Rôzne


Materiál na verejné prerokovanie štúdie uskutočniteľnosti k projektu „Integrovaný systém úradov verejného zdravotníctva“ Tlačiť E-mail
Utorok, 04 September 2018 10:43

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky plánuje predložiť na rokovanie Riadiaceho výboru PO7 Operačného programu Integrovaná infraštruktúra štúdiu uskutočniteľnosti k projektu „Integrovaný systém úradov verejného zdravotníctva“.


Súčasťou prípravy štúdie uskutočniteľnosti je verejné pripomienkovanie partnerov a verejnosti, ktoré bude vyhodnotené na verejnom prerokovaní.


Zámerom národného projektu „Integrovaný systém úradov verejného zdravotníctva“ je elektronizácia agendy „Ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia“ na úseku verejnej správy „Zdravotná starostlivosť“. Cieľom je pokryť odborné domény: hygiena výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov, hygiena životného prostredia a zdravia, hygiena detí a mládeže, ochrana zdravia pred žiarením, preventívne pracovné lekárstvo a toxikológia, epidemiológia, objektivizácia faktorov životných podmienok, podpora zdravia, lekárska mikrobiológia.

Čítať celý článok...
 
XXI. ročník medzinárodnej konferencie „MEKA 2018“ Medicína katastrof v Slovenskej republike Tlačiť E-mail
Utorok, 03 Júl 2018 13:08

XXI. ročník medzinárodnej konferencie „MEKA 2018“ Medicína katastrof v Slovenskej republike (pdf)

Príloha č. 1 - registračný formulár (pdf)
Príloha č. 1 - registračný formulár (doc)

Príloha č. 2 - prihláška do programu (pdf)

Čítať celý článok...
 
RÚVZ Banská Bystrica: Špecializované pracovisko pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a klinickom materiáli Tlačiť E-mail
Streda, 15 November 2017 13:31

labakDňom 15.11.2017 dochádza k zmene organizačnej štruktúry RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici zriadením Špecializovaného pracoviska pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a klinickom materiáli.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici požiadal o zriadenie Špecializovaného pracoviska pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a v klinickom materiáli v súlade s § 11 písm. a) – t) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.


Špecializované pracovisko bude slúžiť pre potreby verejného zdravotníctva ako aj klinickej medicíny. Pracovníci RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici sa problematikou Clostridium botulinum zaoberajú od 13.08.2015 a výsledky a ich interpretácia sú akceptované aj medzinárodne.

Čítať celý článok...
 
Pozvánka na konzultačný deň národných referenčných centier ÚVZ SR Tlačiť E-mail
Streda, 26 Apríl 2017 11:56

Pozývame Vás na konzultačný deň Národného referenčného centra pre poliomyelitídu, Národného referenčného centra pre chrípku, Národného referenčného centra pre morbilli, rubeolu a parotitídu, Národného referenčného centra pre arbovírusy a hemoragické horúčky a Laboratória molekulárnej diagnostiky ÚVZ SR, ktorý sa bude konať dňa 23.05.2017 so začiatkom o 8,00 hod. v priestoroch virologických laboratórií Odboru lekárskej mikrobiológie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v Bratislave.

Čítať celý článok...
 
XX. Ročník Medzinárodnej konferencie medicína katastrof Tlačiť E-mail
Pondelok, 24 Apríl 2017 15:33

Avízo pre účastníkov MEKA 2017 (pdf)
 

Pozvánka MEKA 2017 (pdf)
 

Vzor abstrakt MEKA 2017 (pdf)
 

Registračný formulár (pdf)

 
ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 12:55

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

Čítať celý článok...
 
Viac článkov...