Rôzne
RÚVZ Banská Bystrica: Špecializované pracovisko pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a klinickom materiáli Tlačiť E-mail
Streda, 15 November 2017 13:31

labakDňom 15.11.2017 dochádza k zmene organizačnej štruktúry RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici zriadením Špecializovaného pracoviska pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a klinickom materiáli.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici požiadal o zriadenie Špecializovaného pracoviska pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a v klinickom materiáli v súlade s § 11 písm. a) – t) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.


Špecializované pracovisko bude slúžiť pre potreby verejného zdravotníctva ako aj klinickej medicíny. Pracovníci RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici sa problematikou Clostridium botulinum zaoberajú od 13.08.2015 a výsledky a ich interpretácia sú akceptované aj medzinárodne.

Čítať celý článok...
 
Pozvánka na konzultačný deň národných referenčných centier ÚVZ SR Tlačiť E-mail
Streda, 26 Apríl 2017 11:56

Pozývame Vás na konzultačný deň Národného referenčného centra pre poliomyelitídu, Národného referenčného centra pre chrípku, Národného referenčného centra pre morbilli, rubeolu a parotitídu, Národného referenčného centra pre arbovírusy a hemoragické horúčky a Laboratória molekulárnej diagnostiky ÚVZ SR, ktorý sa bude konať dňa 23.05.2017 so začiatkom o 8,00 hod. v priestoroch virologických laboratórií Odboru lekárskej mikrobiológie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v Bratislave.

Čítať celý článok...
 
XX. Ročník Medzinárodnej konferencie medicína katastrof Tlačiť E-mail
Pondelok, 24 Apríl 2017 15:33

Avízo pre účastníkov MEKA 2017 (pdf)
 

Pozvánka MEKA 2017 (pdf)
 

Vzor abstrakt MEKA 2017 (pdf)
 

Registračný formulár (pdf)

 
ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 12:55

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Rozcvičte jarnú únavu Tlačiť E-mail
Piatok, 24 Marec 2017 14:28

Ste po dlhej zime nekonečne unavení, neviete sa dospať, bolieva vás hlava a do ničoho sa vám nechce? Jarná únava dá telu zabrať, no je len na vás, ako rýchlo sa jej strasiete. Pomôže vám pohyb, vitamíny a voda.

Prebúdzajúca sa príroda, prvé kvety, rozkvitnuté stromy, slnko, ktoré dobíja energiou, výlety, častejšie stretnutia s priateľmi, to všetko si pre vás jar chystá. A určite to stojí za to, aby ste sa s jarnou únavou popasovali čo najskôr. Prechody ročných období horšie znášajú skôr starší a meteosenzitívni ľudia. Keď sa k nim navyše pridá zmena zimného času na letný (tento rok zo soboty 25. marca na nedeľu 26. marca - z 2:00 hod. na 3:00 hod.), potrápi príchod jari aj mnohých mladších. Aspoň niekoľko prvých dní.

Čítať celý článok...
 
Viac zdravej výživy a menej zdravotných rizík Tlačiť E-mail
Piatok, 10 Marec 2017 15:20

Viac zdravej výživy a menej zdravotných rizík (pdf)

 
Viac článkov...