Kto je prítomný

Máme online 84 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2434
Počet zobrazení obsahu : 11075003

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac november 2019 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 44 1 2 3
week 45 4 5 6 7 8 9 10
week 46 11 12 13 14 15 16 17
week 47 18 19 20 21 22 23 24
week 48 25 26 27 28 29 30

Očkovací kalendár na rok 2019

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Informácia o nevyhovujúcom výrobku – akrylamid v detských sušienkach z Chorvátska Tlačiť E-mail
Pondelok, 19 December 2016 15:25

Dňa 19. 12. 2016 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané varovné oznámenie č. 2016.1750 –  Akrylamid v detských sušienkach z Chorvátska. Názov a označenie výrobku: BABY COOKIES, obchodná značka: KOSETLIN BABY KEKS, váha: 180 g, šarža: LOT 208 DMT 30.09.2017, výrobca Koestlin d.d., Slavonska cesta 2A, Bjelovar, 43000 Croatia.

V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Čítať celý článok...
 
Zahájenie európskej iniciatívy na podporu výskumu v oblasti ľudského biomonitoringu počas slovenského predsedníctva Tlačiť E-mail
Piatok, 16 December 2016 13:05

Dňa 8. 12. 2016 sa pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ konalo v Bruseli podujatie na zahájenie európskej iniciatívy v oblasti ľudského biomonitoringu. Podujatie organizoval ÚVZ SR v spolupráci s MZ SR a Európskou komisiou.

Zúčastnilo sa ho viac ako 300 účastníkov z 26 krajín EÚ. Podujatie otvoril štátny tajomník MZ SR p. Stanislav Špánik. Následne vystúpili komisár pre vedu, výskum a inovácie Carlos Moedas, komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis, komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella, zástupca komisára pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP Antti Peltomäki a zástupkyňa z EK - JRC Charlina Vladimirova Vitcheva.

Predmetom stretnutia bol otvorený dialóg o očakávaniach tejto iniciatívy na celoeurópskej, ako aj národnej úrovni.

Čítať celý článok...
 
Vyhlásenie 2. ročníka celoslovenskej súťaže pod názvom „Najlepšia protidrogová nástenka“ Tlačiť E-mail
Utorok, 08 November 2016 08:00

ÚVZ SR: Kreativita detí v boji proti drogám


Žiaci základných škôl sú najviac ohrození rizikom experimentovania s drogami. Ochrana mladistvých pred drogovým nebezpečenstvom je veľmi dôležitou agendou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Aj touto cestou preto apeluje na rodičov a učiteľov, aby si všímali svoje deti a žiakov, vysvetľovali im nástrahy súčasnej doby. Podstatné je tiež, aby ich podporovali v edukačných a tvorivých činnostiach. Aj naším cieľom je poukázať na tvorivosť a vnímavosť žiakov. Spôsob, akým sa ohrozená skupina (žiaci 7. ročníkov základných škôl) pozerá na súčasnú problematiku legálnych a nelegálnych drog, má možnosť aktívne ukázať v súťaži kreativity.

Čítať celý článok...
 
Vyhlásenie SK PRES k Svetovému dňu HIV/AIDS 1. december Tlačiť E-mail
Štvrtok, 01 December 2016 08:28

Vyhlásenie SK PRES k Svetovému dňu HIV/AIDS 1. december (pdf)

 
Svetový deň AIDS 2016 Tlačiť E-mail
Streda, 30 November 2016 10:12

Každoročne si dňa 1. 12. 2016 v Slovenskej republike aj vo svete pripomíname Svetový deň AIDS. Práve v tento deň silnejú aktivity odborníkov aj laikov zamerané na informovanie verejnosti o tomto ochorení, predovšetkým o možnostiach jeho prevencie.

Symbolom Svetového dňa AIDS je červená stužka. Pripnutie si tejto stužky je vyjadrením solidarity s osobami s HIV/AIDS. 

Čítať celý článok...
 
Informácia o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických amínov z plastovej naberačky značky LUX Tlačiť E-mail
Piatok, 25 November 2016 07:16

Dňa 22. 11. 2016 obdržal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na základe vykonanej kontroly na trhu v SR orgánmi na ochranu zdravia oznámenie o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických amínov z plastovej naberačky značky LUX. Názov a označenie výrobku: plastová naberačka LUX, L-379, č. tovaru 991122, EAN: 8693395003798, výrobca AVANTAJ EV GERECLERI VE INS. ITH. IHR. LTD. STI, Istoc 12. Ada No: 63, Mahmutbey – Bagcilar – ISTANBUL, Turecko, dovozca all.sk, s.r.o., Stará Vajnorská 11, 831 04 Bratislava.

V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Čítať celý článok...
 
Informácia o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických amínov z plastového šľahača značky LUX Tlačiť E-mail
Piatok, 25 November 2016 07:18

Dňa 22. 11. 2016 obdržal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na základe vykonanej kontroly na trhu v SR orgánmi na ochranu zdravia oznámenie o nevyhovujúcom výrobku – migrácia primárnych aromatických amínov z plastového šľahača značky LUX. Názov a označenie výrobku: plastový šľahač LUX, L-423, č. tovaru 991133, EAN: 8693395004238, výrobca AVANTAJ EV GERECLERI VE INS. ITH. IHR. LTD. STI, Istoc 12. Ada No: 63, Mahmutbey – Bagcilar – ISTANBUL, Turecko, dovozca all.sk, s.r.o., Stará Vajnorská 11, 831 04 Bratislava.

V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Čítať celý článok...
 
Ako sa chrániť počas chrípkovej sezóny Tlačiť E-mail
Streda, 23 November 2016 14:45

Chrípkovou sezónou sa označuje obdobie od októbra do konca apríla, ktoré je v našej zemepisnej šírke charakteristické zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení.


Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy.


Akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky, sa prenášajú vdýchnutím vzduchu, ktorý je kontaminovaný pôvodcom ochorenia (najčastejšie vírus alebo baktéria). Môžu sa prenášať aj priamym kontaktom s infikovanou osobou a nepriamym prenosom kontaminovanými rukami a predmetmi dennej potreby.

Čítať celý článok...
 
Svetový deň umývania rúk 2016 Tlačiť E-mail
Štvrtok, 13 Október 2016 13:24

Každoročne si 15. októbra pripomíname Svetový deň umývania rúk a epidemiológovia ÚVZ SR pri tejto príležitosti radia, ako túto hygienicky jednoduchú, ale dôležitú preventívnu procedúru robiť správne.

Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Napriek tomu, že takmer každý si je vedomý tohto faktu, v aktuálnom období roka je potrebné dbať na dostatočnú hygienu viac ako inokedy. Práve sa totiž začalo obdobie zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení, tzv. „chrípková sezóna". Umývanie rúk nás však chráni aj pred ďalšími chorobami nazývanými tiež choroby špinavých rúk, ako sú hepatitída (žltačka) typu A a rôzne hnačkové ochorenia.

Čítať celý článok...
 
Doplnenie k stanovisku k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Október 2016 10:35

Z hľadiska väčšej pravdepodobnosti vzniku nepriaznivého zdravotného účinku prítomného mikrobiologického nebezpečenstva poznáme tzv. epidemiologicky rizikové potraviny. Epidemiologicky rizikové potraviny sú potraviny, ktoré sú svojím zložením, technologickým postupom výroby, nárokmi na spôsob uchovávania a svojimi vlastnosťami vhodným prostredím pre rast a rozmnožovanie nežiaducich mikroorganizmov a tým ich konzumácia predstavuje vyššie riziko vzniku nepriaznivého zdravotného účinku – tzn. alimentárneho ochorenia.

Prenosné ochorenia v Slovenskej republike podliehajú v zmysle prílohy č. 5 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov povinnému hláseniu. Údaje uvedené v tabuľke, týkajúce sa konzumu hovädzieho mäsa, boli  exportované z Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení (EPIS), v rámci ktorého sa nachádza databáza prenosných ochorení.

Pri zisťovaní epidemiologickej anamnézy zameranej na potravinový reťazec sa u chorých pacientov zisťuje druh konzumovaných potravín napr. mäso a tiež druh mäsa, napr. hovädzina. Ako doplňujúca informácia sa zisťuje tzv. rizikový faktor, ktorý zahŕňa položky zamerané na dostatočnú úpravu pokrmu.

Čítať celý článok...
 
Stanovisko k podávaniu „Tatárskeho bifteku” v zariadeniach spoločného stravovania Tlačiť E-mail
Piatok, 30 September 2016 12:59

Tatársky biftek je pokrm zo surového hovädzieho (prípadne iného) mäsa, najemno naškrabaného, prípadne pomletého, ochuteného koreninami a podávaný so surovým žĺtkom.


Legislatívne požiadavky

Podľa § 9 ods. 2 písm. i) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá je vykonávacím predpisom k zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení možno na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa. Zároveň podľa § 9 ods. 3 písm. c) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. na zabezpečenie podmienok počas tepelného spracovania pokrmov musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70 °C dosiahnutá v jadre výrobku. Zároveň v zmysle citovanej vyhlášky platí, že v súlade s § 9 ods. 3 písm. b) sa nesmú do pokrmov počas posledných 20 minút ich tepelnej úpravy pridávať prísady, ktoré by mohli zapríčiniť ich mikrobiálnu kontamináciu; ak tepelné spracovanie pokrmu trvá menej ako 20 minút, možno do pokrmov pridávať len prísady, ktoré boli osobitne tepelne spracované, alebo pridávať prísady pred začatím takéhoto tepelného spracovania a podľa § 9 ods. 3 písm. e) sa musia vaječné pokrmy dôkladne tepelne spracovať z oboch strán.

Z vyššie uvedených požiadaviek platného právneho predpisu vyplýva, že podávanie „tatárskeho bifteku“ v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republike nie je v súlade s požiadavkami citovanej vyhlášky, platnej od roku 2007 (táto legislatívna požiadavka však bola súčasťou aj predchádzajúcich právnych predpisov).

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dopredu > Koniec >>

Stránka 42 z 68