Kto je prítomný

Máme online 537 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2812
Počet zobrazení obsahu : 14089867

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Čo by ste mali vedieť o ftalátoch

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac august 2020 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

Očkovací kalendár na rok 2020

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
Tlačová správa - Zhodnotenie situácie výskytu zoonóz, alimentárnych nákaz a nákaz z vody v SR za rok 2018 Tlačiť E-mail
Štvrtok, 07 November 2019 14:52

Ochranu zdravia ľudí i zvierat je možné dosiahnuť iba aktívnou spoluprácou expertov z kontroly a výskumu v humánnej i veterinárnej oblasti. Vedecké hodnotenie rizika je základom pre riadenie rizika. Správa obsahuje dáta nielen z úradnej kontroly vykonávanej v rezortoch pôdohospodárstva a zdravotníctva, ale i dáta z výskumných pracovísk a univerzít. Prípravu správy koordinoval Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA. Na správe spolupracovalo 70 expertov z 26 vedeckých, odborných a kontrolných organizácií.

Správa popisuje stav u 35 pôvodcov zoonóz, 5 alimentárnych nákaz bez zoonotického potenciálu a 4 pôvodcov nákaz z vody. Zo 44 sledovaných agensov je 23 bakteriálnych, 10 parazitárnych, 10 vírusových a prionových.

V roku 2018 bolo hlásených 29 080 humánnych ochorení spôsobených sledovanými pôvodcami, pričom 28,9 % tvorili kampylobakteriózy, 24,8 % salmonelózy a 13,8 % ochorení bolo spôsobených rotavírusmi. Vyšším percentom sa na ochoreniach podieľali aj Clostridium dificille 11,6 %, Norwalk vírus 9,6 %, Borrelia burgdorferi s.l. 3,4 % a Escherichia coli 1,5 %.

Desať zo sledovaných pôvodcov bolo príčinou 1 041 humánnych epidémií, z ktorých v  53,8 % boli salmonelózy, 19,4 % boli kampylobakteriózy a 13,6 % epidémií bolo spôsobených rotavírusmi. Menším percentom sa na prevažne menších epidémiách podieľali norovírusy (Norwalk) v 9,7 %, vírus hepatitídy A 1,4 %, šigely 1,2 %, vírus kliešťovej encefalitídy 0,4 % a yersinie a E. coli po 0,2 % a stafylokoky, ktoré vyvolali  enterotoxikózy (0,01 %). Päť zo sledovaných pôvodcov bolo príčinou úmrtí 49 pacientov.

Na prítomnosť 14 pôvodcov bolo vyšetrených 48 268 vzoriek potravín s pozitívnym nálezom v 1,9 % vzoriek. Vyššie percentá pozitívnych nálezov boli u Yersinia spp. (64,0 %), Enterococcus spp. (47,7 % ) a Toxoplasma gondii (23,3 %).

Prítomnosť 30 pôvodcov bola sledovaná v 1 515 488 vzorkách pochádzajúcich od hospodárskych i divo žijúcich zvierat, domácich miláčikov a zoo zvierat odobratých v rámci úradnej kontroly, preventívnych monitoringov, výskumu, ako i od chorých či uhynutých zvierat. Pozitívne nálezy tvorili 0,2 % vzoriek. Vyššie percentá pozitívnych nálezov boli zaznamenané u Clostridium spp. 49,5 %, Borrelia burdorferi s.l. 22,9 %, Francisella tularensis 20,9 %, Babesia spp. 17,4 %, HEV 15,8 %, Staphylococcus aureus 15,6 %, Anaplasma phagocytophilum 14,8 %, Thelazia spp. 11,9 %, Campylobacter spp. 11,3 %.

Krmivá – 489 vzoriek, boli vyšetrované iba na prítomnosť Salmonella spp. (1,6 % pozitívnych vzoriek), Escherichia coli (0 % pozitívnych vzoriek) a Clostridium spp. (2,0 % pozitívnych vzoriek).

Na prítomnosť 9 pôvodcov bolo vyšetrených 148 998 vzoriek vody a prostredia, z ktorých 2,8 % bolo pozitívnych, na čom sa najvyššou mierou podieľali najmä Legionella spp. 16,1 % a E. coli 3,9 %.

