Kto je prítomný

Máme online 455 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 1968
Počet zobrazení obsahu : 7853169

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - október

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Bezpečný návrat domov

Reklamný prúžok

Chrípka

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac január 2018 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31

Očkovací kalendár na rok 2017

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Európsky imunizačný týždeň  Tlačiť E-mail
Piatok, 21 Apríl 2017 12:00

EIW_foto1Implementácia imunizačných programov do národných očkovacích stratégií krajín Euroregiónu počas posledných 30 rokov viedla k dramatickému zníženiu ochorení a úmrtí v dôsledku ochorení preventabilných očkovaním. V každej krajine stále existujú zraniteľné populácie, u ktorých pretrváva riziko vzniku týchto ochorení. Z toho dôvodu všetky krajiny v Euroregióne musia poskytovať presné a zrozumiteľné informácie o rizikách ochorení, ktorým je možné predchádzať očkovaním a prínosoch očkovania.
 

Európsky imunizačný týždeň (EIW) je iniciatíva, ktorú vedie a koordinuje Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu (WHO/EUROPE) v spolupráci s kľúčovými partnermi v jednotlivých krajinách Európy. Koná sa každoročne v apríli. Prvý ročník EIW sa konal v roku 2005. Krajiny celého regiónu sa aktívne zapájajú do EIW svojimi iniciatívami, činnosťou a cielenou imunizáciou. WHO/EUROPE podporuje regionálne iniciatívy a krajinám poskytuje pomoc pri zavádzaní ich imunizačných programov a tiež pri realizácii aktivít súvisiacich s ochranou zdravia a imunizáciou. Musí byť však zachovaná aj silná politická podpora vakcinácie. Inak krajiny riskujú znovuobjavenie vysoko nákazlivých ochorení, ktoré predstavujú značnú záťaž pre systémy zdravotnej starostlivosti, detského pacienta a rodiča.

Čítať celý článok...
 
Nebezpečné kozmetické výrobky 20.4.2017 Tlačiť E-mail
Piatok, 21 Apríl 2017 10:31

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečného kozmetického výrobku v Európskej únii, ktorý nahlásil do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Estónsku.

 

 

Ide o nasledujúci výrobok:

 

1. hlásenie č. 367/17

názov:  Eye Performer Gel Supérieure – očný krém

značka: DeAura D'or mystère

výrobná dávka/typ: 07091816, čiarový kód uvedený na sade: 7290106492387, na samotnom obale výrobku uvedený nie je

krajina pôvodu: Izrael

zodpovedná osoba - výrobca: E.L.ERMAN Cosmetics Manufacturing Ltd.,3 Haplada St., North Industerial Area, Ashdod, Israel

popis: 30 ml,  tmavohnedá plastová fľaša biela plastová nádobka, viď obrázky

Čítať celý článok...
 
Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách Tlačiť E-mail
Utorok, 18 Apríl 2017 12:24

Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách

Dotazníkový prieskum bude slúžiť na vyhodnotenie aktuálnej situácie ohľadne informovanosti obyvateľov v problematike solárií, preto si Vás láskavo dovoľujeme požiadať o jeho vyplnenie. Poznatky z prieskumu budú orgánom verejného zdravotníctva nápomocné pri riešení hygienickej problematiky a prijímaní opatrení na zvýšenie ochrany verejného zdravia klientov solárií.

 
ÚVZ SR: Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú Tlačiť E-mail
Štvrtok, 13 Apríl 2017 15:07

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: 65 rokov ochrany verejného zdravia na Slovensku Tlačiť E-mail
Streda, 12 Apríl 2017 12:22

Okrúhle výročie hygienikov v SR

 

Dňa 1. apríla 2017 sme si pripomenuli 65 rokov od prijatia zákona č. 4/1952 Zb. o hygienickej a protiepidemickej starostlivosti, ktorým sa ustanovili okresné a krajské hygienické stanice a orgány hygienickej služby. Tu sa začala oficiálne písať história dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý v minulosti prešiel niekoľkými transformáciami. V súčasnosti okrem Úradu verejného zdravotníctva SR pôsobí aj 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR – orgánov verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré postupujú pri ochrane zdravia ľudí podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Čítať celý článok...
 
Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 14:16

Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ (pdf)

 
ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 11:55

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Osýpky – význam ochorenia a aktuálna situácia v Európe (k 10. 4. 2017) Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Apríl 2017 14:27

Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v Slovenskej republike priaznivá. Vzhľadom na vývoj vo výskyte osýpok v krajinách ako napr. Rumunsko, Maďarsko alebo Česká republika, nie je úplne možné vylúčiť riziko importu osýpok na Slovensko, napriek tomu hlavný hygienik Slovenskej republiky neočakáva vznik epidémií veľkého rozsahu v Slovenskej republike.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v rámci Epidemiologického informačného systému Slovenskej republiky ako aj v rámci Európskeho systému rýchleho varovania a priebežne informujú verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku aj v Európe.“ V prípade, že sa ochorenie na osýpky zavlečie do Slovenskej republiky, bude sa postupovať v súlade s Akčným plánom na udržanie stavu eliminácie osýpok v SR.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Typizovali sme ďalší typ salmonely – Salmonella Minnesota Tlačiť E-mail
Piatok, 07 Apríl 2017 13:19

V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Evidujeme ďalší typ salmonely. Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú. Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu kontrolovaných zariadení. Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 13:23

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Touto cestou by som rád poďakoval kontrolovaným prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania za ich ochotu a ústretovosť spolupracovať pri výkone mimoriadnych kontrol, ktoré realizujú regionálne úrady verejného zdravotníctva už druhý týždeň po celom Slovensku a súčasne oceňujem prácu našich odborných pracovníkov RUVZ v SR vykonávajúcich predmetné kontroly a vzájomnú súčinnosť s kontrolovanými zariadeniami pri rýchlom nachádzaní podozrivých vzoriek."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Odporúčania v súvislosti s prevenciou a znížením rizika nákazy salmonelózou Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 13:17

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s predchádzaním výskytu salmonelózy pri manipulácii s potravinami, odporúča zariadeniam spoločného stravovania ale aj všetkým spotrebiteľom dodržiavať všeobecné hygienické zásady pri kulinárskom spracovávaní potravín. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR: „Vzhľadom na blížiace sa letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 9 z 41