Kto je prítomný

Máme online 193 hostí 

Štatistika

Členovia : 4
Článkov : 2393
Počet zobrazení obsahu : 10775605

Leták – Zdravie vo vašich rukách

Reklamný prúžok

Leták - Zdravý tanier

Reklamný prúžok

Leták - Salmonelóza a exotické zvieratá

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - deti

Reklamný prúžok

Ako sa chrániť pred kliešťom - verejnosť

Reklamný prúžok

SAR PES TE ARAKHEL LE KLIEŠŤOSTAR

Reklamný prúžok

Leták - Od srdca k srdcu

Reklamný prúžok

SAR TE NA CHUDEL E CHRIPKA

Reklamný prúžok

Leták - Hemoragická horúčka Ebola - september

Reklamný prúžok

Leták - Soľ nie je nad zlato

Reklamný prúžok

Pexeso : zdravé a nezdravé potraviny

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Voda na kúpanie

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Dotazníky a tlačivá

Kalendár

posledný mesiac september 2019 budúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30

Očkovací kalendár na rok 2019

Reklamný prúžok

Význam očkovania – Choroby, ktorým môžeme vďaka očkovaniu predchádzať

Reklamný prúžok

Leták - Preplávajme bezpečne letom

Reklamný prúžok

Leták - Kúpte sa pri bazéne zdravšie

Reklamný prúžok

Akrylamid v potravinách

Reklamný prúžok

Výživovo-pohybové koleso

Reklamný prúžok

Osýpky sú vážne ochorenie

Reklamný prúžok

Leták - Syfilis

Reklamný prúžok

Leták - Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

Reklamný prúžok

Leták "Pre Vaše zdravie, pre Vás"

Reklamný prúžok

Úrad verejného zdravotníctva SR jeho činnosti a aktivity

Reklamný prúžok

Leták - Ako predísť chrípke

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka seniori

Reklamný prúžok

Leták - Chrípka zdravotníci

Reklamný prúžok

Leták - Čo znamenajú symboly a značky na plastových obalových materiáloch

Reklamný prúžok
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Informácia o plnení úloh z národného projektu Optimalizácia procesov verejného zdravotníctva Tlačiť E-mail
Piatok, 26 Júl 2019 10:17

op_evs
Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu.


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ÚVZ SR“) za účelom plnenia úloh vyplývajúcich z národného projektu Optimalizácia procesov verejného zdravotníctva vypracoval návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „návrh zákona“). Uvedený návrh zákona bol 24. júna 2019 schválený Hospodárskou a sociálnou radou SR a 02. júla 2019 Legislatívnou radou vlády SR a bol predložený na rokovanie vlády Slovenskej republiky, ktoré sa uskutoční 21. augusta 2019.

Čítať celý článok...
 
Aktualizácia stavu prírodných a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny 2019 (30. týždeň) Tlačiť E-mail
Piatok, 26 Júl 2019 10:29

restV 30. týždni (ku dňu 25.7.2019) bola v prevádzke väčšina prírodných a umelých kúpalísk. Nižšia návštevnosť pre premenlivé počasie bola na kúpaliskách najmä v severných okresoch (Poprad, Levoča, Kežmarok, Bardejov, Svidník, Stropkov, Žilina) a tiež v okrese Rožňava; niektoré kúpaliská boli mimo prevádzky. V juhozápadnej časti Slovenska bola návštevnosť na kúpaliskách vyššia.


Regionálne úrady verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) vykonávali na kúpaliskách v rámci štátneho zdravotného dozoru (ďalej len „ŠZD“) kontrolu hygienického stavu a plnenia povinností, ktoré prevádzkovateľom ukladajú platné právne predpisy; realizovali aj kontrolné odbery vzoriek vody na kúpanie. RÚVZ pokračovali aj v monitorovaní kvality vody na kúpanie (vrátane odberov vzoriek vôd) na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Čítať celý článok...
 
