, ktoré môže spôsobiť, je kliešťová encefalitída alebo lymská borelióza. Z boreliózy hrozí postihnutie nervov, kĺbov a  ďalšie komplikácie, napríklad choroby srdca.

Čítať celý článok...
 
Originálne balenia cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 12 November 2015 14:10

V súvislosti s dnes publikovanou tlačovou správou RÚVZ BB, Úrad verejného zdravotníctva SR zaujíma nasledujúce stanovisko. Všetky doterajšie testy z  neotvorených výrobkov z rovnakej šarže jednoznačne vylúčili prítomnosť akejkoľvek formy Clostridium botulinum vo výrobkoch, preto považujeme výrobky Alfa Bio za zdravotne bezpečné. Testy, ktoré publikuje RÚVZ BB boli urobené na vzorkách v odpadkovom koši, kde nemožno teoreticky vylúčiť sekundárnu kontamináciu, alebo nesprávne používanie, skladovanie (keďže matka pacienta povedala, že črievko bolo nafúknuté). Mrzí nás, že do tohto prípadu sú vnášané mnohé informácie, ktoré môžu byť zavádzajúce pre verejnosť. Záujmom ÚVZ SR je chrániť zdravie občanov a nie je našim záujmom poškodiť výrobcu. Takto treba nazerať na celý prípad a v ďalšom texte uvádzame sumarizáciu celého prípadu.

Čítať celý článok...
 
Informačné stretnutie EFSA o aplikáciách – technická porada so zainteresovanými stranami o potravinárskych enzýmoch, Brusel, 24.11.2015 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 02 November 2015 13:48

Dňa 24. Novembra sa bude konať stretnutie expertov o prístupoch v hodnotení potravinárskych enzýmoch. Dovoľujeme si Vám touto cestou zaslať ďalšie informácie k pripravovanému stretnutiu.


Panel CEF najprv odporučil používanie konzervatívnej metodológie ako napríklad “budget metódy” v hodnotení potenciálnej detetickej expozície spotrebiteľov potravinárskym enzýmom.  Toto odporúčanie bolo uvedené v Usmernení o potravinárskych enzýmoch z roku 2009. Avšak, na základe poznatkov získaných v posledných mesiacoch panel CEF zaznamenal obtiažnosti pri aplikovaní tejto metódy a zvažoval potrebu vyhodnotenia expozície enzýmom pomocou realistických scenárov využívajúcich viacvrstvový prístup.


V tomto kontexte organizuje APPLICATION DESK Unit v spolupráci s FOOD INGREDIENT AND PACKAGING Unit technické stretnutie EFSA s aplikantami a ďalšími zainteresovanými stranami, aby prezentovali a zdieľali princípy viacvrstvového prístupu pre zdokonalenie stanovenia expozície potravinárskym enzýmom popísaného v návrhu vedeckého stanoviska, ktoré bolo schválené Panelom CEF na septembrovom stretnutí so zámerom, že bude prijaté vo Februári 2016.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 26