Kto je prítomný

Máme online 1254 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2782
Počet zobrazení obsahu : 13956780

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Čo by ste mali vedieť o ftalátoch

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac júl 2020 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31

Očkovací kalendár na rok 2020

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Stanovisko k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Piatok, 30 September 2016 13:59

Tatársky biftek je pokrm zo surového hovädzieho (prípadne iného) mäsa, najemno naškrabaného, prípadne pomletého, ochuteného koreninami a podávaný so surovým žĺtkom.


Legislatívne požiadavky

Podľa § 9 ods. 2 písm. i) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá je vykonávacím predpisom k zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení možno na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa. Zároveň podľa § 9 ods. 3 písm. c) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. na zabezpečenie podmienok počas tepelného spracovania pokrmov musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70 °C dosiahnutá v jadre výrobku. Zároveň v zmysle citovanej vyhlášky platí, že v súlade s § 9 ods. 3 písm. b) sa nesmú do pokrmov počas posledných 20 minút ich tepelnej úpravy pridávať prísady, ktoré by mohli zapríčiniť ich mikrobiálnu kontamináciu; ak tepelné spracovanie pokrmu trvá menej ako 20 minút, možno do pokrmov pridávať len prísady, ktoré boli osobitne tepelne spracované, alebo pridávať prísady pred začatím takéhoto tepelného spracovania a podľa § 9 ods. 3 písm. e) sa musia vaječné pokrmy dôkladne tepelne spracovať z oboch strán.

Z vyššie uvedených požiadaviek platného právneho predpisu vyplýva, že podávanie „tatárskeho bifteku“ v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republike nie je v súlade s požiadavkami citovanej vyhlášky, platnej od roku 2007 (táto legislatívna požiadavka však bola súčasťou aj predchádzajúcich právnych predpisov).

Čítať celý článok...
 
„Daj silu životu“- zdravým srdcom Tlačiť E-mail
Streda, 28 September 2016 12:21

Heslo WHO Svetového dňa srdca 2016: „Power your life“ (Daj silu životu)
 

Odbor podpory zdravia ÚVZ SR upozorňuje, že na choroby srdca a ciev, ktorým sa dá predchádzať, u nás ročne zomiera takmer 30 000 ľudí. Tieto choroby sa začínajú rozvíjať už v detstve, hoci sa prejavia až o desaťročia neskôr. Dnes ohrozujú už osoby vo veku 20-30 rokov. V spoločnosti, kde polovica ľudí predčasne zomiera na srdcovo-cievne choroby, by mal o svojom riziku uvažovať každý.

 

Ľudské srdce po celý život bez prestávky pumpuje krv ku všetkým bunkám tela. Zásobami kyslíka a živín dáva silu životu, preto by sme mali na oplátku na silu srdca preventívne zas myslieť my.

Čítať celý článok...
 
Informácia o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických  amínov z  naberačky na špagety Tlačiť E-mail
Piatok, 23 September 2016 13:45

Dňa 23. 9. 2016 obdržal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) varovné oznámenie č. 2016.1316 –  migrácia primárnych aromatických amínov z  naberačky na špagety z Číny cez Hong Kong. Názov a označenie výrobku: polyamidová naberačka na špagety (polyamid spagetthi spoon), Gilleleje,  šarža 50/2015, dovozca PLAST TEAM Poland Sp. z o. o., ul. Kilińskiego 47. 76 – 200 Słupsk.

V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Čítať celý článok...
 
Ako zvládať „jesenné ochorenia“ Tlačiť E-mail
Utorok, 20 September 2016 13:16

Leto je za nami a prichádza síce farbami pestrá ale na ochorenia riziková jeseň. V tomto období je obranyschopnosť ľudského organizmu vystavená nadmernej záťaži. Pribúdajúce sychravé dni prinesú vírusy, nádchu, kašeľ... Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) radí, na aké zdravotné komplikácie si dať v prichádzajúcom období pozor.

Čítať celý článok...
 
