Informácia o cyklospórovej infekcii (cyklosporóze) u európskych cestovateľov, ktorí sa vrátili z Mexika, 25. 7. 2017 Tlačiť E-mail

Veľká Británia hlásila zvýšený počet prípadov cyklosporózy v troch po sebe idúcich rokoch, pričom vo väčšine prípadov išlo o cestovateľov, ktorí sa vrátili z Mexika, a to predovšetkým z Riviera Maya a z regiónu Kankún. Infekcie boli spôsobené konzumáciou kontaminovaného jedla. V roku 2017 prípady tohto ochorenia zaznamenali aj u cestovateľov z Belgicka,  Francúzska, Kanady, či USA.


S ohľadom na zvýšené riziko nákazy cyklosporózou u cestovateľov,  ktorí sa vrátili z Mexika,  sa odporúča, aby cestovatelia, cestovné agentúry, zdravotnícki pracovníci a pracovníci klinických laboratórií vzali na vedomie riziko tejto infekcie.


Cyklosporová infekcia sa prejavuje predovšetkým vodnatou hnačkou, nevoľnosťou, nechutenstvom, ale aj kŕčmi v bruchu, stratou hmotnosti, bolesťou svalov či únavou.  Ochorenie trvá niekoľko dní, až mesiac. Hnačka odznie spontánne, alebo trvá dlhšie, prípadne sa objaví znova. Inkubačný čas je zvyčajne 2 – 14 dní, najčastejšie 7 dní. Ochorenie je spôsobené mikroskopickým parazitom Cyclospora cayetanensis. U osôb s oslabenou imunitou, zvlášť u osôb s HIV infekciou a u osôb súčasne infikovaných HIV a tuberkulózou, môžu byť príznaky vážnejšie a môžu trvať dlhšie. Možnými následkami infekcie sú Guillain – Barré syndróm, zápal kĺbov, zápal žlčníka a zápal žlčových ciest. Liečba ochorenia spočíva v rehydratácii a v podávaní antibiotík, zvlášť u osôb s oslabenou imunitou.


Osoby sa zvyčajne nakazia konzumáciou kontaminovanej vody alebo potravy. Prenos z človeka na človeka je málo pravdepodobný. Parazit sa vyskytuje v mnohých krajinách, ale najčastejšie ide o tropické alebo subtropické oblasti vrátane Južnej a Strednej Ameriky, Južnú Áziu, juho-východnú Áziu, Stredný Východ a Afriku.


Epidémie sú často spojené s konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny (maliny, bazalka, hrášok, šalát) ktoré sú dovážané z endemických krajín. Cyklospóra je odolná voči chlórovým a jódovým dezinfekčným prostriedkom.


Odporúčania pre cestovateľov do Mexika zamerané na zníženie rizika cyklosporózy:

-     požívať zdravotne bezpečnú vodu a potraviny počas celého pobytu, týka sa to aj ubytovacích zariadení vyššieho štandardu v all-inclusive rezortoch,

-     pokiaľ je to možné, vyhýbať sa bufetom a pouličným stánkom, uprednostňovať čerstvo pripravené, dostatočne tepelne upravené jedlo,

-     vyhýbať sa čerstvému, tepelne neupravenému bobuľovému ovociu, ovociu ktoré už je zbavené šupky a listovnému šalátu, ktorý sa ťažko umýva,

-     piť balenú vodu, prevarenú vodu alebo vodu prefiltrovanú cez filter určený na čistenie pitnej vody, vyhýbať sa nápojom s ľadom, nepiť vodu z vodovodu ani ju nepoužívať na čistenie zubov,

-     piť čaj a kávu, ktoré sú pripravené z vriacej vody, podávané ešte horúce.



Zdroj: ECDC, https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/rapid-risk-assessment-cyclospora-infections-in-travellers-to-Mexico-21-july-2017.pdf