Kto je prítomný

Máme online 135 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2410
Počet zobrazení obsahu : 10926239

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac október 2019 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 40 1 2 3 4 5 6
week 41 7 8 9 10 11 12 13
week 42 14 15 16 17 18 19 20
week 43 21 22 23 24 25 26 27
week 44 28 29 30 31

Očkovací kalendár na rok 2019

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
ÚVZ SR: Vysvetľujeme, čo znamenajú symboly a značky na plastových obaloch a výrobkoch Tlačiť E-mail
Streda, 14 November 2018 14:53

Letak_Znacky_PlastyRegionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade – Národné referenčné centrum (NRC) a Laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami pripravili pre verejnosť informačný materiál, ktorý uľahčuje orientáciu vo svete značiek a symbolov uvádzaných na plastových obaloch (fólie,  PET fľaše, misky, tácky) a plastových výrobkoch (dózy na potraviny, poháre, misky, kuchynské pomôcky – naberačky, obracačky).


Poznať značky a symboly uvedené na takýchto druhoch výrobkov je pre spotrebiteľa dôležité. Informujú napríklad o tom, ktoré plastové obaly a výrobky sú určené na ohrev alebo umývanie v umývačke riadu, možno tiež cez ne vyčítať, pri akých teplotách mrazu sa môžu skladovať, určujú i stanovený rozsah teplôt, pri ktorých je použitie takýchto výrobkov bezpečné. Symboly a značky informujú spotrebiteľa aj o materiálovom zložení daného plastového obalu či výrobku.

!

K podrobným informáciám vrátane používaných i neoficiálnych symbolov a značiek sa dostanete kliknutím na obrázok v texte alebo kliknutím na nasledujúci link s možnosťou stiahnutia súboru:


http://www.uvzsr.sk/docs/letaky/Letak_Znacky_Plasty.pdf


Ako majú byť symboly a značky uvedené


Symboly a značky musia byť uvedené výrazne a v slovenskom jazyku, je dôležité, aby boli zreteľne čitateľné.


Kde symboly a značky hľadať

-     priamo na obalových materiáloch alebo na plastových výrobkoch

-     na etikete pripevnenej k obalovým materiálom alebo k plastovým výrobkom

-     na oznámení v bezprostrednej blízkosti obalových materiálov alebo plastových výrobkov, ktoré je pre kupujúceho zreteľne viditeľné


Čo musia spĺňať plastové obaly a výrobky pri umiestňovaní na trh

-     musia byť vyrábané v súlade s riadnymi výrobnými postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli:

  • ohroziť zdravie ľudí

  • spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín

  • spôsobiť zhoršenie ich organoleptických vlastností


Výrobca alebo dovozca je povinný uvádzať konkrétne pokyny, ktoré sa majú dodržiavať pri bezpečnom a vhodnom používaní výrobkov určených na styk s potravinami. Pre správne použitie a minimalizovanie ohrozenia zdravia ľudí je potrebné, aby spotrebitelia dodržiavali pokyny uvedené formou značiek a symbolov. Pokyny k správnemu a bezpečnému použitiu môžu byť uvedené aj slovne (napr. nepoužívať v mikrovlnnej rúre, nepoužívať v umývačke riadu atď.).


Aká je činnosť  NRC a Laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami


Laboratórne vyšetruje a hodnotí bezpečnosť materiálov a predmetov určených na styk s potravinami a pitnou vodou a usmerňuje úradné kontroly pre túto oblasť v rámci všetkých RÚVZ v SR. Toto pracovisko umiestnené v RÚVZ so sídlom v Poprade poskytuje v problematike materiálov a predmetov určených na styk s potravinami a pitnou vodou aj konzultácie týkajúce sa legislatívnych požiadaviek, úpravy technologického procesu, využitia nových látok pri výrobe či vývoji nových typov obalových materiálov.


NRC a Laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, minulý rok na základe požiadaviek, laboratórne vyšetrilo a hodnotilo bezpečnosť 1607 vzoriek, pričom vykonalo viac ako 20.000 analýz. V rámci úradných kontrol laboratórne vyšetrilo a odborne posúdilo 134 výrobkov, z toho dva označilo za nebezpečné s tým, že boli prijaté opatrenia na trhu. Vlani vykonalo 131 odborných konzultácií pre fyzické a právnické osoby a odborných pracovníkov RÚVZ v SR.



Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade, NRC a Laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami; www.ruvzpp.sk


Referát komunikačný ÚVZ SR