Tlačové správy


ÚVZ SR: Doprajte si zdravšie Vianoce PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Pondelok, 18 December 2017 13:18

cookieUžite si Vianoce v pohode, bez stresu a bez výčitiek z priberania. Obľúbené pochúťky si pripravte zdravšie a k oddychovaniu počas sviatkov pridajte aj prechádzku na čerstvom vzduchu.


Cez Vianoce mnohí porušia všetky dobré predsavzatia v životospráve. Po stresujúcich dňoch plných povinností sú vianočné sviatky časom na oddych, kedy často viac konzumujeme rôzne sladkosti, koláče, ako aj mastnejšie jedlá. Treba však aj počas sviatkov myslieť na to, že ak trpíte chronickými ťažkosťami s trávením, s vysokým krvným tlakom, máte vysoké hodnoty cholesterolu, cukrovku, či problémy so srdcom, môžete si Vianoce pokaziť a namiesto oddychu sa trápiť so žlčníkovým záchvatom alebo pokazeným žalúdkom.

Aby ste predišli takýmto ťažkostiam, stačí dodržiavať jednoduché pravidlo – jesť aj počas sviatkov s mierou, dodržiavať pestrosť stravy a dopriať si popri ťažších jedlách aj dostatok zeleniny a ovocia. Pre zachovanie zdravia potrebuje organizmus viac ako štyridsať rôznych živín, ako sú napríklad vitamíny, minerálne látky, enzýmy, dbajte preto na pestrosť jedál.

Posledná úprava Pondelok, 18 December 2017 15:55
Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR sa podieľajú na analýzach nebezpečných zásielok a vzoriek ako je napríklad aj analýza prítomnosti pôvodcu antraxu PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Streda, 13 December 2017 13:14

antrax2Laboratórium so stupňom biologickej bezpečnosti pre biofaktory 3 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zabezpečuje preberanie, spracovávanie vzoriek z podozrivých rizikových zásielok a materiálov z vonkajšieho prostredia na diagnostiku vybratých nákaz so stupňom ochrany pre biofaktor 3.

Vykonávame skríningové laboratórne vyšetrenie možnej prítomnosti spór Bacillus anthracis, kultivačné vyšetrenie na základných, selektívnych a diagnostických médiách, biochemickú typizáciu vykultivovaných izolovaných kmeňov a detekciu prítomnosti génov pre tvorbu toxínov Bacillus anthracis. Spracovávanie podozrivých rizikových zásielok realizujeme v rámci nepretržitej 24h prevádzky laboratória.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Hygienici kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Streda, 13 December 2017 10:54

tatarak_sMimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania – reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom  stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií.

Hygienici sa v období od 16. 10. 2017 do 16. 11. 2017 v rámci kontrol zamerali na:

1)   splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)

2)   overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.


,,Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ hodnotí výsledky mimoriadnej kontroly hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Posledná úprava Streda, 13 December 2017 11:42
Čítať celý článok...
 
Evidujeme nový prípad osýpok v Slovenskej republike PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Piatok, 08 December 2017 13:46

vaccinationDňa 7. 12. 2017 bolo Klinikou infektológie a geografickej medicíny v Bratislave hlásené Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto so sídlom v Bratislave (RÚVZ Bratislava) ochorenie na osýpky u 39 ročného pacienta z Bratislavy. Pacient bol prijatý dňa 5. 12. 2017 pre horúčnaté ochorenie s vyrážkami. V epidemiologickej anamnéze uvádzal pobyt v Rakúsku. V súčasnosti prebiehajú laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte nie sú ukončené. 

Epidemiológovia RÚVZ Bratislava úzko spolupracujú s Infekčnou klinikou, vykonávajú epidemiologické vyšetrenia a prijímajú v súčasnosti všetky potrebné protiepidemické opatrenia na prípadné zabránenie šírenia osýpok a vzniku epidémie.

Posledná úprava Pondelok, 11 December 2017 11:51
Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Mikulášsky balíček pre deti môže byť aj zdravý a chutný PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Utorok, 05 December 2017 13:36

christmasPri príprave Mikulášskeho balíčka je potrebné myslieť nielen na detskú radosť ale aj na detské zúbky a ich zdravie všeobecne. Pre rodičov (a pre Mikuláša) prinášame niekoľko rád, ako pripraviť zdravší mix maškŕt do balíčkov pre deti.


1.  Ovocie

Ovocie by malo tvoriť gro mikulášskeho balíčka. Vybrať môžete viacero druhov. Okrem pomarančov, mandarínok či jabĺčok to môže byť aj kivi, hruška či banán. Nebojte sa do balíčka pridať aj čerstvé ovocné šťavy s vysokým podielom ovocia.


2. Čokoláda

„Cukry majú svoje nezastupiteľné miesto, nakoľko pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné úplne zakazovať sladkosti. Ak teda predsa doprajete svojmu dieťaťu čokoládu ako príležitostnú maškrtu, tak vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Ak bude väčšina balíčka zdravá, malá sladkosť neuškodí. Vyberajte však sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň zdraviu prospešné“ hovorí doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 10 z 52