Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac máj 2017 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31

Očkovací kalendár na rok 2017

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Dýchajme zdravý vzduch

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták - Diabetes mellitus alebo cukrovka

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
ÚVZ SR: Osýpky – význam ochorenia a aktuálna situácia v Európe (k 10. 4. 2017) Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Apríl 2017 15:27

Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v Slovenskej republike priaznivá. Vzhľadom na vývoj vo výskyte osýpok v krajinách ako napr. Rumunsko, Maďarsko alebo Česká republika, nie je úplne možné vylúčiť riziko importu osýpok na Slovensko, napriek tomu hlavný hygienik Slovenskej republiky neočakáva vznik epidémií veľkého rozsahu v Slovenskej republike.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v rámci Epidemiologického informačného systému Slovenskej republiky ako aj v rámci Európskeho systému rýchleho varovania a priebežne informujú verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku aj v Európe.“ V prípade, že sa ochorenie na osýpky zavlečie do Slovenskej republiky, bude sa postupovať v súlade s Akčným plánom na udržanie stavu eliminácie osýpok v SR.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Typizovali sme ďalší typ salmonely – Salmonella Minnesota Tlačiť E-mail
Piatok, 07 Apríl 2017 14:19

V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Evidujeme ďalší typ salmonely. Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračujú. Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu kontrolovaných zariadení. Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:23

Hlavný hygienik SR dňa 23.3.2017 vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Touto cestou by som rád poďakoval kontrolovaným prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania za ich ochotu a ústretovosť spolupracovať pri výkone mimoriadnych kontrol, ktoré realizujú regionálne úrady verejného zdravotníctva už druhý týždeň po celom Slovensku a súčasne oceňujem prácu našich odborných pracovníkov RUVZ v SR vykonávajúcich predmetné kontroly a vzájomnú súčinnosť s kontrolovanými zariadeniami pri rýchlom nachádzaní podozrivých vzoriek."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Odporúčania v súvislosti s prevenciou a znížením rizika nákazy salmonelózou Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 14:17

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s predchádzaním výskytu salmonelózy pri manipulácii s potravinami, odporúča zariadeniam spoločného stravovania ale aj všetkým spotrebiteľom dodržiavať všeobecné hygienické zásady pri kulinárskom spracovávaní potravín. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR: „Vzhľadom na blížiace sa letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: - 7. apríl - Svetový deň zdravia 2017 Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Apríl 2017 08:59

7.  apríla 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a odvtedy má tento deň prívlastok  Svetový deň zdravia. Tradične ho na všetkých kontinentoch sprevádzajú rôzne podujatia zamerané na každoročne vyhlasovanú tému. Téma Svetového dňa zdravia pre rok 2017 je -  „Depresia – hovorme o nej“.


Depresia je jedna z hlavných zdravotných výziev v európskom regióne a tohtoročné heslo Svetového dňa zdravia poukazuje na fakt, že hoci sa dá liečiť, stále je až päťdesiat percent  všetkých prípadov  nepodchytených. Vysoké osobné, sociálne i ekonomické dopady, ktoré toto ochorenie so sebou prináša  a veľké množstvo ľudí, ktorí  sa zatiaľ neliečia, napriek dostupnej,  lacnej  a efektívnej starostlivosti  iba zdôrazňujú, že je nevyhnutné venovať mu pozornosť.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Sezóna kliešťov sa začala. Nepustite si ich k telu! Tlačiť E-mail
Streda, 05 Apríl 2017 01:00

Kliešťom sa v našich zemepisných šírkach darí, v posledných rokoch sa začali presúvať do nových lokalít – horských oblastí. Prebúdzajú sa v marci, naplno začnú útočiť v apríli a obete si hľadajú až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a v júni.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Úrady verejného zdravotníctva na Slovensku promptne reagujú a chránia zdravie občanov – reakcia na vyjadrenie Únie hydinárov Slovenska Tlačiť E-mail
Pondelok, 03 Apríl 2017 15:14

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike vykonávajú štátny zdravotný dozor a úradnú kontrolu potravín v zariadeniach spoločného stravovania v Slovenskej republiky v súlade s požiadavkami potravinového práva v Slovenskej republike a v EÚ.

Čítať celý článok...
 
Informácia o nevyhovujúcom výrobku - Salmonella Heidelberg- Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu, solené, hlbokozmrazené, trieda A, krajina pôvodu: Brazília Tlačiť E-mail
Piatok, 31 Marec 2017 14:11

Dňa 31. 3. 2017 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej zaslané výstražné oznámenie Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) č. 2017.0395 – Salmonella Heidelberg- Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu, solené, hlbokozmrazené, trieda A, krajina pôvodu: Brazília cez Holandsko, ktoré zaslala do RASFF na základe svojich zistení Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Čítať celý článok...
 
ÚVZ SR: Aktuálne výsledky kontrol mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie Tlačiť E-mail
Piatok, 31 Marec 2017 14:00

foto0Na dnešnej tlačovej besede ministra zdravotníctva SR a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o aktuálnych výsledkoch kontrol orgánov verejného zdravotníctva informovala zástupkyňa hlavného hygienika Slovenskej republiky a vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky MUDr. Iveta Trusková, PhD.

Čítať celý článok...
 
Hlavný hygienik SR: Aktuálna situácia v rámci prebiehajúcich kontrol mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie Tlačiť E-mail
Streda, 29 Marec 2017 11:13

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene

niektorých zákonov v platnom znení v oblasti výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, začali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR dňom 23.3.2017 vykonávať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania, zamerané na zistenie pôvodu – vysledovatelnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti, vzhľadom na podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.

Čítať celý článok...
 
Kontroly mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v SR Tlačiť E-mail
Pondelok, 27 Marec 2017 15:05

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení v oblasti výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, začali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR dňom 23.3.2017 vykonávať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania, zamerané na zistenie pôvodu – vysledovatelnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti, vzhľadom na podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 3 z 36