Vody na kúpanie

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac júl 2017 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 26 1 2
week 27 3 4 5 6 7 8 9
week 28 10 11 12 13 14 15 16
week 29 17 18 19 20 21 22 23
week 30 24 25 26 27 28 29 30
week 31 31

Očkovací kalendár na rok 2017

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Ako sa chrániť počas chrípkovej sezóny Tlačiť E-mail
Streda, 23 November 2016 15:45

Chrípkovou sezónou sa označuje obdobie od októbra do konca apríla, ktoré je v našej zemepisnej šírke charakteristické zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení.


Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy.


Akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky, sa prenášajú vdýchnutím vzduchu, ktorý je kontaminovaný pôvodcom ochorenia (najčastejšie vírus alebo baktéria). Môžu sa prenášať aj priamym kontaktom s infikovanou osobou a nepriamym prenosom kontaminovanými rukami a predmetmi dennej potreby.

Čítať celý článok...
 
Európsky týždeň BOZP Tlačiť E-mail
Štvrtok, 20 Október 2016 14:55

V Európskej únii je 43. kalendárny týždeň kalendárneho roka každoročne vyhlásený za Európsky týždeň pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Jeho hlavným cieľom je poskytovať informácie pre zlepšovanie bezpečnosti a ochrany zdravia na pracoviskách. Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia (EU-OSHA) oficiálne oznámila aktivity Európskeho týždňa dňa 4. októbra na svojej webovej stránke  www.osha.europa.eu a na stránke aktuálnej kampane Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie. Rozmanité podujatia zamerané na podporu zvýšenia povedomia širokej verejnosti o dôležitosti vytvárania zdravých a bezpečných podmienok pre prácu sa budú konať vo všetkých krajinách Európskej únie.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň umývania rúk 2016 Tlačiť E-mail
Štvrtok, 13 Október 2016 14:24

Každoročne si 15. októbra pripomíname Svetový deň umývania rúk a epidemiológovia ÚVZ SR pri tejto príležitosti radia, ako túto hygienicky jednoduchú, ale dôležitú preventívnu procedúru robiť správne.

Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Napriek tomu, že takmer každý si je vedomý tohto faktu, v aktuálnom období roka je potrebné dbať na dostatočnú hygienu viac ako inokedy. Práve sa totiž začalo obdobie zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení, tzv. „chrípková sezóna". Umývanie rúk nás však chráni aj pred ďalšími chorobami nazývanými tiež choroby špinavých rúk, ako sú hepatitída (žltačka) typu A a rôzne hnačkové ochorenia.

Čítať celý článok...
 
Doplnenie k stanovisku k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Október 2016 11:35

Z hľadiska väčšej pravdepodobnosti vzniku nepriaznivého zdravotného účinku prítomného mikrobiologického nebezpečenstva poznáme tzv. epidemiologicky rizikové potraviny. Epidemiologicky rizikové potraviny sú potraviny, ktoré sú svojím zložením, technologickým postupom výroby, nárokmi na spôsob uchovávania a svojimi vlastnosťami vhodným prostredím pre rast a rozmnožovanie nežiaducich mikroorganizmov a tým ich konzumácia predstavuje vyššie riziko vzniku nepriaznivého zdravotného účinku – tzn. alimentárneho ochorenia.

Prenosné ochorenia v Slovenskej republike podliehajú v zmysle prílohy č. 5 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov povinnému hláseniu. Údaje uvedené v tabuľke, týkajúce sa konzumu hovädzieho mäsa, boli  exportované z Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení (EPIS), v rámci ktorého sa nachádza databáza prenosných ochorení.

Pri zisťovaní epidemiologickej anamnézy zameranej na potravinový reťazec sa u chorých pacientov zisťuje druh konzumovaných potravín napr. mäso a tiež druh mäsa, napr. hovädzina. Ako doplňujúca informácia sa zisťuje tzv. rizikový faktor, ktorý zahŕňa položky zamerané na dostatočnú úpravu pokrmu.

Čítať celý článok...
 
Stanovisko k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Piatok, 30 September 2016 13:59

Tatársky biftek je pokrm zo surového hovädzieho (prípadne iného) mäsa, najemno naškrabaného, prípadne pomletého, ochuteného koreninami a podávaný so surovým žĺtkom.


Legislatívne požiadavky

Podľa § 9 ods. 2 písm. i) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá je vykonávacím predpisom k zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení možno na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa. Zároveň podľa § 9 ods. 3 písm. c) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. na zabezpečenie podmienok počas tepelného spracovania pokrmov musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70 °C dosiahnutá v jadre výrobku. Zároveň v zmysle citovanej vyhlášky platí, že v súlade s § 9 ods. 3 písm. b) sa nesmú do pokrmov počas posledných 20 minút ich tepelnej úpravy pridávať prísady, ktoré by mohli zapríčiniť ich mikrobiálnu kontamináciu; ak tepelné spracovanie pokrmu trvá menej ako 20 minút, možno do pokrmov pridávať len prísady, ktoré boli osobitne tepelne spracované, alebo pridávať prísady pred začatím takéhoto tepelného spracovania a podľa § 9 ods. 3 písm. e) sa musia vaječné pokrmy dôkladne tepelne spracovať z oboch strán.

