Kto je prítomný

Máme online 127 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2436
Počet zobrazení obsahu : 11087197

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac november 2019 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 44 1 2 3
week 45 4 5 6 7 8 9 10
week 46 11 12 13 14 15 16 17
week 47 18 19 20 21 22 23 24
week 48 25 26 27 28 29 30

Očkovací kalendár na rok 2019

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy) Tlačiť E-mail
Utorok, 15 Október 2019 07:25

SD_potravinV tento deň si pripomíname pre náš život nevyhnutnú POTRAVU.


Svetová organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo
FAO každoročne oslavuje Svetový deň potravy s cieľom pripomenúť si jej založenie a predovšetkým spojiť svet v aktivitách, ktoré podporujú celosvetové povedomie o význame potravy pre človeka, ako aj vo vytváraní a podporovaní opatrení, ktoré zabezpečia potravinovú bezpečnosť a výživnú stravu pre všetkých. Vývojom a výrazným pokrokom sa strava človeka, jej kvantitatívne, ako aj kvalitatívne možnosti, dostali na veľmi vysokú úroveň. Vyspelé krajiny majú takmer neobmedzený prístup k potravinám, ako aj možnosti ich výberu. To sa pre mnohých ľudí stáva kritické. Obezita – jeden z hlavných rizikových faktorov pre vznik mnohých závažných až smrteľných ochorení, trápi mnohých obyvateľov práve týchto krajín. Veľkým protikladom je fakt, že máme stále na našej planéte mnoho území, kde vyvážená, kvalitná a bezprostredná výživa nie je samozrejmosťou, kde nemajú deti zabezpečené adekvátne nutričné podmienky pre zdravý rast, kde ľudia trpia podvýživou a veľkým nedostatkom. Na jednej strane dochádza k ochoreniam spôsobených nadbytkom a nevhodným zložením stravy, na druhej strane máme populáciu, ktorá trpí neadekvátnym zložením stravy z nedostatku.

Hlavným posolstvom tohtoročného Svetového dňa potravy je „Zdravou výživou pre svet bez hladu“. FAO vyzýva svet, aby každý z nás prispel svojou troškou k lepšiemu výsledku. Nabáda krajiny k spoločným aktivitám so spoločným cieľom. Aktivít na podporu a zviditeľnenie tohto cieľa sa každý rok zúčastní asi 150 krajín sveta a Slovensko nie je výnimkou. Prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva – odborov Podpory zdravia a výchovy k zdraviu a Poradenských centier na ochranu a podporu zdravia je zabezpečená propagácia tohto dňa, rovnako aj odborné prednášky a aktivity na túto tému, predovšetkým v súvislosti s realizáciou medzinárodného projektu EÚ „Školský program“. V materských, základných a stredných školách odborníci v rámci „Týždňa zdravej výživy“ vysvetľujú deťom význam potravy pre človeka, jej dôležitosť, potrebu jej kvality, bezpečnosti, ako aj vyčerpateľnosti a spôsobu zaobchádzania s ňou. Významným projektom na počesť tohto dňa je aj projekt „Hovorme o jedle“, ktorého organizátorom je Centrum rozvoja znalostí o potravinách, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali  Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa. 



Viac podrobnejších informácií sa dozviete na:

http://www.fao.org/world-food-day/en/

http://www.fao.org/home/en/

http://www.opotravinach.sk/


16. október -  Svetový deň potravy Zdravou výživou pre svet bez hladu (plagát) (pdf)

Text pripravil Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZSR