Kto je prítomný

Máme online 136 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2478
Počet zobrazení obsahu : 11546506

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Čo by ste mali vedieť o ftalátoch

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac február 2020 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Očkovací kalendár na rok 2020

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Hlavný hygienik SR: Evidujeme jeden importovaný prípad osýpok s ľahkým priebehom. Boli prijaté všetky opatrenia pre zabránenie šírenia osýpok v Slovenskej republike Tlačiť E-mail
Pondelok, 24 Apríl 2017 08:51

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v súčasnosti v Slovenskej republike naďalej priaznivá. Posledné domáce ochorenie bolo v Slovenskej republike zaznamenané v roku 1998 a posledné importované prípady osýpok na Slovensku boli hlásené v rokoch 2011 a 2012. Vzhľadom na nárast osýpok v poslednom období v krajinách Európy je import na naše územie možný z ktorejkoľvek krajiny, kde sa osýpky v súčasnosti vyskytujú. V prevencii platia všeobecné zásady osobnej hygieny a dôsledné vyhýbanie sa kontaktu s osobami chorými na akékoľvek prenosné ochorenie s respiračnými prejavmi a exantémom. Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie.

Čítať celý článok...
 
Európsky imunizačný týždeň  Tlačiť E-mail
Piatok, 21 Apríl 2017 12:00

EIW_foto1Implementácia imunizačných programov do národných očkovacích stratégií krajín Euroregiónu počas posledných 30 rokov viedla k dramatickému zníženiu ochorení a úmrtí v dôsledku ochorení preventabilných očkovaním. V každej krajine stále existujú zraniteľné populácie, u ktorých pretrváva riziko vzniku týchto ochorení. Z toho dôvodu všetky krajiny v Euroregióne musia poskytovať presné a zrozumiteľné informácie o rizikách ochorení, ktorým je možné predchádzať očkovaním a prínosoch očkovania.
 

Európsky imunizačný týždeň (EIW) je iniciatíva, ktorú vedie a koordinuje Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu (WHO/EUROPE) v spolupráci s kľúčovými partnermi v jednotlivých krajinách Európy. Koná sa každoročne v apríli. Prvý ročník EIW sa konal v roku 2005. Krajiny celého regiónu sa aktívne zapájajú do EIW svojimi iniciatívami, činnosťou a cielenou imunizáciou. WHO/EUROPE podporuje regionálne iniciatívy a krajinám poskytuje pomoc pri zavádzaní ich imunizačných programov a tiež pri realizácii aktivít súvisiacich s ochranou zdravia a imunizáciou. Musí byť však zachovaná aj silná politická podpora vakcinácie. Inak krajiny riskujú znovuobjavenie vysoko nákazlivých ochorení, ktoré predstavujú značnú záťaž pre systémy zdravotnej starostlivosti, detského pacienta a rodiča.

Čítať celý článok...
 
Nebezpečné kozmetické výrobky 20.4.2017 Tlačiť E-mail
Piatok, 21 Apríl 2017 10:31

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečného kozmetického výrobku v Európskej únii, ktorý nahlásil do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Estónsku.

 

 

Ide o nasledujúci výrobok:

 

1. hlásenie č. 367/17

názov:  Eye Performer Gel Supérieure – očný krém

značka: DeAura D'or mystère

výrobná dávka/typ: 07091816, čiarový kód uvedený na sade: 7290106492387, na samotnom obale výrobku uvedený nie je

krajina pôvodu: Izrael

zodpovedná osoba - výrobca: E.L.ERMAN Cosmetics Manufacturing Ltd.,3 Haplada St., North Industerial Area, Ashdod, Israel

popis: 30 ml,  tmavohnedá plastová fľaša biela plastová nádobka, viď obrázky

Čítať celý článok...
 
Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách Tlačiť E-mail
Utorok, 18 Apríl 2017 12:24

Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách

Dotazníkový prieskum bude slúžiť na vyhodnotenie aktuálnej situácie ohľadne informovanosti obyvateľov v problematike solárií, preto si Vás láskavo dovoľujeme požiadať o jeho vyplnenie. Poznatky z prieskumu budú orgánom verejného zdravotníctva nápomocné pri riešení hygienickej problematiky a prijímaní opatrení na zvýšenie ochrany verejného zdravia klientov solárií.

 
ÚVZ SR: Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú Tlačiť E-mail
Štvrtok, 13 Apríl 2017 15:07

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: 65 rokov ochrany verejného zdravia na Slovensku Tlačiť E-mail
Streda, 12 Apríl 2017 12:22

Okrúhle výročie hygienikov v SR

 

Dňa 1. apríla 2017 sme si pripomenuli 65 rokov od prijatia zákona č. 4/1952 Zb. o hygienickej a protiepidemickej starostlivosti, ktorým sa ustanovili okresné a krajské hygienické stanice a orgány hygienickej služby. Tu sa začala oficiálne písať história dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý v minulosti prešiel niekoľkými transformáciami. V súčasnosti okrem Úradu verejného zdravotníctva SR pôsobí aj 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR – orgánov verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré postupujú pri ochrane zdravia ľudí podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Čítať celý článok...
 
Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 14:16

Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ (pdf)

 
ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 11:55

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Osýpky – význam ochorenia a aktuálna situácia v Európe (k 10. 4. 2017) Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Apríl 2017 14:27

Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v Slovenskej republike priaznivá. Vzhľadom na vývoj vo výskyte osýpok v krajinách ako napr. Rumunsko, Maďarsko alebo Česká republika, nie je úplne možné vylúčiť riziko importu osýpok na Slovensko, napriek tomu hlavný hygienik Slovenskej republiky neočakáva vznik epidémií veľkého rozsahu v Slovenskej republike.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v rámci Epidemiologického informačného systému Slovenskej republiky ako aj v rámci Európskeho systému rýchleho varovania a priebežne informujú verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku aj v Európe.“ V prípade, že sa ochorenie na osýpky zavlečie do Slovenskej republiky, bude sa postupovať v súlade s Akčným plánom na udržanie stavu eliminácie osýpok v SR.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Typizovali sme ďalší typ salmonely – Salmonella Minnesota Tlačiť E-mail
Piatok, 07 Apríl 2017 13:19

V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Evidujeme ďalší typ salmonely. Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú. Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu kontrolovaných zariadení. Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 13:23

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Touto cestou by som rád poďakoval kontrolovaným prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania za ich ochotu a ústretovosť spolupracovať pri výkone mimoriadnych kontrol, ktoré realizujú regionálne úrady verejného zdravotníctva už druhý týždeň po celom Slovensku a súčasne oceňujem prácu našich odborných pracovníkov RUVZ v SR vykonávajúcich predmetné kontroly a vzájomnú súčinnosť s kontrolovanými zariadeniami pri rýchlom nachádzaní podozrivých vzoriek."

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dopredu > Koniec >>

Stránka 41 z 71