Z vyššie uvedených požiadaviek platného právneho predpisu vyplýva, že podávanie „tatárskeho bifteku“ v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republike nie je v súlade s požiadavkami citovanej vyhlášky, platnej od roku 2007 (táto legislatívna požiadavka však bola súčasťou aj predchádzajúcich právnych predpisov).

Čítať celý článok...
 
„Daj silu životu“- zdravým srdcom Tlačiť E-mail
Streda, 28 September 2016 12:21

Heslo WHO Svetového dňa srdca 2016: „Power your life“ (Daj silu životu)
 

Odbor podpory zdravia ÚVZ SR upozorňuje, že na choroby srdca a ciev, ktorým sa dá predchádzať, u nás ročne zomiera takmer 30 000 ľudí. Tieto choroby sa začínajú rozvíjať už v detstve, hoci sa prejavia až o desaťročia neskôr. Dnes ohrozujú už osoby vo veku 20-30 rokov. V spoločnosti, kde polovica ľudí predčasne zomiera na srdcovo-cievne choroby, by mal o svojom riziku uvažovať každý.

 

Ľudské srdce po celý život bez prestávky pumpuje krv ku všetkým bunkám tela. Zásobami kyslíka a živín dáva silu životu, preto by sme mali na oplátku na silu srdca preventívne zas myslieť my.

Čítať celý článok...
 
Informácia o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických  amínov z  naberačky na špagety Tlačiť E-mail
Piatok, 23 September 2016 13:45

Dňa 23. 9. 2016 obdržal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) varovné oznámenie č. 2016.1316 –  migrácia primárnych aromatických amínov z  naberačky na špagety z Číny cez Hong Kong. Názov a označenie výrobku: polyamidová naberačka na špagety (polyamid spagetthi spoon), Gilleleje,  šarža 50/2015, dovozca PLAST TEAM Poland Sp. z o. o., ul. Kilińskiego 47. 76 – 200 Słupsk.

V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Čítať celý článok...
 
Ako zvládať „jesenné ochorenia“ Tlačiť E-mail
Utorok, 20 September 2016 13:16

Leto je za nami a prichádza síce farbami pestrá ale na ochorenia riziková jeseň. V tomto období je obranyschopnosť ľudského organizmu vystavená nadmernej záťaži. Pribúdajúce sychravé dni prinesú vírusy, nádchu, kašeľ... Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) radí, na aké zdravotné komplikácie si dať v prichádzajúcom období pozor.

Čítať celý článok...
 
Aktualizácia stavu prírodných a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny 2016 (37. týždeň) Tlačiť E-mail
Streda, 14 September 2016 14:23

is_kupaliskaPriaznivé slnečné počasie pozitívne ovplyvnilo návštevnosť prírodných aj umelých kúpalísk. Aj v tomto týždni prevádzkovatelia kúpalísk postupne ukončujú svoje prevádzky v letnej sezóne. Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali na prevádzkovaných kúpaliskách vo výkone štátneho zdravotného dozoru (ďalej len „ŠZD“), ktorý sa zameriaval na kontrolu hygienického stavu zariadení a kvality vody na kúpanie. Naďalej bola vykonávaná aj kontrola opatrení, ktoré boli nariadené na odstránenie nedostatkov. Sezóna na sledovaných kúpaliskách prebieha bez závažnejších problémov a hygienické nedostatky sú odstraňované priebežne. Odbery vzoriek vody na kúpanie pokračovali na prevádzkovaných kúpaliskách aj na prírodných vodných plochách, ktoré sú bez prevádzkovateľa.

Čítať celý článok...
 
Radíme- tipy na zdravú desiatu pre školákov Tlačiť E-mail
Utorok, 13 September 2016 14:48

Desiata nenahradí raňajky, na to by nemali rodičia zabúdať. Deti však potrebujú pravidelný príjem živín a energie v niekoľkých pravidelných dávkach kvôli dobrému rastu a vývinu, udržiavaniu imunity a posilňovaniu zdravia. Dôležitá je preto aj zdravá desiata, ktorá by mala tvoriť 15% z denného príjmu energie.


Deti by desiatu mali skonzumovať približne po 3 hodinách od raňajok (zvyčajne cez veľkú prestávku v škole), kedy majú dostatok času nerušene doplniť vydané kilojouly. Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50g a uprednostniť treba sladké pečivo, príp. sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami.

Čítať celý článok...
 
Aktualizácia stavu prírodných a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny 2016 (36. týždeň) Tlačiť E-mail
Piatok, 09 September 2016 12:52

is_kupaliskaDaždivé počasie na začiatku 36. týždňa malo negatívny vplyv na pokles návštevnosti kúpalísk. Prevádzkovatelia prírodných a umelých kúpalísk postupne ukončujú svoje prevádzky v tohtoročnej kúpacej sezóne. Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali na prevádzkovaných kúpaliskách vo výkone štátneho zdravotného dozoru (ďalej len „ŠZD“), ktorý sa zameriaval na kontrolu hygienického stavu zariadení a kvality vody na kúpanie. Naďalej bola vykonávaná aj kontrola opatrení, ktoré boli nariadené na odstránenie nedostatkov. Sezóna na sledovaných kúpaliskách prebieha bez závažnejších problémov a hygienické nedostatky sú odstraňované priebežne. Odbery vzoriek vody na kúpanie pokračovali na prevádzkovaných kúpaliskách aj na prírodných vodných plochách, ktoré sú bez prevádzkovateľa.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 9 z 38