Tlačové správy
ÚVZ SR: Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR sa podieľajú na analýzach nebezpečných zásielok a vzoriek ako je napríklad aj analýza prítomnosti pôvodcu antraxu Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 13 December 2017 13:14

antrax2Laboratórium so stupňom biologickej bezpečnosti pre biofaktory 3 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zabezpečuje preberanie, spracovávanie vzoriek z podozrivých rizikových zásielok a materiálov z vonkajšieho prostredia na diagnostiku vybratých nákaz so stupňom ochrany pre biofaktor 3.

Vykonávame skríningové laboratórne vyšetrenie možnej prítomnosti spór Bacillus anthracis, kultivačné vyšetrenie na základných, selektívnych a diagnostických médiách, biochemickú typizáciu vykultivovaných izolovaných kmeňov a detekciu prítomnosti génov pre tvorbu toxínov Bacillus anthracis. Spracovávanie podozrivých rizikových zásielok realizujeme v rámci nepretržitej 24h prevádzky laboratória.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Doprajte si zdravšie Vianoce Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 18 December 2017 13:18

cookieUžite si Vianoce v pohode, bez stresu a bez výčitiek z priberania. Obľúbené pochúťky si pripravte zdravšie a k oddychovaniu počas sviatkov pridajte aj prechádzku na čerstvom vzduchu.


Cez Vianoce mnohí porušia všetky dobré predsavzatia v životospráve. Po stresujúcich dňoch plných povinností sú vianočné sviatky časom na oddych, kedy často viac konzumujeme rôzne sladkosti, koláče, ako aj mastnejšie jedlá. Treba však aj počas sviatkov myslieť na to, že ak trpíte chronickými ťažkosťami s trávením, s vysokým krvným tlakom, máte vysoké hodnoty cholesterolu, cukrovku, či problémy so srdcom, môžete si Vianoce pokaziť a namiesto oddychu sa trápiť so žlčníkovým záchvatom alebo pokazeným žalúdkom.

Aby ste predišli takýmto ťažkostiam, stačí dodržiavať jednoduché pravidlo – jesť aj počas sviatkov s mierou, dodržiavať pestrosť stravy a dopriať si popri ťažších jedlách aj dostatok zeleniny a ovocia. Pre zachovanie zdravia potrebuje organizmus viac ako štyridsať rôznych živín, ako sú napríklad vitamíny, minerálne látky, enzýmy, dbajte preto na pestrosť jedál.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Hygienici kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Streda, 13 December 2017 10:54

tatarak_sMimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania – reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom  stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií.

Hygienici sa v období od 16. 10. 2017 do 16. 11. 2017 v rámci kontrol zamerali na:

1)   splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)

2)   overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.


,,Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ hodnotí výsledky mimoriadnej kontroly hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Čítať celý článok...
 
Evidujeme nový prípad osýpok v Slovenskej republike Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 08 December 2017 13:46

vaccinationDňa 7. 12. 2017 bolo Klinikou infektológie a geografickej medicíny v Bratislave hlásené Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto so sídlom v Bratislave (RÚVZ Bratislava) ochorenie na osýpky u 39 ročného pacienta z Bratislavy. Pacient bol prijatý dňa 5. 12. 2017 pre horúčnaté ochorenie s vyrážkami. V epidemiologickej anamnéze uvádzal pobyt v Rakúsku. V súčasnosti prebiehajú laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte nie sú ukončené. 

Epidemiológovia RÚVZ Bratislava úzko spolupracujú s Infekčnou klinikou, vykonávajú epidemiologické vyšetrenia a prijímajú v súčasnosti všetky potrebné protiepidemické opatrenia na prípadné zabránenie šírenia osýpok a vzniku epidémie.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Mikulášsky balíček pre deti môže byť aj zdravý a chutný Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Utorok, 05 December 2017 13:36

christmasPri príprave Mikulášskeho balíčka je potrebné myslieť nielen na detskú radosť ale aj na detské zúbky a ich zdravie všeobecne. Pre rodičov (a pre Mikuláša) prinášame niekoľko rád, ako pripraviť zdravší mix maškŕt do balíčkov pre deti.


1.  Ovocie

Ovocie by malo tvoriť gro mikulášskeho balíčka. Vybrať môžete viacero druhov. Okrem pomarančov, mandarínok či jabĺčok to môže byť aj kivi, hruška či banán. Nebojte sa do balíčka pridať aj čerstvé ovocné šťavy s vysokým podielom ovocia.


2. Čokoláda

„Cukry majú svoje nezastupiteľné miesto, nakoľko pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné úplne zakazovať sladkosti. Ak teda predsa doprajete svojmu dieťaťu čokoládu ako príležitostnú maškrtu, tak vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Ak bude väčšina balíčka zdravá, malá sladkosť neuškodí. Vyberajte však sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň zdraviu prospešné“ hovorí doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Mrazy udreli v plnej sile, chráňte seba aj blízkych Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Piatok, 01 December 2017 14:03

mrazV uplynulých dňoch sa Slovensko dočkalo prvej snehovej nádielky tejto zimnej sezóny. Nepriaznivé počasie a mínusové teploty však môžu mať zlý vplyv najmä pre rizikové skupiny obyvateľov (deti, starší ľudia, ľudia trpiaci na diabetes, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia). Všímajte si preto svoje okolie a pomôžte aj blízkym ochrániť sa pred vplyvom mrazivého počasia. Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prináša niekoľko rád, ako sa v zdraví tešiť zo zimného obdobia.


Rady pre ochranu organizmu

  • Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. Teploty nižšie ako 15 °C  môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie.

  • Chráňte svoju pokožku pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod -10 °C.  Nedotýkajte sa chladných predmetov holými rukami.

  • Nezabúdajte si ruky a tvár pravidelne krémovať, aby ste predišli praskaniu kože. Ako ochrana pred odrazom svetla a slnka od snehu je vhodný ochranný krém proti UV žiareniu.

  • Plánujte svoje aktivity v závislosti od počasia a prispôsobte ich aktuálnym podmienkam.

  • V prípade silných mrazov nie je zdravé športovať pod hranicou -15-18 °C .

  • Udržiavajte telesnú teplotu fyzickou aktivitou a dostatočným prísunom jedla. Pravidelne dopĺňajte tekutiny aj keď v chlade nepociťujete smäd.  Pri fyzickej aktivite pite aspoň 2 litre tekutín denne a viac.  Vyhýbajte sa príliš studeným nápojom.

  • Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínovým nápojom, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín.

  • Vyhýbajte sa cvičeniu v mraze, pokiaľ trpíte kardiovaskulárnymi alebo respiračnými ochoreniami. Hmla spôsobuje zhoršenú viditeľnosť a vysokú vlhkosť. Môže vás obmedziť predovšetkým ak máte problémy s dýchaním, trpíte astmou alebo vás trápia poruchy imunitného systému.

  • Chráňte deti pred chladom a v prípade potreby pomôžte aj starým ľuďom vo vašom okolí.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 3 z 38