Letný manuál prevencie počas horúčav Tlačiť E-mail
Tlačové správy
Pondelok, 19 Jún 2017 08:51

letne_horucavyLetné mesiace okrem zábavy a relaxu so sebou prinášajú aj isté nástrahy. Na ľudský organizmus vplývajú nielen extrémne horúčavy, ale i jedlo, potraviny či voda v prírodných a umelých kúpaliskách. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj pieskoviskám v detských ihriskách.
 

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.



ZÁSADY POČAS LETNÝCH HORÚČAV


Pitný režim aj keď necítime smäd

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež ich teplota - vhodnejšie sú vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd.


Voda overená hygienikmi

Opatrní treba byť aj pri návšteve prírodných, či umelých kúpalísk. Odporúčame verejnosti kúpať sa len v kúpaliskách, ktoré sú pod stálou kontrolou. Úrad verejného zdravotníctva SR pravidelne počas letnej kúpacej sezóny vykonáva monitoring kvality vody. Aktuálne výsledky pravidelne počas letnej kúpacej sezóny zverejňujeme vždy v piatok na našej internetovej stránke www.uvzsr.sk.


Ľahká letná strava

Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia" t.j. ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok. Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.


Vzdušné letné oblečenie

Letné oblečenie by malo byť podľa možnosti svetlých farieb a z prírodných materiálov, ľahké, vzdušné a voľného strihu. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Počas pobytu mimo domova chráňte svoj zrak kvalitnými slnečnými okuliarmi a používajte pokrývku hlavy, ktorá chráni pred slnečným úpalom.


Opaľovanie s mierou

Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10. do 16. hodiny zdržiavať na tienistom mieste. Pri opaľovaní treba používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením. Pri pobyte na slnku treba chrániť predovšetkým našu kožu, oči a používať prikrývky hlavy.


Klimatizácia

Schladiť sa okrem kúpania vo vode, môžeme aj klimatizáciou v aute, či domácom alebo pracovnom prostredí. Aby nám klimatizácia neškodila, ale naopak bola nám na osoh musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5 maximálne 7 stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu vznik tzv. teplotného šoku.


Domácnosť

V domácnosti je potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná tienením, napr. žalúziami alebo roletami. Taktiež je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je potrebné ich umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.



Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., v. r.

hlavný hygienik Slovenskej republiky