Ako predísť nákazám z pokazeného jedla Tlačiť E-mail
Piatok, 26 Júl 2019 08:43

cream_puffHorúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení zažívacieho traktu. Ak si chcete užiť letné pochúťky v zdraví, dbajte pri ich príprave najmä na dodržiavanie hygieny, správnych technologických postupov a na správne skladovanie.  


Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, ale i zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov nahrávajú v lete alimentárnym nákazám -  ochoreniam z pokazených jedál. Jún, júl a august sú obdobím s najvyšším počtom ochorení na salmonelózu. Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile. Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho, odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti. Zažívacie ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr.

Čítať celý článok...
 
Kondolencia k úmrtiu generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Júl 2019 11:30

S pocitom hlbokého zármutku a úprimnej účasti vyslovujeme svoju sústrasť nad odchodom generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu pána Yukiya Amano, ktorého aktivity v oblasti mierového využívania jadrovej energie výrazne prispeli k dobrému menu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo svete.

 
Ako dodržiavať správne skladovanie a používanie PET fliaš Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Júl 2019 11:27

waterUvoľňujú sa z PET fliaš do nápojov škodlivé látky, ak ich necháte na slnku? Odborníčka hovorí, že sú vyrábané tak, aby pri bežných, ale aj extrémnych podmienkach skladovania neuvoľňovali látky, ktoré by mohli ohroziť zdravie, alebo vplývať na zloženie nápojov.


Ak sa pri výrobe PET fliaš dodržiava správny proces výroby, skladovania, distribúcie a používania, nehrozí, že by mohli poškodiť zdravie. ,, Balené vody sa pri preprave a skladovaní musia chrániť pred priamym slnečným svetlom,“ prízvukuje  Ing. Milada Syčová z Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade.

Čítať celý článok...
 
Informácia o výskyte nebezpečného výrobku – Migrácia formaldehydu a melamínu z drevených misiek z Číny Tlačiť E-mail
Streda, 24 Júl 2019 13:40

doska_foto1Dňa 23.07.2019 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ÚVZ SR“) Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané výstražné oznámenie Nemecka z dôvodu migrácie formaldehydu a melamínu z drevených misiek z Číny.
 

-     Názov a označenie výrobku: Drevená miska, obchodná značka: TEDi, názov výrobku na obale „Schale“, EAN kód: 97100001001000000075, dovozca: TEDi GmbH & Co. KG, 44309 Dortmund, Brackeler Hellweg 301, vyrobené v Číne.

Čítať celý článok...
 
Nebezpečné kozmetické výrobky 24.7.2019 Tlačiť E-mail
Streda, 24 Júl 2019 09:05

Logo_RAPEXÚrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Írsku a vo Fínsku. Ide o nasledujúce výrobky:



1. hlásenie č. 1056/19

názov: ZARQA Henna – henna farbiaci prášok

značka: Manzoor A - 1

výrobná dávka : #2222 BBE: Dec/2019,

čiarový kód: 443678616096

krajina pôvodu: Pakistan

výrobca: M.Manzoor &Co. Pak (Pvt) Ltd., S/75 S.I.T.E., Karachi, Pakistan

popis: 100 g, zelená škatuľka, viď obrázky

Čítať celý článok...
 
Dodržiavajte zásady pre bezpečnejšie potraviny Tlačiť E-mail
Utorok, 23 Júl 2019 13:06

steakOsvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.

Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.  Čistota

-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety

-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate

-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami


2.  Oddeľovanie surovín
 

-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál

-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá

-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami

Čítať celý článok...
 
Aktualizácia stavu prírodných a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny 2019 (29. týždeň) Tlačiť E-mail
Piatok, 19 Júl 2019 10:47

swimming3V 29. týždni (ku dňu 18.7.2019) bola v prevádzke väčšina prírodných a umelých kúpalísk. Návštevnosť kúpalísk bola pre chladnejšie počasie vo všeobecnosti nižšia. Podobne ako minulý týždeň sa prevádzka kúpalísk resp. bazénov najmä v severných okresoch prispôsobovala poveternostným podmienkam a v prípade nízkej návštevnosti bola prerušovaná; v súvislosti s premenlivým počasím je preto možné odporučiť verejnosti pred návštevou zariadení overiť si ich prevádzku.


Regionálne úrady verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) vykonávali na kúpaliskách v rámci štátneho zdravotného dozoru (ďalej len „ŠZD“) kontrolu hygienického stavu a plnenia povinností, ktoré prevádzkovateľom ukladajú platné právne predpisy; realizovali aj kontrolné odbery vzoriek vody na kúpanie. RÚVZ pokračovali aj v monitorovaní kvality vody na kúpanie (vrátane odberov vzoriek vôd) na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Čítať celý článok...
 
Označovanie obalových materiálov na potraviny a kuchynských pomôcok nemôže zavádzať Tlačiť E-mail
Štvrtok, 18 Júl 2019 11:30

Výkon úradných kontrol v Slovenskej republike ako aj v iných členských štátoch Európskej únie poukazuje na skutočnosť, že v posledných rokoch sa na trh uvádza stále väčší počet materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami vyrobených z plastu, ku ktorým sa pridávajú bambusové alebo iné prírodné  látky.


Príkladom sú obalové materiály, ale aj kuchynské pomôcky (misky, taniere, poháre).  Tieto materiály a predmety sa často svojim vzhľadom podobajú na melamínové plastové výrobky pričom sú určené na styk s potravinami tak ako klasické plastové výrobky.  Avšak tieto nové typy výrobkov sa zvyčajne skladajú  z melamínového plastu ako hlavného kompozitného materiálu, ale obsahujú tiež mletý bambus („bambus-melamín“) alebo iné podobné zložky, napríklad kukuričnú alebo pšeničnú múku. Na rozdiel od melamínového riadu ktorý je lesklý a hladký, sú tieto výrobky matné a majú drsnejšiu štruktúru.


Od roku 2016 prebieha výkon úradných kontrol v SR špecificky zameraný na zistenie možnej migrácie formaldehydu resp. melamínu práve z výrobkov, ktoré obsahujú bambusové vlákna, resp. iné prírodné materiály. U dvoch výrobkov dostupných na slovenskom trhu bola zistená presiahnutá migrácia formaldehydu a výrobky, boli stiahnuté z trhu a hlásené v systéme RASFF. Zároveň bolo zistené, že tieto výrobky sa z marketingových dôvodov predávajú pod označením „eco friendly“, „bio“, „prírodný“, „bambusový“, „biologicky rozložiteľný“, „ekologický“, „organický“ atď.

Čítať celý článok...
 
Informácia pre prevádzkovateľov bezobalových predajní potravín Tlačiť E-mail
Utorok, 16 Júl 2019 14:49

V súvislosti s narastajúcim počtom žiadostí prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, ktorí sa obracajú na Úrad verejného zdravotníctva SR so žiadosťami o usmernenie, resp. povolenie predaja rôznych nebalených potravín (napr. nápoje, orechy, oleje, cukor, múka, cestoviny) do obalov, ktoré poskytuje samotná predajňa, ako aj do zákazníkom prinesených obalov, tzv. „bezobalové predajne“, ÚVZ SR uvádza nasledovné:
 

Môže používať zákazník pri kúpe nebalených potravín vlastné obaly?

Platné právne predpisy nezakazujú predaj potravín do vlastných obalov prinesených zákazníkom. Zároveň ale podľa § 12 ods. 1 písm. a) a d) zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 152/1995 Z. z.“) ten, kto predáva potraviny vrátane predaja na diaľku, zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu predávaných potravín a je povinný nebalené potraviny, ak to ich povaha vyžaduje, zabaliť do funkčne vhodného a zdravotne neškodného obalového materiálu a pri manipulácii s nimi používať čisté pomôcky a náradie.

Čítať celý článok...
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 3 z 66