Radíme- tipy na zdravú desiatu pre školákov Tlačiť E-mail
Utorok, 13 September 2016 14:48

Desiata nenahradí raňajky, na to by nemali rodičia zabúdať. Deti však potrebujú pravidelný príjem živín a energie v niekoľkých pravidelných dávkach kvôli dobrému rastu a vývinu, udržiavaniu imunity a posilňovaniu zdravia. Dôležitá je preto aj zdravá desiata, ktorá by mala tvoriť 15% z denného príjmu energie.


Deti by desiatu mali skonzumovať približne po 3 hodinách od raňajok (zvyčajne cez veľkú prestávku v škole), kedy majú dostatok času nerušene doplniť vydané kilojouly. Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50g a uprednostniť treba sladké pečivo, príp. sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami.

Čítať celý článok...
 
Riziká infekčných ochorení u detí v materskej škole Tlačiť E-mail
Streda, 07 September 2016 11:54

Nežiaducim javom posledných rokov je stúpajúci počet nezaočkovaných detí v dôsledku rôznych antivakcinačných aktivít. Deti v materských školách, ktoré ešte nemajú vybudovanú dostatočnú imunitu, sú najrizikovejšou skupinou, čo sa týka vzniku infekčných ochorení. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v záujme chrániť túto citlivú vekovú kategóriu vydáva v čase nástupu do predškolských zariadení niekoľko informácií.

Čítať celý článok...
 
Školský rok začína. Užitočné informácie pre rodičov Tlačiť E-mail
Utorok, 06 September 2016 11:27

Poškodenie zraku, skolióza, vši či plesne ale aj šikana- ako chrániť svoje deti pred rizikovými zdravotnými faktormi v škole.
 

Začiatok septembra znamená návrat detí do školských lavíc a s tým spojený dennodenný kolotoč povinností rodičov okolo svojich ratolestí. Po voľnejšom prázdninovom režime je čas na prísnejšiu disciplínu aj v oblasti ochrany zdravia vašich detí. Aby nástup do školy rovnako ako celý školský rok prebehol hladko, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydáva niekoľko odporúčaní. Ich podcenenie môže znamenať vážne zdravotné problémy.

Čítať celý článok...
 
Škola je späť, viete akú hmotnosť aktovky má mať vaše dieťa? Tlačiť E-mail
Pondelok, 05 September 2016 12:09

Spomedzi všetkých školských pomôcok by rodičia mali venovať najväčšiu pozornosť školskej taške. Jej výber a spôsob nosenia môže deťom spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti. A nielen fyzické. Úrad verejného zdravotníctva SR pred začiatkom školského roka 2016/2017 odporúča rodičom dbať okrem iného aj na prevenciu tohto veľmi rizikového faktora, ktorý ohrozuje deti najmä vo veku 10 až 18 rokov.

Čítať celý článok...
 
Aktualizované usmernenie hlavného hygienika SR v súvislosti s vírusom Zika Tlačiť E-mail
Streda, 31 August 2016 08:18

Aktualizované usmernenie hlavného hygienika SR v súvislosti s vírusom Zika (pdf)

 
Chrípková sezóna 2016/2017 sa pomaly blíži Tlačiť E-mail
Streda, 31 August 2016 07:50

V našich klimatických podmienkach sa očakáva začiatok chrípkovej sezóny v mesiaci október. Jej nástup sa každoročne prejaví vzostupom chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Predchádzajúca chrípková sezóna 2015/2016 bola relatívne mierna, napriek tomu bolo zaznamenaných päť úmrtí v súvislosti s potvrdeným vírusom chrípky typu A(H1)pdm09. Išlo o osoby so závažným chronickým ochorením srdca a ciev, pľúc alebo s metabolickým ochorením. U troch z piatich zomrelých bola prítomná aj obezita. Dať sa zaočkovať je najúčinnejším spôsobom, ako chrípke predísť. Princípom očkovania je tvorba špecifických ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia spôsobeného chrípkovými vírusmi, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky.

Čítať celý článok...
 
Zmena na poste Hlavného hygienika SR a vedúceho služobného úradu ÚVZ SR Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 August 2016 08:35

S účinnosťou od 15. augusta 2016 bol do funkcie hlavného hygienika SR a vedúceho služobného úradu ÚVZ SR vymenovaný Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, MHA.

 
<< Začiatok < Dozadu 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Dopredu > Koniec >>

Stránka 67 z 92