Kto je prítomný

Máme online 293 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 1999
Počet zobrazení obsahu : 8087672

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - október

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Bezpečný návrat domov

Reklamný prúžok

Chrípka

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac február 2018 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 5 1 2 3 4
week 6 5 6 7 8 9 10 11
week 7 12 13 14 15 16 17 18
week 8 19 20 21 22 23 24 25
week 9 26 27 28

Očkovací kalendár na rok 2018

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok
Pripravujte si pochúťky zdravšie Tlačiť E-mail
Piatok, 01 December 2017 11:48

letak_akrylamid_v_potravinachOsvojte si  zdravšie postupy – správny výber a skladovanie surovín i šetrnejšiu tepelnú prípravu napríklad zemiakových hranolčekov, krokiet, lupienkov, ale aj mäkkých alebo chrumkavých pekárenských výrobkov, napríklad chleba a jemného pečiva – keksov, sušienok, suchárov, medovníkov, oblátok, cereálnych tyčiniek a ďalších.


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripravil  s odborníkmi z Národného Kontaktného bodu pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ustanoveným na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a s odborníkmi z oblasti vedy a výskumu Slovenskej republiky informačný leták pre spotrebiteľov s praktickými radami, ako môžete pri príprave potravín minimalizovať tvorbu akrylamidu.


Táto chemická látka sa prirodzene tvorí najmä v škrobnatých potravinách počas ich spracovania pri vysokých teplotách, napríklad pri pečení, pražení a vyprážaní. Laboratórne testy ukazujú, že spôsobuje rakovinu u zvierat a vedci dospeli k záveru, že konzumovanie potravín s obsahom akrylamidu potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny.


Leták - Akrylamid v potravinách (pdf)



Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR