Doplnenie k stanovisku k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania |
![]() |
![]() |
Tlačové správy | ||||||||||||||||||||
Utorok, 11 Október 2016 10:35 | ||||||||||||||||||||
Z hľadiska väčšej pravdepodobnosti vzniku nepriaznivého zdravotného účinku prítomného mikrobiologického nebezpečenstva poznáme tzv. epidemiologicky rizikové potraviny. Epidemiologicky rizikové potraviny sú potraviny, ktoré sú svojím zložením, technologickým postupom výroby, nárokmi na spôsob uchovávania a svojimi vlastnosťami vhodným prostredím pre rast a rozmnožovanie nežiaducich mikroorganizmov a tým ich konzumácia predstavuje vyššie riziko vzniku nepriaznivého zdravotného účinku – tzn. alimentárneho ochorenia. Prenosné ochorenia v Slovenskej republike podliehajú v zmysle prílohy č. 5 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov povinnému hláseniu. Údaje uvedené v tabuľke, týkajúce sa konzumu hovädzieho mäsa, boli exportované z Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení (EPIS), v rámci ktorého sa nachádza databáza prenosných ochorení. Pri zisťovaní epidemiologickej anamnézy zameranej na potravinový reťazec sa u chorých pacientov zisťuje druh konzumovaných potravín napr. mäso a tiež druh mäsa, napr. hovädzina. Ako doplňujúca informácia sa zisťuje tzv. rizikový faktor, ktorý zahŕňa položky zamerané na dostatočnú úpravu pokrmu.
Hlásené prenosné ochorenia v rokoch 2007 (rok, kedy vstúpila do platnosti vyhláška MZ SR č. 533/2007 Z. z.) až 2016 (k 5. 10.) v Slovenskej republike v súvislosti s konzumom hovädzieho mäsa
hlavný hygienik Slovenskej republiky |