|
 |
ÚVZ SR Diskusné fórum ÚVZ SR - UZAVRETÉ
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Stanislav Behil
Založený: 14 júl 2010 Príspevky: 1
 |
Zaslal: St júl 14, 2010 3:21 pm Predmet: azbest na pracovisku |
 |
|
Dobrý deň,
chcel by som kúpiť priestory budovy postavene pred rokom 1989. Mám podozrenie, že sa pri stavbe budovy ako stavebny material použil aj azbest. V budove chcem zriadiť výrobnú prevádzku.
Som zo zákona povinný v takomto prípade odstrániť azbest, pripadne vykonať meranie jeho hladiny? Bude prítomnosť azbestu predmetom posudzovania prevádzky regionálnym úradom verejného zdravotníctva? |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Merkova Moderátor

Založený: 05 november 2008 Príspevky: 298
 |
Zaslal: Ut júl 27, 2010 2:10 pm Predmet: |
 |
|
Dobrý deň,
V súčasnosti platná legislatíva povinnosť odstraňovať azbestové materiály zo stavieb nestanovuje. Odstránenie azbestových materiálov z budovy treba však zvážiť z viacerých hľadísk. Je potrebné o.i. zohľadniť životnosť azbestového materiálu, ako aj zdravotné hľadisko, keďže azbest je klasifikovaný ako dokázaný karcinogén pre ľudí.
V zmysle § 41 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov odstraňovať azbestové materiály je možné len na základe oprávnenia vydaného Úradom verejného zdravotníctva SR. Zoznam oprávnených fyzických osôb – podnikateľov a právnických osôb je uvedený na internetovej stránke ÚVZ SR (www.uvzsr.sk).
Orgán verejného zdravotníctva – miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva podľa § 13 ods. 4 písm. a) rozhodne o návrhoch na uvedenie priestorov do prevádzky vrátane návrhov na zmenu v ich prevádzkovaní a ak si to vyžaduje objektivizáciu faktorov životného prostredia alebo pracovného prostredia, o návrhoch na uvedenie priestorov do skúšobnej prevádzky. _________________ moderátor diskusného fóra ÚVZ SR |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|
|
 |