V 2 808 vyšetrených kliešťoch a v 71 vzorkách poolov kliešťov bola sledovaná prítomnosť 4 patogénov prenášaných týmito vektormi. Z kliešťov cicajúcich na ľuďoch bolo 18,8 % pozitívnych na Borrelia burgdorferi s. l., 5,0 % na Anaplasma phagocytophilum a 0,5 % na Coxiella burnetii. Z kliešťov cicajúcich na zvieratách bolo 71,4 % pozitívnych (daniele) na Anaplasma phagocytophilum a 34,0 % pozitívnych (vtáky) na Borrelia  burgdorferi s. l.. Z kliešťov odobratých z vegetácie bolo 31,7 % pozitívnych na Borrelia burgdorferi s. l., 2,2 % pozitívnych na Coxiella burnetii a 32% poolov kliešťov bolo pozitívnych na vírus kliešťovej encefalitídy.

Súčasťou správy sú i výsledky vyšetrení na rezistenciu mikroorganizmov voči antimikrobiálnym látkam, ktorá má celosvetovo vzrastajúci trend a predstavuje reálne nebezpečenstvo pri liečbe infekcií. Mikrobiálna rezistencia bola sledovaná u Salmonella spp., E.coli, Campylobacter spp., Staphylococcus aureus a Enterococcus spp.

V roku 2018 prebiehalo monitorovanie mikrobiálnej rezistencie izolátov Salmonella spp. získaných z koží jatočných brojlerov a výkrmových moriek a trusu od nosníc, brojlerov a výkrmových moriek. Zo vzoriek jatočných tiel brojlerov bolo získaných 115 izolátov, najčastejším bola S. Infantis a S. Enteritidis, zo vzoriek jatočných tiel moriek nebol získaný žiadny izolát.

Zo vzoriek trusov bolo získaných spolu 82 izolátov, pričom najčastejším sérovarom boli S. Infantis, S. Enteritidis a S. Typhimurium. Z pohľadu mikrobiálnej rezistencie bola najhoršia situácia sledovaná u izolátov S. Infantis, kde rezistencia varírovala od miernej hladiny rezistencie voči ampicilínu, tetracyklínom až po vysokú hladinu rezistencie voči chinolónovým a fluorochinolónovým antimikrobiálnym látkam.

Z hľadiska rezistencie E. coli voči antibiotikám bolo zo 425 vzoriek získaných z chovov brojlerov stanovených 85 antibiotických profilov a zo 150 vzoriek mäsa brojlerov bolo 116 vzoriek mäsa pozitívnych na prítomnosť E. coli produkujúcej enzýmy typu ESBL, resp. AmpC. V rámci výskumu sa tiež sledovala prítomnosť celkových a rezistentných kmeňov E. coli v 38 vzorkách vôd, sedimentov a potravín.

Z hľadiska rezistencie Campylobacter spp. voči antibiotikám bol v roku 2018 vykonaný monitoring mikrobiálnej rezistencie v slepých vakoch hydiny odobratých z jatočných tiel na bitúnku. Hladina rezistencie voči makrolidom (erytromycínu) varíruje v závislosti od živočíšneho druhu. Vyššia hladina rezistencie u izolátov z ošípaných súvisí s častejšou aplikáciou týchto látok. Podobná situácia je taktiež v prípade triedy aminoglykozidov. Rezistencia voči gentamicínu (aminoglykozidy G) vykazuje dlhodobo veľmi nízku úroveň. Vyššia hladina rezistencie u izolátov zo zvierat má ustálený trend voči tetracyklínu, ciprofloxacínu a kyseline nalidixovej. Vyššiu úroveň rezistencie voči ciprofloxacínu a tetracyklínu vykazujú na Slovensku aj humánne izoláty, čo koreluje aj s údajmi z iných členských štátov EÚ.

Rezistencia voči meticilínu bola monitorovaná u 455 izolátov Staphylococcus aureus z potravín, vody a sterov z prostredia. Rezistencia voči meticilínu nebola zistená u žiadneho izolátu z vody. Jeden izolát zo steru z potravinárskeho prostredia, jeden izolát z potravín a jeden izolát pochádzajúci z klinického materiálu vykazovali rezistenciu voči meticilínu.

Z environmentálnych vzoriek povrchových vôd a ich sedimentov bolo izolovaných 29 rezistentných kmeňov enterokokov. Išlo prevažne o E. faecalis, v menšej miere E. faecium a E.durans. Z 29 izolátov 14 vykazovalo multirezistenciu. Nadprodukcia efluxných púmp ako jeden z mechanizmov rezistencie bola u 22 izolátov. Dvadsaťštyri izolátov vykazovalo rezistenciu voči vankomycínu, pričom u 33 % bol detegovaný gén vanA.