Chrípka

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac november 2017 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 44 1 2 3 4 5
week 45 6 7 8 9 10 11 12
week 46 13 14 15 16 17 18 19
week 47 20 21 22 23 24 25 26
week 48 27 28 29 30

Očkovací kalendár na rok 2017

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Deň zodpovednosti Tlačiť E-mail
Pondelok, 25 Jún 2012 13:12

den_zodpovednostiÚrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenským združením výrobcov piva a sladu organizuje v rámci Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi 2.7.2012 zdravotno-výchovnú kampaň s názvom DEŇ ZODPOVEDNOSTI. Cieľom zdravotno-výchovnej kampane je zvýšiť celoslovenské povedomie o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov, rozsahu a povahe zdravotných problémov spôsobených škodlivým užívaním alkoholu. Kampaň bude prebiehať v 36 mestách v Slovenskej republike prostredníctvom pracovníkov odborov podpory zdravia z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike  v čase 12:00-16:00 hod.

Čítať celý článok...
 
Pozvánka na tlačovú besedu "Deň zodpovednosti – kampaň, s ktorou môžete byť zodpovedný každý deň!" Tlačiť E-mail
Pondelok, 25 Jún 2012 12:34

Žiadna definícia pre „striedme pitie“ neexistuje.

Niekto uvádza, že je to také pitie, ktoré nespôsobuje problémy

danej osobe a nemá dopady na ostatných.

Iní uvádzajú, že sa jedná o také pitie, ktoré maximalizuje známe

priaznivé účinky konzumácie alkoholu,

bez toho aby došlo k výraznému nárastu rizík.


Na Slovensku sa po prvýkrát uskutoční spoločná kampaň Úradu verejného zdravotníctva SR  s profesijným združením zameraná na vzdelávanie k zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov a na prevenciu ich nadmerného užívania pod názvom Deň zodpovednosti.

 

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu si Vás dovoľuje pozvať

na tlačovú konferenciu na tému
 

Deň zodpovednosti – kampaň, s ktorou môžete byť zodpovedný každý deň!,

Čítať celý článok...
 
„Prestaň  a  vyhraj  2012“ –  súťaž  pre  fajčiarov Tlačiť E-mail
Pondelok, 25 Jún 2012 11:20

Neoddeliteľnou súčasťou aktivít pri napĺňaní cieľov v oblasti prevencie fajčenia  a zanechania fajčenia sú rôzne kampane. V rámci podpory zdravia obyvateľstva súťaže predstavujú jeden z najefektívnejších nástrojov k zmene správania.

Medzinárodná súťaž pre fajčiarov „Prestaň a vyhraj“ – „Quit and Win“ je najrozšírenejšia akcia na podporu nefajčenia metódou, ktorá sa osvedčila v najrôznejších kultúrach vo svete. Súťaž „Prestaň a vyhraj“  má motivovať fajčiarov k zmene životného štýlu a podpore nefajčenia u tých, ktorí sa neúspešne pokúšajú prestať užívať tabakové výrobky. Podľa dostupných štatistík sa pokúša prestať fajčiť sedem z desiatich fajčiarov.

Čítať celý článok...
 
Listerióza (listeria monocytogenes) Tlačiť E-mail
Pondelok, 25 Jún 2012 09:17

listeriozaL.monocytogenes je gram – pozitívna baktéria, je jediným patogénnym druhom z doposiaľ popísaných Listérií. Baktéria rastie v širokom teplotnom rozmedzí od 4 °C – 60 °C. Dobre je odolná aj voči vyššej koncentrácii kuchynskej soli (NaCl). Bola nájdená v rôznych zložkách životného prostredia (napr. v pôde, vo vode), u zvierat, vrátane vtákov a rýb.


Ochorenie listerióza môže vzniknúť po konzumácii kontaminovaných potravín touto baktériou  (potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu – napr. syry s plesňou na povrchu a vo vnútri cesta, prírodne zrejúce syry, tepelne nespracované alebo nedostatočne spracované mäso, mäsové výrobky – tatárske bifteky,  kontaminovaná zelenina – listová , nepasterizované mlieko a iné).

Čítať celý článok...
 
PODOZRENIE susp. A 84.1 Stredoeurópska kliešťová encefalitída Tlačiť E-mail
Piatok, 22 Jún 2012 14:55

Úrad verejného zdravotníctva SR zaznamenal podozrenie na epidemický výskyt: Stredoeurópskej kliešťovej encefalitídy v obci Budiná.  V epidemiologickej súvislosti bolo nahlásených  9 možných prípadov, z toho 4 prípady v jednej rodine vo veku od 28 do 89 rokov. Rizikovú potravinu  konzumovali 30. 5. 2012 a symptómy ochorenia - podobné príznaky ako pri chrípke -  sa prejavili 1. 6. 2012.  K dnešnému dňu je hospitalizovaných 6 z celkového počtu 9 pacientov, ktorí udávali konzumáciu domáceho čerstvého ovčieho syra zakúpeného formou podomového predaja od jedného súkromného výrobcu. Pacienti sú hospitalizovaní na Infekčnom oddelení VšNsP Lučenec, n.o. V súčasnosti prebieha overovanie diagnózy ochorenia prostredníctvom laboratórnych vyšetrení.  Vyšetrenie chovu oviec, syra, mlieka vykonala ŠVaPS Lučenec 20.06.2012 a  21.06.2012. Štátny zdravotný dozor v ohnisku nákazy - v obci Budiná 19.06.2012 vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci.


prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH

hlavný hygienik Slovenskej republiky - zastupujúci

 
Dioxíny a ich účinky Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Jún 2012 13:54

Dioxíny sú považované za toxické zlúčeniny, ktoré zahrňujú tri akútne toxické chemické skupiny, a to skutočné dioxíny,  furány a polychlorované bifenily.  98% dioxínov v životnom prostredí vzniká ľudskou činnosťou , čiže sa jedná o antropogény environmentálny kontaminant. Vznikajú ako vedľajšie produkty spaľovacích procesov a chemického priemyslu za prítomnosti chlóru, pri kúrení tuhým palivom, cestnej doprave, v papiernickom a ocieliarskom priemysle.  Zvyšok sa považuje za tzv. „prírodné dioxíny“, ktoré sa môžu uvoľňovať pri lesných požiaroch a sopečnou činnosťou.

Dioxíny sú bezfarebné zlúčeniny, zlé rozpustné vo vode a dobre rozpustné v tukoch a v organických zlúčeninách podobným tukom. Preto sa najčastejšie nachádzajú v tukových tkanivách živočíchov, v ktorých sa následne ukladajú. Sú kontaminantmi globálneho ekosystému vrátane ovzdušia, vody, rýb, voľne žijúcej zveri, humánnej krvi, tukových tkanív a mlieka.

Čítať celý článok...
 
Informácie pre cestovateľov Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Jún 2012 10:12

Pred cestou

            Cestovanie môže často so sebou prinášať aj riziko poškodenia zdravia. V záujme predchádzania potenciálnym zdravotným problémom sa cestujúcim odporúča, aby si v dostatočne dlhom čase  pred cestou naplánovali návštevu svojho lekára. Zvlášť dôležité je to u osôb cestujúcich  do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov.

Je celý rad rizík, ktoré na cestujúceho číhajú počas cesty alebo pri pobyte v neznámom

prostredí. Môžu to byť najmä :

- nepriaznivé účinky samotného cestovania na zdravie (cestovanie lietadlom, autom, autobusom, loďou, na bicykli),

- infekčné choroby,

- alergie,

- úrazy a drobné poranenia,

- telesná záťaž v horúcom, príp. vlhkom prostredí

- príznaky zo strany srdcovocievneho, zažívacieho a dýchacieho systému,

- športové riziká potápanie, horolezectvo), nadmerná telesná záťaž z klimatických  podmienok,

- násilie (krádeže, prepadnutia),

- psychická záťaž v dôsledku samoty.

Čítať celý článok...
 
Klimatizácia Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Jún 2012 08:31

Klimatizáciu môžeme definovať ako proces úpravy teploty, vlhkosti, čistoty a distribúcie vzduchu. Princíp fungovania klimatizačného zariadenia spočíva v tom, že toto zariadenia nasáva vzduch z vonkajšieho prostredia, ktorý sa ďalej filtruje a podľa potreby ohrieva alebo ochladzuje, zvlhčuje, vysušuje a rozvádza. Moderné zariadenia majú rôzne filtre, ktoré pri správnej údržbe pomôžu dosiahnuť v klimatizovanom priestore zdravú a kvalitnú klímu. Klimatizačné zariadenia nielen privádzajú vzduch z vonka, ale ho aj čistia a ovplyvňujú jeho vlhkosť.


Ako človek reaguje na klimatizáciu, to závisí od vnímavosti jedinca, od celkovej odolnosti organizmu a stavu imunitného systému, od jeho zdravotného stavu, pretože ak prostredníctvom klimatizácie udržujeme v interiéri konštantnú teplotu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu, môže predovšetkým v horúcich dňoch dôjsť k rôznym zdravotným problémom. Ľudia, ktorí pracujú v klimatizovaných budovách, trpia 2,5-krát častejšie chorobami respiračného traktu v porovnaní s tými, ktorí sa zdržiavajú v prirodzene vetraných budovách. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia patria bolesti hlavy, hrdla, nachladnutie, oslabenie organizmu, porucha imunity. Pri dlhodobejšom používaní klimatizácie máme príznaky, ako keď na nás ide choroba teda, pociťujeme únavu, malátnosť. Je to reakcia na neprirodzené zmeny teploty prostredia. Príliš nízka teplota v interiéri môže pre ľudí prinášať pocit osvieženia, ale prechod do vonkajšieho horúceho prostredia znamenať riziko pre ich zdravie. Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať rôzne dýchacie problémy, nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, bolesť hlavy, astmu, bolesti chrbtice. Pri nesprávnom nasmerovaní chladného prúdu vzduchu do tváre dochádza k vysušovaniu kože, očí, zápalom očí, uší, nosných dutín.

Čítať celý článok...
 
Letné horúčavy Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Jún 2012 08:25

letne_horucavyideaExtrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Čítať celý článok...
 
Vláda Slovenskej republiky prijala na svojom zasadaní dňa 20. 6. 2012 novelu nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na kozmetické výrobky Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Jún 2012 08:09

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dáva do pozornosti, že Vláda Slovenskej republiky prijala na svojom zasadaní dňa 20. 6. 2012 novelu nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na kozmetické výrobky v znení neskorších predpisov (ďalej len „novela“).

Novela reguluje používanie peroxidu vodíka a iných zmesí, vrátane peroxidu močoviny a peroxidu zinočnatého, z ktorých sa peroxid vodíka uvoľňuje („ďalej len peroxid vodíka“). Od 31. 10. 2012 bude možné používať peroxid vodíka aj do výrobkov na bielenie alebo zosvetlenie zubov, a to v koncentrácii od 0,1 – 6,0 %. Aby pri aplikácia neprišlo k poškodeniu zdravia ľudí (poškodenie skloviny zubov, poranenie ďasien, sliznice ústnej dutiny), musí byť pred ich aplikáciou urobené klinické vyšetrenie zubov a ústnej dutiny a prvá aplikácia musí byť vykonaná zubným lekárom alebo pod jeho dohľadom. Následne spotrebiteľ dostane od zubného lekára zvyšnú časť výrobku, aby si cyklus bielenia alebo zosvetlenia zubov dokončil v domácom prostredí. Z tohto dôvodu sa výrobky môžu predávať iba zubným lekárom a nesmú byť pre spotrebiteľa voľne dostupné v predajniach, lekárňach ani v internetovom obchode. Do dátumu účinnosti novely môžu byť na trhu iba kozmetické výrobky na bielenie zubov s obsahom peroxidu do 0,1 %.

Čítať celý článok...
 
Kvapavka (gonorea) Tlačiť E-mail
Štvrtok, 14 Jún 2012 08:14

kvapavkaKvapavka (gonorea) je vysokonákazlivá  infekčná pohlavná choroba.

Pôvodcom ochorenia je Neisseria gonorrhoeae, gramnegatívny diplokok. Baktériu objavil v roku 1879 Albert Neisser, dermatovenerológ nemeckého pôvodu.

Inkubačný čas je  2 – 10 dní.

Prameňom nákazy je chorý človek s akútnou alebo chronickou infekciou alebo zdravý nosič.

Prenos sa uskutočňuje pohlavným stykom, zriedka kontaminovanými vlhkými uterákmi, bielizňou, prípadne kontaminovanými prstami na sliznicu spojiviek. Infikované ženy môžu preniesť pôvodcu nákazy na svoje dieťa počas pôrodu.

Obdobie nákazlivosti trvá po dobu prítomnosti pôvodcu nákazy v urogenitálnych cestách resp. pri inej lokalizácii v mieste lokálnych zápalových zmien.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Dopredu > Koniec >>

Stránka 35 z 39