Tlačové správy
ÚVZ SR: 6. marec - Svetový deň jódu- nedostatok aj nadbytok jódu môže uškodiť rovnako. Nájdite správnu mieru Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 05 Marec 2018 15:19

rybaČo je jód?


Jód je dôležitý stopový prvok, v tele zabezpečuje správnu činnosť štítnej žľazy, a tým aj správnu cirkuláciu, pretože iba tá zaistí stopercentnú činnosť buniek, orgánov a žliaz pre psychické a fyzické zdravie. Práve preto zdravotné dôsledky nedostatku jódu súvisia s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy  a prejavujú sa ako struma (chorobné zväčšenie štítnej žľazy), hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy), poškodenie duševných funkcií, spomalenie duševného a fyzického vývoja a pod.

 


Čo spôsobuje nedostatok jódu?


Nedostatok jódu spôsobuje poruchy učenia u detí, únavu, poruchy sústredenia, spomalené reflexy, znižovanie IQ, oslabovanie imunitného systému, vznik niektorých rakovinových ochorení a nádorov, zníženie úrovne hemoglobínu v krvi – anémiu, bronchitídu, depresie a vnútorný nepokoj, u žien poruchy menštruačného cyklu, problémy s tehotenstvom až neplodnosť, u mužov poruchy plodnosti či priberanie na váhe.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Mrazy a malé deti. Ako ich ochrániť? Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 09 Február 2018 14:12

deti-mraz-fotkaPrečo chrániť osobitne malé deti?

Vzhľadom na to, že malé deti ešte nemajú vyvinutú správnu termoreguláciu, ich pokožka je veľmi citlivá na nízke teploty a mráz. Ak chceme stráviť s dieťaťom určitý čas vonku pri mrazivom počasí, je potrebné vykonať niekoľko opatrení. Detskú pokožku je potrebné chrániť pred omrznutím pomocou krémov, ktoré nie sú na báze vody a nanášať ich aspoň pol hodiny pred odchodom z domu, aby sa krém stihol vstrebať.

Vhodné obliekanie

Čo sa týka detského obliekania, platí jednoduchá zásada – vrstvenie oblečenia. Vhodné je priamo na telo obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, druhou vrstvou by mal byť fleece a najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená, na ktorú dieťaťu oblečieme bundu. Nezabudnúť na čiapku primeranej hrúbky a teplé nepremokavé rukavice. Radí doc. Mgr. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR: „V prípade holomrazu je teplotná hranica pre pobyt vonku s dojčaťom mínus tri stupne Celzia, ak je nasnežené, mínus 5 stupňov Celzia. S batoľaťom nie je vhodné zostávať vonku dlhšie ako hodinu. Optimálne sú prechádzky okolo poludnia, kedy sú teploty najvyššie."

Čítať celý článok...
 
Hygienici vypracujú aktuálny imunologický prehľad občanov SR Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 11 Január 2018 08:55

IMG_3939_sUž v tomto roku sa začne realizovať imunologický prehľad obyvateľov SR, ktorý bol naposledy vypracovaný v roku 2002. Výsledky by mohli byť kompletné do konca roka 2018, prípadne v prvej polovici roku 2019. “Základným cieľom imunologického prehľadu je získať informácie o aktuálnom stave imunity obyvateľstva voči vybraným infekčným ochoreniam, ktoré sú dôležité pre sledovanie účinnosti očkovania a overenie správneho nastavenia očkovacích schém. Na základe imunologických prehľadov sa dá určiť, do akej miery je zabezpečená kolektívna imunita, či očkovacie látky zabezpečujú tvorbu protilátok u očkovaných osôb a či je správne nastavený termín očkovania.“, upresnil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Odmietanie očkovania, migrácia, nedostatočná zaočkovanosť v iných krajinách, cestovanie osôb napr. za prácou- to všetko sú faktory, ktoré môžu spôsobiť rýchlejšie šírenie infekčných ochorení a nárast prípadov v oblastiach, kde nie je zabezpečená tzv. kolektívna imunita.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Výsledky mimoriadnej kontroly na vianočných trhoch Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Štvrtok, 21 December 2017 12:27

christmas_marketHygienici nezistili pri tohtoročnej mimoriadnej kontrole vianočných trhov závažné hygienické nedostatky, v Prešovskom kraji žiadne. Kontrola predaja potravín, pokrmov a nápojov v stánkoch a v zariadeniach ambulantného predaja pokračuje aj naďalej, počas celého trvania trhov.


V termíne od 27. 11. 2017 do 15. 12. 2017 sa hygienici zamerali na prípravu, manipuláciu a podávania pokrmov a nápojov, konkrétne na:

-     kontrolu vysledovateľnosti (t.j. pôvodu surovín),

-     kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca,

-     kontrolu dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti surovín, potravín,

-     kontrolu označovania (vrátane označenia alergénov a prídavných látok - azofarbivá),

-     kontrolu prevádzkovej hygieny,

-     kontrolu manipulácie s odpadom, osobitnú pozornosť venovali organickému odpadu a použitým olejom,

-     dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami,

-     kontrolu dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti,

-     náhodný odber vzoriek na laboratórnu analýzu (mikrobiologická kontrola).

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR sa podieľajú na analýzach nebezpečných zásielok a vzoriek ako je napríklad aj analýza prítomnosti pôvodcu antraxu Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 13 December 2017 13:14

antrax2Laboratórium so stupňom biologickej bezpečnosti pre biofaktory 3 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zabezpečuje preberanie, spracovávanie vzoriek z podozrivých rizikových zásielok a materiálov z vonkajšieho prostredia na diagnostiku vybratých nákaz so stupňom ochrany pre biofaktor 3.

Vykonávame skríningové laboratórne vyšetrenie možnej prítomnosti spór Bacillus anthracis, kultivačné vyšetrenie na základných, selektívnych a diagnostických médiách, biochemickú typizáciu vykultivovaných izolovaných kmeňov a detekciu prítomnosti génov pre tvorbu toxínov Bacillus anthracis. Spracovávanie podozrivých rizikových zásielok realizujeme v rámci nepretržitej 24h prevádzky laboratória.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Doprajte si zdravšie Vianoce Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 18 December 2017 13:18

cookieUžite si Vianoce v pohode, bez stresu a bez výčitiek z priberania. Obľúbené pochúťky si pripravte zdravšie a k oddychovaniu počas sviatkov pridajte aj prechádzku na čerstvom vzduchu.


Cez Vianoce mnohí porušia všetky dobré predsavzatia v životospráve. Po stresujúcich dňoch plných povinností sú vianočné sviatky časom na oddych, kedy často viac konzumujeme rôzne sladkosti, koláče, ako aj mastnejšie jedlá. Treba však aj počas sviatkov myslieť na to, že ak trpíte chronickými ťažkosťami s trávením, s vysokým krvným tlakom, máte vysoké hodnoty cholesterolu, cukrovku, či problémy so srdcom, môžete si Vianoce pokaziť a namiesto oddychu sa trápiť so žlčníkovým záchvatom alebo pokazeným žalúdkom.

Aby ste predišli takýmto ťažkostiam, stačí dodržiavať jednoduché pravidlo – jesť aj počas sviatkov s mierou, dodržiavať pestrosť stravy a dopriať si popri ťažších jedlách aj dostatok zeleniny a ovocia. Pre zachovanie zdravia potrebuje organizmus viac ako štyridsať rôznych živín, ako sú napríklad vitamíny, minerálne látky, enzýmy, dbajte preto na pestrosť jedál.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 5 z 40