Vody na kúpanie

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac júl 2017 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 26 1 2
week 27 3 4 5 6 7 8 9
week 28 10 11 12 13 14 15 16
week 29 17 18 19 20 21 22 23
week 30 24 25 26 27 28 29 30
week 31 31

Očkovací kalendár na rok 2017

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách Tlačiť E-mail
Utorok, 18 Apríl 2017 13:24

Dotazník - Informovanosť obyvateľov o účinkoch ultrafialového žiarenia a ich návštevnosť v soláriách

Dotazníkový prieskum bude slúžiť na vyhodnotenie aktuálnej situácie ohľadne informovanosti obyvateľov v problematike solárií, preto si Vás láskavo dovoľujeme požiadať o jeho vyplnenie. Poznatky z prieskumu budú orgánom verejného zdravotníctva nápomocné pri riešení hygienickej problematiky a prijímaní opatrení na zvýšenie ochrany verejného zdravia klientov solárií.

 
ÚVZ SR: Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú Tlačiť E-mail
Štvrtok, 13 Apríl 2017 16:07

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: 65 rokov ochrany verejného zdravia na Slovensku Tlačiť E-mail
Streda, 12 Apríl 2017 13:22

Okrúhle výročie hygienikov v SR

 

Dňa 1. apríla 2017 sme si pripomenuli 65 rokov od prijatia zákona č. 4/1952 Zb. o hygienickej a protiepidemickej starostlivosti, ktorým sa ustanovili okresné a krajské hygienické stanice a orgány hygienickej služby. Tu sa začala oficiálne písať história dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý v minulosti prešiel niekoľkými transformáciami. V súčasnosti okrem Úradu verejného zdravotníctva SR pôsobí aj 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR – orgánov verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré postupujú pri ochrane zdravia ľudí podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Čítať celý článok...
 
Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 15:16

Vyhodnotenie Svetového dňa vody 2017 ,,Odpadová voda“ (pdf)

 
ÚVZ SR: Vychutnajte si Veľkú noc zdravo Tlačiť E-mail
Utorok, 11 Apríl 2017 12:55

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

Čítať celý článok...
 
Otázky a odpovede v súvislosti s osýpkami Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Apríl 2017 15:28

Čo sú osýpky?

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.


Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.


Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Postihnuté sú najmä deti do 5 rokov veku.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Osýpky – význam ochorenia a aktuálna situácia v Európe (k 10. 4. 2017) Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Apríl 2017 15:27

Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v Slovenskej republike priaznivá. Vzhľadom na vývoj vo výskyte osýpok v krajinách ako napr. Rumunsko, Maďarsko alebo Česká republika, nie je úplne možné vylúčiť riziko importu osýpok na Slovensko, napriek tomu hlavný hygienik Slovenskej republiky neočakáva vznik epidémií veľkého rozsahu v Slovenskej republike.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v rámci Epidemiologického informačného systému Slovenskej republiky ako aj v rámci Európskeho systému rýchleho varovania a priebežne informujú verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku aj v Európe.“ V prípade, že sa ochorenie na osýpky zavlečie do Slovenskej republiky, bude sa postupovať v súlade s Akčným plánom na udržanie stavu eliminácie osýpok v SR.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Typizovali sme ďalší typ salmonely – Salmonella Minnesota Tlačiť E-mail
Piatok, 07 Apríl 2017 14:19

V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Evidujeme ďalší typ salmonely. Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú. Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu kontrolovaných zariadení. Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:23

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Touto cestou by som rád poďakoval kontrolovaným prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania za ich ochotu a ústretovosť spolupracovať pri výkone mimoriadnych kontrol, ktoré realizujú regionálne úrady verejného zdravotníctva už druhý týždeň po celom Slovensku a súčasne oceňujem prácu našich odborných pracovníkov RUVZ v SR vykonávajúcich predmetné kontroly a vzájomnú súčinnosť s kontrolovanými zariadeniami pri rýchlom nachádzaní podozrivých vzoriek."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Odporúčania v súvislosti s prevenciou a znížením rizika nákazy salmonelózou Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:17

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s predchádzaním výskytu salmonelózy pri manipulácii s potravinami, odporúča zariadeniam spoločného stravovania ale aj všetkým spotrebiteľom dodržiavať všeobecné hygienické zásady pri kulinárskom spracovávaní potravín. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR: „Vzhľadom na blížiace sa letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: - 7. apríl - Svetový deň zdravia 2017 Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 08:59

7.  apríla 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a odvtedy má tento deň prívlastok  Svetový deň zdravia. Tradične ho na všetkých kontinentoch sprevádzajú rôzne podujatia zamerané na každoročne vyhlasovanú tému. Téma Svetového dňa zdravia pre rok 2017 je -  „Depresia – hovorme o nej“.


Depresia je jedna z hlavných zdravotných výziev v európskom regióne a tohtoročné heslo Svetového dňa zdravia poukazuje na fakt, že hoci sa dá liečiť, stále je až päťdesiat percent  všetkých prípadov  nepodchytených. Vysoké osobné, sociálne i ekonomické dopady, ktoré toto ochorenie so sebou prináša  a veľké množstvo ľudí, ktorí  sa zatiaľ neliečia, napriek dostupnej,  lacnej  a efektívnej starostlivosti  iba zdôrazňujú, že je nevyhnutné venovať mu pozornosť.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 4 z 38