Kto je prítomný

Máme online 102 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2195
Počet zobrazení obsahu : 9164611

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - október

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Bezpečný návrat domov

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac október 2018 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Očkovací kalendár na rok 2018

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok
Pripravujte si pochúťky zdravšie Tlačiť E-mail
Piatok, 01 December 2017 12:48

letak_akrylamid_v_potravinachOsvojte si  zdravšie postupy – správny výber a skladovanie surovín i šetrnejšiu tepelnú prípravu napríklad zemiakových hranolčekov, krokiet, lupienkov, ale aj mäkkých alebo chrumkavých pekárenských výrobkov, napríklad chleba a jemného pečiva – keksov, sušienok, suchárov, medovníkov, oblátok, cereálnych tyčiniek a ďalších.


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripravil  s odborníkmi z Národného Kontaktného bodu pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ustanoveným na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a s odborníkmi z oblasti vedy a výskumu Slovenskej republiky informačný leták pre spotrebiteľov s praktickými radami, ako môžete pri príprave potravín minimalizovať tvorbu akrylamidu.


Táto chemická látka sa prirodzene tvorí najmä v škrobnatých potravinách počas ich spracovania pri vysokých teplotách, napríklad pri pečení, pražení a vyprážaní. Laboratórne testy ukazujú, že spôsobuje rakovinu u zvierat a vedci dospeli k záveru, že konzumovanie potravín s obsahom akrylamidu potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny.


Leták - Akrylamid v potravinách (pdf)



Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR