Tlačové správy
ÚVZ SR: Hygienici realizujú kontroly v súvislosti s MS v hokeji 2019 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 09 Máj 2019 14:47

Odborní pracovníci z Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a Košiciach realizujú v súvislosti s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2019 výkon štátneho zdravotného dozoru (ŠZD). Zameriavajú sa predovšetkým na kontroly v ubytovacích zariadeniach a v zariadeniach spoločného stravovania ako aj na vyšetrovanie vzoriek pitnej vody. Kontroly budú realizovať počas celého trvania šampionátu.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň hygieny rúk: Dezinfekcia je najúčinnejšia prevencia infekcií Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 30 Apríl 2019 10:41

Pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk, ktorý pripadá na  5. mája, upozorňuje  Úrad verejného zdravotníctva SR na význam dodržiavania hygieny rúk.


V januári 2019 prijala Vláda SR Národný plán  kontroly infekčných ochorení (NPKIO), ktorého  garantom je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Jedným z jeho hlavných cieľov je realizácia Národného programu hygieny rúk – Národná kampaň čisté ruky. Významnou súčasťou  je prevencia nozokomiálnych nákaz.


Opatrenia v rámci celonárodného programu hygieny rúk majú zabezpečiť účinnejšiu prevenciu odvrátiteľných nozokomiálnych nákaz. Každé lôžkové zariadenie musí zabezpečiť vykonávanie účinnej dezinfekcie rúk zdravotníckych pracovníkov, manažmenty nemocníc majú venovať tejto problematike náležitú pozornosť a prijať štandardizovaný program hygieny rúk.  K základným povinnostiam patria povinné školenia o hygiene rúk a pravidelné kontroly vedomostí zdravotníckych pracovníkov o nej. Kvartálne sa bude sledovať compliance hygieny rúk a spotreba alkoholovej dezinfekcie v litroch/počet lôžkodní. Program budú vykonávať pracovníci zodpovední za výkon prevencie a kontroly infekcií priamo v zdravotníckom zariadení,  koordinovať ho budú jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň čistých rúk: Zabráňme prenosu infekcií v zdravotníckych zariadeniach Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 29 Apríl 2019 14:19

sinkPri príležitosti Svetového dňa čistých rúk (5. máj) sa v slovenských nemocniciach bude konať osvetové podujatie s cieľom upozorniť na význam správnej hygieny rúk v rizikovom prostredí. Upozorniť má najmä na nebezpečenstvá prenosu infekcie na rizikových hospitalizovaných pacientov.


Malý krok k lepšej starostlivosti

Vďaka správnej dezinfekcii rúk môžeme pri návšteve zdravotníckeho zariadenia chrániť nielen sami seba, ale najmä tých, ktorým by prenos infekcie mohol spôsobiť závažné zdravotné komplikácie. Význam hygieny rúk pre verejné zdravie je nezanedbateľný. Každoročne preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlasuje globálnu kampaň s cieľom upozorniť na podporu bezpečnosti pacientov v zdravotníckych zariadeniach.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok v Slovenskej republike k 25.04.2019 Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 26 Apríl 2019 15:29

Ochorenia na osýpky sú v roku 2019 hlásené najmä z Prešovského a Košického kraja. Od začiatku tohto roka do 25.04.2019 tam epidemiológovia celkovo zaznamenali 232 potvrdených a pravdepodobných prípadov osýpok. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR početnejší výskyt osýpok v iných krajoch Slovenska aktuálne neevidujú.


Epidemiológovia na východe Slovenska nepretržite vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie a prijímajú protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok v spolupráci so všetkými zainteresovanými subjektmi. Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými a neúplne očkovanými skupinami obyvateľstva. Ďalšie šírenie ochorenia na osýpky vzhľadom na charakter nákazy a vzhľadom na súčasný početný výskyt osýpok preto nemožno vylúčiť.

Čítať celý článok...
 
MZ SR/ ÚVZ SR: Znižujeme administratívnu záťaž pre podnikateľov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 18 Apríl 2019 10:42

cafePodnikateľom a právnickým osobám by sa od budúceho roka malo znížiť administratívne zaťaženie, oslobodení budú aj od platenia vybraných správnych poplatkov. Opatrenia, ktoré majú za cieľ zlepšiť podnikateľské prostredie a vyjsť v ústrety podnikateľskej obci, pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR. Zmeny budú zapracované v návrhu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré MZ SR v najbližšom období predloží do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Tento krok prináša okrem debyrokratizácie aj ušetrenie nákladov na jedného podnikateľa v hodnote niekoľkých stoviek eur.


V súčasnosti musia všetky prevádzky vrátane administratívnych priestorov prejsť v zmysle legislatívy posudkovou činnosťou zo strany príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, teda majú povinnosť požiadať ho o schválenie prevádzky, čo mnohí podnikatelia považovali za nadmernú byrokraciu.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Uskladnite potraviny počas veľkonočných sviatkov správne Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 18 Apríl 2019 09:50

easterAk si chcete vychutnať veľkonočné dobroty, dbajte na výber kvalitných potravín, ale aj na správne balenie a skladovanie jedál. Poznáte základné zásady?

K najtradičnejším veľkonočným pochúťkam patrí šunka, klobásy, údené mäso, vajíčka i rôzne zákusky a koláče. Nie všetky dobroty sa zjedia naraz, je dobré vedieť, ako môžete správne zabaliť a uskladniť zvyšky.

 

Prísne testy na plasty

Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín za rôznych podmienok, výrobca garantuje účel použitia. ,,Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane. Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín – kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové a sleduje sa čas i teplota testovania. Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok,“ radí Ing. Milada Syčová, vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 44