Konzumácia, skladovanie a preprava potravín v letných mesiacoch PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 08 Júl 2013 11:06

V letných mesiacoch je potrebné klásť dôraz na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu.
Taktiež je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami (pokrmami), či už v domácnosti alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad, dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikroorganizmami a následne ochorení. Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín ako sú napr. dojčenská a detská výživa,
lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlina.


Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia" t.j. ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok,
Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín
bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy. Mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny (najmä sezónneho), ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože
slnečné žiarenie spotrebúva (najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením) antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou - vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách.., vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky,
červený melón).

Počas letných mesiacov môžu byť viac nebezpečné potraviny, ktoré si vyžadujú podmienky chladenia a potraviny v systéme rýchleho občerstvenia. Medzi takéto potraviny patria, napr. cukrárske výrobky, rôzne majonézové šaláty, mäkké mäsové výrobky...atd. v prípade, že potravina, či už zakúpená alebo doma saldovaná javí známky netypickej vône, zmenenej farby, štruktúry, celkového vzhľadu, narušeného obalu – takúto potravinu sa neodporúča konzumovať. Porušenie kvality potraviny môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Zo základných odporúčaní pre stravovanie počas leta možno uviesť :

- jesť len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou
- ľad do nápojov používať len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody
- nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené
- neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti
- počas dovolenky v zahraničí neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách nakoľko úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia
- zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.
- mäso a ostané živočíšne potraviny uchovávať v chlade (mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia)
- pri kulinárskom opracovaní napr. mäsa dodržiavať teplotu najmenej 70 °C vo všetkých častiach
- dodržiavať zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie).

Samozrejmosťou, počas letných horúcich je aj nákup potravín. Potraviny vyžadujúce si chladenie , t. j. teplotu od 4 – 10 ° C (napr. mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky – syry, jogurty apod., čerstvé cukrárske výrobky, šaláty a iné podobné výrobky) je potrebné po nakúpení ich čo najskôr prepraviť domov a opäť rýchlo uchovať v chladničke; toleruje sa z hľadiska bezpečnosti prekročenie teploty najviac o 2 ° C – čo je veľmi obtiažne zachovať pri preprave takejto potraviny bez chladiaceho zariadenia. Rovnaké požiadavky platia aj na mrazené potraviny. Ak sa počas prepravy zmrazené potraviny rozmrazia, je potrebné ich skonzumovať a nie opätovne zmrazovať.Nebezpečenstvo u takýchto potravín spočíva v ich rýchlom pokazení sa, napr. pomnožením mikroorganizmov a konzumácia takejto potraviny môže spôsobiť zdravotné ťažkosti (hnačky, nevoľnosť, zvracanie).Odporúčame ak je to možné počas prepravy použiť termoboxy, termotašky


prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH, v.r.
hlavný hygienik Slovenskej republiky

Posledná úprava Pondelok, 08 Júl 2013 11:26