|
 |
ÚVZ SR Diskusné fórum ÚVZ SR - UZAVRETÉ
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
majsterkutil
Založený: 30 január 2009 Príspevky: 8
 |
Zaslal: St február 09, 2011 6:42 pm Predmet: Kanalizácia jej funkčnosť |
 |
|
V obci sa robila ČOV a následná kanalizácia po uliciach. Po oslovení starostu obce, že máme problém so starými a nefunkčnými minimálne 30 ročnými kanalizačnými rúrami. Či nám obec prispeje finančnou čiastkou, tak abdikoval. Pozemok nevlastníme. Oslovili sme nakoniec OSBD, ktorý nám staré keramické rúry o priemere 250 až 300 mm vymenili za nové plastové 200 mm. Ja sa domnievam, že to máme zle urobené. Tesnosť rúr nemôže byť, ak je jeden priemer rúry väčší ako druhý. Ak by som to spravil v byte je problém. A tie plastové rúry 200 mm sú voľne vložené do starých betónových okruží. Tak nemôže byť aj 100% odtok do ČVO. Vravím, že to preteká do zeme. Písal som na ŽP, NIP v našom obvode a nakoniec aj na IŽP v BA. Náš obvod ŽP sa vyjadril, že je všetko v poriadku. Samozrejme, ak obec aj OSBD pred tým čistili čo sa dalo. A obec to vypúšťalo nakoniec mimo obce na lúku. Mám dokumenty. Sami sa ničíme a úrady sa iba prizerajú.
Nasvedčoval tomu nepríjemný až neznesiteľný zápach a miestami presakovala kanalizačná voda v pivniciach a miestnej kotolne, a stále čistenie kanalizačných okruží i rúr do roka bolo aj päť krát. Kto môže preveriť či vôbec OSBD má nato licenciu, a kto nám môže vypracovať analýzu správnej činností kanalizácie. Ty ľudia to dýchali týždeň a pól. Čo mali ty ľudia robiť? Koho mali avizovať? |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
majsterkutil
Založený: 30 január 2009 Príspevky: 8
 |
Zaslal: Pi február 11, 2011 10:42 pm Predmet: |
 |
|
| Dobrý deň, chcem dodať, že sa jedná o kanalizáciu v bytových domoch. Prajem pekný deň. |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Merkova Moderátor

Založený: 05 november 2008 Príspevky: 298
 |
Zaslal: Po február 14, 2011 11:32 am Predmet: |
 |
|
Dobrý deň,
na problematiku odpadových vôd, vrátane riešenia odkanalizovania sa vzťahuje zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, podľa ktorého kompetentným orgánom posúdiť popisovaný problém je príslušný orgán štátnej správy na úseku verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Orgány verejného zdravotníctva teda ani ÚVZ SR nemá vecnú ani odbornú príslušnosť na posúdenie tohto podnetu. Z popisu situácie je pravdepodobné, že nepríjemné zápachy sú dôsledkom nevhodného technického riešenia alebo stavu kanalizácie, ktorého posúdenie však nenáleží regionálnym hygienikom. Zápachy, ktorých zdrojom je kanalizácia sú značne obťažujúce, ale obvykle nemajú priamy škodlivý účinok na zdravie.
Odpoveď pripravila p. Ing. Katarína Halzlová, MPH - vedúca Odboru hygieny životného prostredia, ÚVZ SR _________________ moderátor diskusného fóra ÚVZ SR |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|
|
 |