Dodržiavajte zásady pre bezpečnejšie potraviny Tlačiť E-mail
Utorok, 23 Júl 2019 13:06

steakOsvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.

Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.  Čistota

-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety

-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate

-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami


2.  Oddeľovanie surovín
 

-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál

-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá

-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami

 

3.  Dôkladné varenie

-     Potraviny varte dôkladne, najmä mäso, hydinu a morské živočíchy

-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová

-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla

 

4.  Bezpečné skladovanie

-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny

-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia

-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho

-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia

-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  

 

5.  Bezpečná voda a suroviny

-     Používajte len pitnú vodu

-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny

-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko

-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu

-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti


Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny